"Пару слів про освіту в Канаді" - Владимир Спиваковский

"Пару слів про освіту в Канаді" - Владимир Спиваковский

Вот такое письмо я получил от Theodore Trokhymenko, который учится сейчас в Канаде. Я очень рад за наших ребят, и надеюсь, что мы будем регулярно получать такие реальные репортажи оттуда. Потому что интересно, что мы можем перенять из того, - как всё устроено там?

...Добрий день, я постійно читаю ващі пости, дякую за це - дуже цікаво.

Більшість з них про освіту, я зараз навчаюсь в Канаді та ділюсь іноді своїми враженнями, подумав, що може вам та вашим підписникам буде цікаво прочитати їх. Адже вже досить багато людей зацікавилась цим записом та навіть поділились ним.

Сьогодні був мій перший день у канадському ВНЗ, тож я мав можливість на власному досвіді відчути усі особливості їх системи. Їх підхід настільки вразив мене, що я вирішив поділитися цим з вами.

Сьогодні була невеличка церемонія першого дня навчання для міжнародних студентів, що має назву orientation day, це день коли вам розповідають про все, що варто знати безпосередньо перед початком курсу.

На вході до зали де буде проходити зустріч, кожному подарували необхідний набір: флешка, записник, ручка і т.д.

Почалось усе із промови голови департаменту міжнародних студентів, який подякував усім за вибір саме їх університету серед безлічі інших у самій Канаді та за її межами, сказав, що вони раді приймати нас та зроблять усе, аби наш досвід тут був максимально позитивним та корисним.

А далі починається саме цікаве.

Як сказала ведуча, у Канаді ви можете їсти під час лекції або в будь-який інший час, коли вам зручно, тож ми почнемо звикати до цього. Під ці слова кожному дали невеликий “сухпайок”, що складався із піцци, печива, фруктів, коли та ще пари речей.

Після цього вона розповіла про те, що людина не може нормально вчитися, коли в неї є будь які інші проблеми в особистому житті, на роботі, в університеті - будь де, тож для цього є центр де вони чекають усіх хто потребує допомоги або підтримки.

Вам потрібно з кимось поговорити, не вистачає улюбленого маминого печива, проблеми із друзями? Вас чекають у будь-який час! Канадці дуже серйозно ставляться до психічного здоров'я людини, тому під час розповіді на це зробили великий акцент.

Далі більше, вони вважають, що дуже важливо, аби кожен із нас почував себе у безпеці (і я з цим повністю погоджуюсь), для цього окрім поліції є відділ охорони університету. Якщо щось трапилось на території кампусу (студмістечко), то набравши номер 5000 ви можете повідомити про проблему (пожежа, комусь погано, бійка).

Але в ту саму секунду як ви наберете цей номер, офіцер буде знати ваше місцезнаходження. Тобто якщо ви не можете говорити за певних обставин, через хвилину охорона буде біля вас. Також на території будівлі та ділянки є багато червоних кнопок, які автоматично викликають офіцера до місця свого розташування при натисканні.

Якщо ви затрималися в університеті до вечора, на дворі темно та вам страшно іти додому, або ви думаєте, що хтось може за вами слідкувати… будь-яка причина - існує програма walk with me. Ви телефонуєте 5010 або звертаєтесь у центр охорони та просите їх провести вас до дому або іншого місця! Так, це правда! Поруч із вами або, якщо вам це не комфортно, то 20 метрів позаду, буде іти офіцер, що супроводить вас до пункту призначення. І це безкоштовно.

В університеті працює центр, що допомагає студентам знайти роботу. Вони розповідали, як і де ви можете працювати, якщо маєте бажання, можете звернутися до них, там вам допоможуть із резюме, cover letter, інтерв'ю (пояснять як правильно його пройти та потренують вас) та допоможуть знайти варіанти роботи. Також вони організовують різні work-shops де розповідають про особливості написання резюме та портфоліо в Канаді, деталі кар’єрного росту та інше.

Було багато інформації про дозвілля, клуби інтересів, до речі, якщо ви бажаєте організувати свій власний клуб - потрібно не менше 10 учасників, а далі ви отримаєте 500$ на розвиток клубу, якщо він буде цікавий іншим студентам та буде рости то і більше.

Бажаєте запросити цікавого тренера чи лектора до клубу? Чому ні? Запросіть його, а університет допоможе оплатити частину його виступу.

Взагалі, в університеті вам можуть допомоги майже із будь-яким питанням. Ви хочете іммігрувати після навчання? Бажаєте забрати до себе свою родину? Не маєте де жити? Просто звертайтеся у відповідний центр!

Ще було безліч інформації, яка для більшості українських студентів здається,неймовірною, але описати більше 3 годин важко.

Напевно ще буде цікаво знати, що друк/скан/ксерокс для студентів безкоштовний (підходиш до комп'ютеру, прикладаєш картку - друкуєш), так само як і використання комп'ютерів із інтернетом та набором базових програм. Також в одному із холів є місця для сну, тобто там тихо, і є спеціальні капсули, в яких можна між парами годинку поспати.

Але за списування на контрольних або скачування рефератів можна вилетіти з вузу.

Ось найцікавіша інформація, яка вразила мене сьогодні. Взагалі, основна відмінність системи у тому, що тут про вас турбуються!

Щоб у вас не було проблем, була робота після навчання, або якщо вам потрібно то і під час, було усе добре як у навчанні так і у повсякденному житті. Усі двері відкриті, вам необхідно мати бажання, не гуляти та вчитися - тоді перед вами розкриваються великі можливості!

Владимир Спиваковский