Пекін знову втручається у відповідь на ядерну загрозу Москви

Пекін знову втручається у відповідь на ядерну загрозу Москви

Обговорення у російському вищому командуванні свідчать, що Москва готується до оперативного, а не політичного використання ядерної загрози в Україні. За лаштунками у Пекіні підтримують агресивну риторику Кремля, але не плани її здійснення.

Наразі російські та китайські протокольні служби готують телефонну розмову між Володимиром Путіним та Сі Цзіньпіном з ініціативи останнього, як повідомляють наші джерела. Пекін хоче знову заявити Кремлю, що він виступає проти застосування тактичної ядерної зброї в Україні, як він уже робив це у березні.

Минулого тижня Росія посилила напруженість, заявивши, що готова завдати тактичних ядерних ударів в Україні. Пекін стурбований тим, що Москва, можливо, справді розглядає можливість вийти за межі простого стримування.

Згідно з нашими джерелами, Путін і його міністр оборони Сергій Шойгу розпочали перші заходи щодо ремобілізації ядерного арсеналу своєї країни під час тривалої та напруженої розмови наодинці 19 вересня.

Напружена розмова

Розмова почалася з того, що міністр отримав наганяй від свого президента. Путін сказав йому, що іншим часом Шойгу було б віддано під трибунал за керівництво військовою кампанією, але за нинішніх умов він має довести свою місію до кінця.

Ця дискусія послідувала за розслідуванням, проведеним після повернення Путіна з саміту ШОС у Самарканді. Воно проводилося 18 і 19 вересня з метою оцінки дій міністерства оборони і дійшло висновку, що були серйозні недогляди, зокрема, у передачі інформації між військовим командуванням та політичним рівнем.

Висловивши свій гнів, президент наказав своєму міністру розпочати підготовку до мобілізації, яку він розглядав поряд з ядерним варіантом як останній засіб покласти край військовому фіаско. Він наказав Шойгу завдати удару по всій території України і "більше не рахувати жертв".

Машина в русі

У п'ятницю 23 вересня, щойно почалися мобілізаційні заходи, Шойгу наказав начальнику штабу Валерію Герасимову віддати наказ командувачу Ракетних військ стратегічного призначення (РВСН) генерал-лейтенанту Сергію Каракаєву провести у вихідні дні огляд особового складу, техніки та позицій. РВСП було наказано передати наступного тижня підтвердження своєї негайної готовності, тобто здатності негайно завдати ядерних ударів за наказом верховного головнокомандувача.

Пекін уважно вивчає російські приготування. Він бачить свій інтерес у тому, щоб зайняти помірну лінію на тлі агресивної риторики Москви. Але Китай не готовий мати справу зі значно серйознішими наслідками для балансу глобальної безпеки, які спричинить фактична ядерна ескалація конфлікту в Україні.

Intelligence online Агія Загребельська