"Питання не в консерваторії, а в оркестрі" - Віталій Портников

"Питання не в консерваторії, а в оркестрі" - Віталій Портников

Може тільки дивувати, з яким захопленням громадськість включилася в обговорення безглуздої розмови про те, в якому приміщенні буде працювати адміністрація нового президента країни

Володимир Зеленський дійсно вміє задавати тренди - і якщо так піде і далі, то всі наступні роки ми будемо обговорювати дизайн кабінетів його співробітників, матеріал, з якого будуть шити форму для нацгвардійців і ефективність спецзв'язку, яким користуватимуться наші чиновники.

Проте не має ніякого значення в яких приміщеннях працює адміністрація президента. Важливо тільки, щоб держава не витрачала гроші платників податків для її функціонування, в тому числі для переміщень з одного місця до іншого і назад. І ще важливо, щоб ця адміністрація працювала ефективно.

А ефективність забезпечується не якістю шпалер в кабінетах, не телефонами спеціального зв'язку, не новомодними просторами. Ефективність забезпечується людьми і розумінням завдань. Оркестр з райцентру не зіграє на світовому рівні навіть в кращому оперному театрі Європи, а великий музикант здатний перетворити на Ла Скала сільський клуб із старим роялем. Залишається тільки дивуватися, що в нашому столітті потрібно пояснювати людям такі прописні істини. Потрібно нагадувати, що Стів Джобс придумав iphone не тому, що працював  у коворкінгу, а тому, що мав бачення, бо був професіоналом. Професіоналізм і бачення - запорука успіху в державному управлінні, їхня відсутність - гарантія поразки і краху країни.

Саме тому мене абсолютно не цікавить, куди переїде адміністрація нового президента і чи переїде взагалі. Мене цікавить зовсім інше - чи здатен новий голова держави зібрати ефективну команду професіоналів державного управління. Мене цікавить, чи будуть в цій команді люди, які пов'язані з різними олігархічними кланами і чи збираються вони лобіювати їхні інтереси. Мене цікавить, яким буде бачення новими призначенцями функцій адміністрації президента і ролі керманича держави в системі державного управління. Мене цікавить, як адміністрація президента збирається взаємодіяти з урядом і парламентом в перехідний період і які плани її співробітників після проведення парламентських виборів і формування нової коаліції. Мене цікавить, як буде проходити процес відбору на вищі державні посади, подання кандидатур на які знаходиться у прерогативі президента.

Ось що цікавить мене, ось що повинно цікавити громадян. Ми не збираємося ставати масовкою в шоу «Переїзд з Банкової і ремонт в коворкінгу». Нам є потрібним управління, а не розвага.