"Пам’ятаєте Саймона Шустера — оглядача з Time?" - Марина Данилюк-Ярмолаєва

"Пам’ятаєте Саймона Шустера — оглядача з Time?" - Марина Данилюк-Ярмолаєва

Це той самий, котрому Зеленський дав орден і думав, що буде ручний братюня. Але Шустер вліз як лис у курник і видав книжку. По суті він вдало скористався шансом, аби написати потенційний екслюзив. Чисто з репортерської точки зору — красавчик, вліз у двіж як миш.

Отже, як Зеленський і Ко готувались до вторгнення? Опис перших днів.

"Зеленський і його команда тримали запас алкоголю навіть після того, як уряд заборонив його продаж, і президент час від часу наливав вино помічникам, які приєднувалися до нього за трапезою. Там також були гантелі і станок для жиму лежачи, які Зеленський мав звичку використовувати, часто вночі. Пізніше поставили стіл для настільного тенісу. Мало хто міг його обіграти", - йдеться у книзі.

Іноді Зеленський запрошував співробітників подивитися фільм, часто голлівудські новинки. Зеленський більше не міг дивитися радянські комедії. "Вони викликають у мене бунт", - казав він.

Журналіст описує, що на початку повномасштабної війни соратники Зеленського часто називали його "Володя" і залишалися на своїх місцях, коли він входив до кімнати. Потім вони перейшли на офіційне звернення "Володимир Олександрович".

Шустер зазначає, що Зеленський тижнями применшував ризик повномасштабного вторгнення і відмовлявся від порад військового командування укріпити кордон.

Пізніше того ж ранку, коли почалося вторгнення, деякі урядовці вже спакували свої автівки і втекли. Найбільше перебіжчиків було в СБУ.

Кілька європейських лідерів запропонували допомогти Зеленському втекти, але він вважав такі пропозиції "дещо образливими", йдеться у книзі. "Я втомився від цього", - сказав він пізніше.