Пелосі про розгляд допомоги Україні: "Можемо перемогти Путіна, закликавши спікера винести законопроєкт на голосування"

Пелосі про розгляд допомоги Україні: "Можемо перемогти Путіна, закликавши спікера винести законопроєкт на голосування"

Демократи та частина республіканців Палати представників США намагаються обійти небажання спікера-республіканця Майка Джонсона виносити на голосування законопроєкту, що передбачає фінансування для пакетів допомоги Україні та іншим американським партнерам.

Унікальна тактика

Відповідна петиція (discharge petition) - про голосування "в обхід" спікера Джонсона - спершу повинна отримати підтримку більшості, нагадує видання The Wall Street Journal.

Терпіння щодо позиції Майка Джонсона закінчилося, пише газета, і це спонукало законодавців збирати підписи під петицією, таким чином скориставшись "рідко застосовуваною парламентською тактикою".

Петиція дозволяє законодавцям Палати представників в обхід бажання чи небажання її лідерів самостійно винести закон прямо на розгляд – за умови, що вдасться зібрати 218 підписів.

Тож просування петиції вимагатиме від демократів заручитися підтримкою деяких республіканців, які готові кинути виклик власному керівництву, пише WSJ. Крім того, не всі демократи вочевидь голосуватимуть, оскільки законодавство передбачає військову допомогу Ізраїлю, нагадує агенція Associated Press.

"Ці кроки підкреслили тупикову ситуацію в Конгресі щодо військової допомоги Україні", – коментує ситуацію AP.

Окрема група республіканців у Палаті представників також намагається розробити власну версію пакета допомоги в надії вийти з глухого кута, пише агенція. Їхня версія скорочує суму допомоги до виключно військових потреб, без підтримки функціонування українського уряду.

Джонсон закликав однопартійців не підписувати будь-які петиції, стверджує АР. Натомість президент США Джо Байден, нагадує CNN, знову закликав Конгрес схвалити законопроєкт, що передбачає 60 мільярдів доларів Україні.

Востаннє подібна петиція була успішно застосована у 2015 році, коли двопартійна група змусила голосувати за відновлення Експортно-імпортного банку США через три місяці після того, як його статут втратив чинність.

Конгресмен Френк Лукас, республіканець від Оклахоми, який був частиною цих зусиль, сказав, що це спрацювало лише тому, що група законодавців від Республіканської партії, які на той час мали більшість, ініціювала петицію про звільнення, а пізніше до них приєдналася партія меншості. "Для меншості майже неможливо ініціювати (таку) петицію та домогтися її успіху", — цитує його AP.

Ненсі Пелосі, демократка й колишня спікерка Палати представників, у коментарі журналістці Голосу Америки Катерині Лісуновій сказала: "Зараз той час, коли Сенат двопартійним шляхом ухвалив дуже сильний законопроєкт, який вшановує нашу відданість демократії. Винесіть його на голосування зараз, пане спікере. Ось що ми повинні зробити. Так сумно бачити українців, які два роки так мужньо захищали свою демократію й насправді нашу".

"В законопроєкті передбачено гроші, але це - зброя та сила на полі бою. Українці зробили свою частину, ми маємо зробити свою. Путін має бути переможений, ми можемо це зробити, закликаючи спікера винести законопроєкт на голосування - зараз", – закликала законодавиця.