Пенсійному фонду не вистачає грошей на підвищення мінімальної пенсії

Пенсійному фонду не вистачає грошей на підвищення мінімальної пенсії

Пенсійний фонд підготував проект постанови Кабміну про збільшення його бюджету на 4,34 млрд грн для забезпечення виплати пенсій, зокрема для підвищення мінімальної пенсії для осіб віком від 65 років, яке має відбутися з 1 грудня.

Відповідно до проекту постанови, доходи і видатки Пенсійного фонду у 2021 році пропонується збільшити на 4,34 млрд грн – до 521,19 млрд грн.

"З урахуванням перерахунків пенсій у грудні поточного року, пов'язаних із зростанням прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, загальні витрати у 2021 році очікуються в обсязі 521,2 млрд грн, з яких на пенсійні виплати – 509,8 млрд грн, що на 4,3 млрд грн більше запланованих обсягів", – йдеться у пояснювальній записці до проєкту постанови.

Зокрема, для підвищення мінімальної пенсії з 2400 до 2600 грн особам, що досягли 65 років, у зв'язку з підвищенням мінімальної зарплати з 1 грудня, Пенсійний фонд оцінює нестачу коштів у 0,9 млрд грн.

Дефіцит виник через перерахунок призначених за спецзаконами пенсій за рішеннями судів. У січні-жовтні 2021 року на пенсійні виплати було спрямовано 422 млрд грн, що на 2,6 млрд грн більше планового показника.

Бюджет Пенсійного фонду розрахований до копійки, тож покривати позапланові витрати у відомстві немає можливості.

Нагадаємо, Кабмін у жовтні вже збільшував витрати та доходи Пенсійного фонду на 18,55 млрд грн.

❗️Тоді прем'єр-міністр запевняв, що це рішення дозволить повністю закрити потребу Пенсійного фонду у коштах у зв'язку з плановим підвищенням пенсій з 1 грудня.

Як бачимо, з плануванням та математикою у влади не зовсім добре, адже грошей знову не вистачило.

ЗеФакТи