Перемога справжнього європейського лідера

Перемога справжнього європейського лідера

За підсумками парламентських виборів в Нідерландах впевнено перемагає партія чинного Прем’єр-міністра Марка Рютте, доброго друга України.

Цей успіх дозволить Рютте вчетверте поспіль формувати нідерландський коаліційний уряд із здоровим демократичним проєвропейським порядком денним.

У чому полягає рецепт успіху Марка Рютте?

Це, безперечно, відповідальне лідерство, прагматизм, а не популізм. Він несе відповідальність за свої рішення та у разі виникнення суспільних криз готовий звернутись до громадян за підтвердженням мандату - і виборці знову і знову висловлюють йому довіру керувати країною. Саме про таких кажуть, що влада сама його знаходить.

Це - політик, який працює на довірі, як свого народу, так і міжнародних партнерів.  

До цього часу пам’ятаю кризу у процесі ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у 2016 році та важливу роль Марка Рютте у її порятунку.

Тоді, спровокований російськими лобістами та антиєвропейськими політичними силами референдум майже поставив крапку на цій історичній для нашої держави Угоді. Всі розклади були проти нас, а у Кремлі вже відкорковували шампанське, святкуючи фіаско євроінтеграційної політики України та очікуючи на політичну кризу в Києві.

Але Рютте чітко розумів всі стратегічні ризики, які несе провал Угоди і для України, і для європейської безпеки. І у найкритичніший момент він дослухався до аргументів Президента Порошенка та погодився дати кілька днів українській дипломатії для переконання нідерландських проєвропейських партій проголосувати за Угоду. Вагому роль зіграла особиста довіра, яка сформувалась між Петром Порошенком та Марком Рютте. Тоді за результатами напружених переговорів Президента України Петра Порошенка з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, Федеральним Канцлером Ангелою Меркель були знайдені компромісні рішення, які задовольнили і нідерландське суспільство, і відкрили шлях до завершення ратифікації Угоди про асоціацію. А Рютте виявив політичну мужність і, незважаючи на високі політичні ризики, поставив на голосування парламенту рішення про порятунок асоціації з Україною.

Цими діями він довів, що є справжнім відповідальним лідером Нідерландів, з гострим стратегічним розумом та майстром політичних компромісів.

А ще те, що Україна для Рютте не є розмінною монетою, а важливим партнером, якого він щиро цінує та підтримує.

Переконаний, що його ще чекає успішна кар’єра на чолі Об’єднаної Європи, а зараз побажаємо пану Рютте швидкого формування Уряду та ефективного подолання складних економічних та епідеміологічних викликів.

Єлісєйські поля