"По українських тральщиках та Турецьких Протоках" - Андрій Клименко

"По українських тральщиках та Турецьких Протоках" - Андрій Клименко

Не треба тут нічого "розганяти", що хтось просив, а Туреччина відмовила. Ніхто не просив. Туреччина просто нагадала про те, що було відомо з 28.02.2022 року, тобто майже 2 роки тому, на 5-й день Великої війни.

Оскількі є ознаки хайпу в ЗМІ та соцмережах, Моніторингова група "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" та редакції BlackSeaNews нагадує те, про що ми писали ще в ті драматичні дні:

28 лютого 2022 року Туреччина заявила, що закрила протоки Босфор і Дарданелли відповідно до Конвенції Монтре 1936 року, що передбачає заборону на прохід протоками військових кораблів воюючих країн.

Тодішній міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу в той день повідомив:

"Росія заявила, що чотири її кораблі перетнуть протоки 27-28 лютого, три з яких не зареєстровані на базах у Чорному морі. Ми сказали Росії не посилати ці кораблі, і Росія сказала, що судна не перетнуть протоки", – сказав Чавушоглу. Раніше Reuters повідомляло, що щонайменше чотири російських кораблі – два есмінці, фрегат і розвідувальне судно – очікували рішення Туреччини, щоб перейти з Середземного моря до Чорного.

За даними Моніторингової групи, мова йшла про:

- великий протичовновий корабель (564) Admiral Tributs, Тихоокеанський флот РФ (PF), guided-missile destroyer Udaloy-class

- великий протичовновий корабель (бортовий номер 626) Vice-Admiral Kulakov, Північний флот РФ (NF), guided-missile destroyer Udaloy-class;

- ракетний фрегат (431) Admiral Kasatonov (Північний флот РФ (NF), Admiral Gorshkov class frigate АБО ракетний фрегат (494) Admiral Grigorovich, (Чорноморський флот - BSF), guided missile frigate Krivak V-class;

- розвідувальний корабель Kildin (BSF) або розвідувальний корабель Vasiliy Tatishchev (BF).

- була також інформація про те, що в списку міг бути один з 2-х ракетних підводних човнів Чорноморського флоту, що перебували в Середземному морі.

Зауважимо, що це рішення Туреччини було прийняте внаслідок потужного дипломатичного тиску України.

За нашими даними, вже в перший день нападу РФ – 24 лютого 2022 року – посольство України в Анкарі спрямувало декілька жорстких нот з вимогою негайно заборонити переміщення турецькими протоками військових кораблів РФ.

Що важливо при цьому розуміти.

1. Туреччина скористувалася НЕ ст. 19 Конвенції Монтре, тому що в тій статті є таке: "Незважаючи на заборону проходу, передбачену вище..., військові судна воюючих держав, як прибережних, так і неприбережних, відділені від своїх баз, можуть повернутись на ці бази." Тобто ст 19 передбачає можливість для кораблів ЧФ, що перебували в Середземному морі (ракетний фрегат, ракетний корвет та 2 ракетних підводних човна) повернутися до Севастополя. А Туреччина це заборонила і викликила сильне незадоволення РФ. На яких підставах? - див. нижче.

2. В Конвенції є ще дві важливих статті, якими скористалася Туреччина:

       Стаття 20. Під час війни, коли Туреччина є воюючою стороною, положення статей  10-18  не застосовуються; прохід військових кораблів здійснюється виключно на розсуд Турецького Уряду.

       Стаття 21. У разі, якщо Туреччина вважає, що їй загрожує безпосередня небезпека війни, вона має право застосовувати положення статті 20 цієї Конвенції.

Тобто Туреччина вважає, що їй "загрожує безпосередня небезпека війни" і тому має право пропускати/не пропускати кораблі воюючих сторін до їхніх баз в Чорному морі, а також невоюючих сторін "виключно на розсуд Турецького Уряду".

Для України вкрай важливо, щоби "розсуд Турецького Уряду" не змінювався. Чому - а ось чому:

Тому що тоді Туреччина теоретично може пропустити "додому" до Чорного моря вже навіть не 4, а 5 ракетних кораблів Чорноморського флоту РФ (до його складу нещодавно увійшов новий ракетний корвет "Меркурій", Steregushchiy-class corvette, зараз він перебуває в Середземному морі).

Нагадаємо, що та обставина, що РФ не вдалося в лютому 2022 перебазувати до Чорного моря додаткові потужні ракетні кораблі, поставило під велике питання ефективність можливої десантної операції на українському узбережжі Чорного моря.

Отже, якщо суто теоретично Туреччина зробить виняток для українських (колишніх англійських) тральщиках, їй важко буде не зробити ще один виняток - для ракетних кораблів ЧФ з Середземного моря...