"ПЕРШИЙ АНАЛІЗ ТА УРОКИ ВИБОРІВ" - Олег Шарп

"ПЕРШИЙ АНАЛІЗ ТА УРОКИ ВИБОРІВ" - Олег Шарп

Емоції трохи вщухли, можна підбити підсумки:

- Найнижча явка в історії українських виборів – близько 35% - свідчить про апатію суспільства. Здається, українці почали розуміти, що простих рішень не існує, але не зрозуміло, що потрібно роботи, щоб змінити ситуацію.

- Опитування Зеленського не підвищило явку ядерного електорату слуг. Навпаки, нові «фішечки» Банкової спровокували масовий спротив суспільства. Ну, а після того, як ми побачили рівень «організації» опитування, оприлюднювати його результати – це вже якесь самогубство влади. Мабуть, єдиний, хто чесно відповів на усі 5 питань, був сам Зеленський.

- Жодного мера великого міста від «Слуги народу» – вирок Зе від українців.

- Крах «правлячої партії» означає, що «Слуга народу» на межі існування і припинить його, щойно закінчиться повноваження 9 скликання, або розпадеться монобільшість. Зеленський втрачає абсолютну владу і йому треба шукати союзників для формування коаліції. Вперше ми побачимо справжнє обличчя колишнього коміка, згідно зі старою мудрістю - «скажи, хто твій друг, і я скажу, хто ти».

- Головна проросійська сила набрала менше, ніж прогнозували їх технологи і кремлівські куратори. Минулого року частина проросійського електорату відкололась на користь партії Зеленського. Після провалів Зе-влади, медведчуківці сподівались на повернення електорату і хоча б на 40-50% в найбільш «ватних» регіонах. Але набрали вони там вдвічі менше. Це гарний сигнал, що проросійське ядро в Україні повільно, але неухильно зменшується попри всю пропаганду Кремля. Навіть перемоги шаріївців в певних міськрадах - явище тимчасове, до моменту, коли люди побачать рівень їх розвитку і вмінь.

- «Європейська солідарність» стала єдиною проукраїнською силою, яка буде представлена в усіх облрадах України. Значне зростання довіри і підтримки до «ЄС» робить цю партію беззаперечним лідером в патріотичному середовищі. Відновлення позицій Порошенка починає лякати як Зеленського, так і Кремль.

- Провал патріотичних проектів на чолі з «Голосом» доводить, що думаючому виборцю потрібно вже щось більше, ніж просто гарна обкладинка з шоуменом на чолі. Це гарний урок для усіх патріотів, що розпорошення голосів веде до загального програшу. Скоро побачимо чи вміють вони робити висновки зі старих помилок, чи забіг граблями продовжиться.

Пане Притула, так навколо кого треба об`єднуватись?

- Програш багатомільйонних проектів імені Пальчевського та «За майбутнє» свідчить, що ресурсів олігархів недостатньо для збільшення їхнього політичного впливу. Цікаво, як звітуватимуть політтехнологи цих партій перед замовниками після такого фіаско?

❗️ Роботи ще багато. Проте, для себе я зрозумів, що повноцінного реваншу промосковських сил в сучасній Україні вже не буде - точка неповернення для них тільки-тільки, але вже позаду. Єдина умова, за якої вони можуть повернутись - це якщо ви всі складете лапки та відмовитесь від подальшої боротьби за Україну. Але ви ж цього не зробите? Ото ж бо...

Helgi Sharp