"Пересвєт" з голою дупою - Віталій Портников

 "Пересвєт" з голою дупою - Віталій Портников

У роки правління в Радянському Союзі Микити Хрущова, коли амбітний перший секретар ЦК КПРС поставив перед співвітчизниками завдання наздогнати і перегнати Америку, дотепники придумали класичний анекдот

Вони пояснювали, чому при своїх "вражаючих успіхах" Радянський Союз все ж не хоче перегнати США - щоб не було видно його голої дупи.

Саме цей образ - "великої держави" з голою дупою згадався, коли я слухав послання російського президента Володимира Путіна Федеральним зборам Росії. Воно складалося з двох частин. Перша була присвячена бідності росіян і необхідністю боротьби з цим ганебним явищем. А друга - це перерахування сучасної зброї, якою голозада Росія збирається налякати цивілізований світ, всі ці "Сармати", "Авангарди", "Пересвєти", "Кинджали" і інша погань. І те, що відмова від суперництва з Америкою у військовій галузі і визнання реальної ролі Росії в сучасному світі - найпряміший шлях для подолання бідності, чомусь не спадає на думку ані Володимиру Путіну, ані його співгромадянам.

Бідність і гонка озброєнь - дві необхідних складових, які визначили крах Радянського Союзу. Уже доводилося писати, що без бідності і без втягування Кремля у новий цикл гонки озброєнь, який повинен сконцентрувати всі ресурси і залишити населення без жодних соціальних перспектив, нічого не вийде. Послання Путіна свідчить про те, що він попався. Що він зрозумів, наскільки серйозною є небезпека бідності і соціального краху, але не зміг зробити правильних висновків і залишився прихильником гонки озброєнь і витрати величезних коштів на армію - коштів, яких Росія просто не має.

Сьогодні у Гостинному дворі Володимир Путін зачитав не послання Федеральним зборам, а вирок собі і своїй державі.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ