"Питання по MacPaw та "екології": Трошки вам реальності без рожевих окулярів" - Олександр Карпюк

"Питання по MacPaw та "екології": Трошки вам реальності без рожевих окулярів" - Олександр Карпюк

Коли тільки зїявилась тема обшуків у MacPaw, я побачив репости деяких відомих юристів та адвокатів. І вони прямо сказали - це рекет для вибивання грошів.

Чому вони так швидко це виявили?

Досвід. Бо вони живуть у реальному світі, в той час коли суспільство бачить ілюзію, яку йому пидштовхують маніпуляціями та контрольованим інформпотіком. І завжди коли питання стає у "принципах, а не грошах", там де є великі гроші - то в 99% питання саме в грошах.

Коли починаєшь розбирати кейс MacPaw - то гроші зразу можно побачити. Багато грошей. Це той випадок коли інвестор залетів у пастку, навіть не прорахувавши наперед розвиток подій.

Є десь ОТГ, маленьке, де з'являється "жирний" інвестор. Це зараз дійсно рідкий звір, прямо вам кажу. Він купляє ділянки, де хоче зробити екологічну котеджну забудову для персоналу. Купляє ділянку, не розуміючі, що в украінському законодавстві багато є отвірів, що затикувались хабарами.

Після чого починає інвестувати в цю ділянку, але не дає хабарі. "Це - мерзость" - вирішують державні органи. І починають працювати.

Коли обсяг інвестицій вже став достатнім, коли в ділянку інвестовані великі гроші, коли ціна ділянки за рахунок комунікацій, будівль та інфраструктури зросла у рази - приходять органи і бажають домовитись як і с попереднім власником. Схема безпрограшна, або "мамонт" дає хабар, або проти нього починають судові процеси. Не проти колишнього власника, якій порушення ці під хабарями організував, а проти інвестора. А якщо вийде розірвати договори аренди землі, то там вже "патріотічні підкачані хлопці" виженуть інвестора з його будівель. А там вже і афільована компанія стоіть в черзі на підпис нового договору оренди землі, до якого у органів чомусь немає претензій. Ділянки поруч ростуть у ціні, бо з'являється можливість іх підключення від об'єкта інвестора. Грошей у обох випадках, або з хабарем, або з віджимом по темі "екології" (так, саме в екології тут справа, ага) повинно вистачити для всіх. І для голови ОТГ, і для "екоактивістів", і для державних органів. Це бізнес проект, який при реалізації забеспечить навіть внуків тих, хто зараз в нього влазить.

Але інвестор відмовляє та йде в суд, готовий виправити неналежні зміни у проекті згідно законодавства. І це ломає такий бізнес-проект, ох...

Тому починається тиск на нього, заказні статті, "екоактивісти", незручні сусіди, проблеми з комунікаціями - тут набір стандартний. І ви знаєте - більшисть би в такому випадку дали хабаря. Бо через суди - це довго, дуже довго, знов таки не потрібно виключати що перші інстанції теж будуть "вмотивовані проектом", так що доведеться йти до "вишки".

Але інвестор обирає саме цій шлях.

Це важкий та геморний шлях на роки, але я його вітаю з цим. Бо це правильно.

Бо потрібен закон.

Більшість "реального" світу захован від звичайного громадянина. Ви знаєте що деякі "незаконні будівлі" під якими б'ються наші деякі патріоти - не зовсім незаконні. Законні такі будівельні майданчики, зі всьома документами. Так, деякі жителі ближніх домівок вважають що незаконно, але ви з ними поспілкуйтесь. Там будуть доводи типу "Знову ці бетоні гроби строять, хабара дали", "Я не дам тут будувати, не дам і все", "Я хочу щоб тут був спортмайданчик, а не це одоробло" та інше.

А хлопці...а хлопці заробляють собі, квадратні метри в цій будівлі чи відкат грошима.

Ви знаєте що в однієї партії є ціле ГО що доречі на державні кошти утримується, в яких кришування новобудівль - це основний вид заробітку?

А що коли кричать про "рейдерів" та "чорних ріелторів" які "віджали" предприємство чи квартиру - то можливо річ йде про абсолютно законну реалізацію залогу за борги, але журналісти що розповідають про "рейдерів" - ім трохи занесли, а старий власник таким чином намагається не втратити майно, та воює так з абсолютно законним новим власником. І що хлопці які "ідейно" стоять на захисту від "рейдерства", в іншому сюжеті вже світяться на стороні реальних рейдерів. Але у хлопців робота така, хто платить - на тій стороні вони і стоять.

Так працює наша система. І рідкі випадки коли людина все ж таки не скатується в "порешать" та "занести" - іх треба підтримувати. Тому що...ви тільки не ображайтесь - ви всі втрачене покоління. Коли вас одноособово затягне в якусь схожу ситуацію - ви підете до титушок, продажних ментів чи "решальних адвокатів". Вибачте, бачив я наш нарід у ділі. Тому і покинув роботу з арештованим майном. Бо хотів започаткувати щось прозоре та законне, в цій складній справі. Але виявилось що це нікому не потрібно. Вирішувати по закону довго та складно. Занести - легше, та більш зрозуміло. А я з своім ідеалізмом нахер нікому не впав. Умовити простий нарід™ на законний шлях у більшості випадків нереально.

Але я хочу щоб це залишилось у минулому. Щоб всі ці "рєшали", мутні адвокати, продажні екоактивісти залишились в моєму поколінні, не передав в майбутнє свій "бесцінний" досвід. Про екоактивізм доречі - всі ж пам'ятають Ігоря Шевченко, який був міністром екології та природних ресурсів? Той що шапки в Давосі пиздив. Непогано йому природа за свій захист задонатила, так? І це він рік на посаді побув.

Цей світ знають адвокати та юристи. Вони без рожевих окулярів. Вони бачуть як побудован цей світ.

І коли щось виглядає як качка, ходить як качка, та крякає як качка - то можно з великою долею вірогідності казати, що це качка. І якщо на ділянці з'явився інвестор з якого можно непогано заробити - то тім хто розуміє систему все очевидно.

Якось так. Так що давайте все ж бути за закон, бо вже набридло як нашим суспільством маніпулюють "ідейними" цілями, коли треба просто "заробити на жирному клієнті".

Окремо напрягає той факт що в цю тему підключился СтопКор, зі сторони як раз, як то кажуть, вигодонабувача. А саме - той системи яка в перспективі на інвесторі може непогано заробити.

Мені накласти на всіх ціх професійних "антикорупціонерів", але той факт що вони зараз ломляться у МОУ, не додає мені впевненості, що там теж вони не почнуть воювати не в ту сторону. Я звісно можу помилятись, але як я написав вже вище - якщо хтось крякає як качка, плаває як качка, то...ну ви самі зрозуміли.

Тому у ділі MacPaw давайте уважно слідкувати за процесом, за судовими рішеннями, за законістю поведінки держорганів. Це інвестиція у більш законну майбутнью Україну. Тому хай громадський контроль та ЛОМи придивляться до цього кейсу. Він дійсно важливий.