"ПЕРСПЕКТИВИ – НЕМАЄ?" - Александр Гончаров

"ПЕРСПЕКТИВИ – НЕМАЄ?" - Александр Гончаров

Відверто кажучи, частенько доводиться чути, мовляв, український фондовий ринок більше не перспективний. Багато хто почав цікавитися цінними паперами на іноземних біржах або торгують на крипторинку.

Але в мене, як і раніше, міцна любов до національного фондового ринку. З того часу, як у 1992 році став акціонером «Української фондової біржі». Ну, не дарма ж кажуть, де народився – там і став у нагоді: на українському ринку цінних паперів десятки років торгував, на ньому капітал створював. Для мене це фундаментально – чесно.

Також чого приховувати, безумовно, був просто вражений, коли в 1994 році вперше у Вашингтоні опинився на біржі «Nasdaq». Але і у нас в Україні за час масової приватизації сформувалося понад 20 млн акціонерів. Американський ринок відомий своїм колосальним обсягом у $52 трлн, але при цьому він відомий високими податками та комісіями, на які витрачатися завжди шкода. До того ж і поріг входу в нього надто високий, а щоб грамотно диверсифікувати портфель – потрібні великі гроші.

Натомість із нашим українським фондовим ринком все значно простіше, можна зайти кожному з невеликими сумами. Тому точно б не ставив хрест на нашому ринку цінних паперів. На ньому і перший мільйон заробити нескладно, й торгувати зі знанням справи - одне задоволення!