По кому вдарить новий податковий кодекс

По кому вдарить новий податковий кодекс

Цього тижня Мінфін нарешті опублікував проект податкової реформи. Його вже активно коментують у мережах – причому, почали ще, до того, як він з’явився на офіційному сайті міністерства. Та чимало українців оцінюють його несхвально.

Даний законопроект більше орієнтований на те, аби отримати черговий транш від МВФ. Адже, відповідно до меморандуму, бюджетний дефіцит повинен складати 3,7%. Про це говорить головний експерт групи “Податкова реформа” Ілля Несходовський.

За його словами, українці з невеликими зарплатами від нового податкового кодексу не постраждають.

“Незважаючи на те, що ставка податку з доходів фізичних осіб збільшується з 15 до 20%, Мінфін пропонує так звану соціальну пільгу в розмірі прожиткового мінімуму. Іншими словами, ви цей податок починаєте сплачувати з суми, що перевищує 1368 гривень”, – зазначив Несходовський.

А от представникам малого і середнього бізнесу прийдеться не солодко. Зокрема, скасовується спрощена система оподаткування для юридичних осіб. Вона припиняє своє існування з 1 січня. А дрібних торгівців фактично переводять на сплату відсотка від своїх доходів.

“Зараз малий і середній бізнес виступають категорично проти того, що пропонує Міністерство фінансів. А от суттєвого тиску на великих гравців ринку не передбачено”, – розповів експерт з податків.

ranok.ictv.ua