Пеню за «комуналку» чекали?

Пеню за «комуналку» чекали?

З 1 травня введено в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги», який набув чинності ще в кінці 2017 року і з того часу відбувалась підготовка нормативно-правового поля для масштабної реформи в сфері житлово-комунального господарства, через що відкладалась дата його застосування.

Житлово-комунальні послуги

Введено житлову послугу з управління багатоквартирним будинком, яка включає:

 утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

 купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

 поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

Комунальними послугами є постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Відповідальність боржників

З 1 травня боржникам почнуть нараховувати пеню а прострочку оплати комуналки: пеня встановлюється в договорі і не може перевищувати 0,01 % суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 % загальної суми боргу. Пеня нараховується з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Пеня не нараховується за наявності заборгованості з пільг та субсидій або заборгованості з оплати праці споживача, підтвердженої належним чином.

При стягненні боргу за комунальні послуги через суд застосовується 3-річна позовна давність, і часткова оплата ж/к послуг її не перериває, тобто споживач може не платити борг, якому більше трьох років. Таку правову позицію висловив ще Верховний Суд України. В свою чергу Велика Палата нового Верховного Суду зазначила: якщо суд скасував ж/к тарифи, оплачені послуги мають перерахувати.

Крім того, споживачі, які вчасно не передали покази лічильників, платять за ж/к послуги за нормами споживання.

Адвокат Права