Пентагон анонсував посилення військової присутності США у Польщі з метою стримування Росії

Пентагон анонсував посилення військової присутності США у Польщі з метою стримування Росії

Міністерство оборони США повідомило про завершення роботи над угодою про зміцнення оборонного співробітництва з Польщею, яка передбачає розміщення в країні ще 1000 військовослужбовців на ротаційній основі з метою стримування Росії, зміцнення НАТО і підвищення операційної та стратегічної гнучкості альянсу.

Як повідомляється у заяві Пентагону, угода відображає принципи, викладені в Спільних деклараціях, які підписали президент США Дональд Трамп і президент Польщі Анджей Дуда в 2019 році. Зокрема, воно забезпечує необхідну правову базу, інфраструктуру і справедливий розподіл тягаря, необхідні для поглиблення оборонного співробітництва між двома країнами.

Після рішення адміністрації США про скорочення військової присутності у Німеччині, президента США Дональда Трампа критикували за буцімто підігравання Росії. При цьому, у червні інформаційна агенція AP повідомляла, що Американські війська перекинуть з Німеччини у Східну Європу як сигнал Путіну.

На початку року стало відомо про рішення уряду Польщі придбати у США 32 винищувача-бомбардувальника F-35A Lightning II вартістю 4,6 млрд доларів. Посольство Польщі у США у своєму Twitter тоді відзначило, що посилена військова міць країни "допоможе захистити не лише Польщу, а весь східний фланг НАТО".

Угоду планується підписати 15 серпня, в День польської армії і століття Варшавської битви, повідомляє польська щоденна газета Dziennik Gazeta Prawna. Підписання відбудеться в цей день за умови, що не погіршиться епідеміологічна ситуація.

За даними газети, у найближчі кілька місяців або протягом року в Польщі будуть розміщені не менше 1 000 американських солдатів на додаток до 4 500 військовослужбовців, які вже дислоковані в цій країні.