«Початок перемоги над пандемією» - в Європі почалась скоординована кампанія з вакцинації від COVID-19

«Початок перемоги над пандемією» - в Європі почалась скоординована кампанія з вакцинації від COVID-19

Країни ЄС почали в неділю скоординовану кампанію з вакцинації від коронавірусу. Першими вакцину отримають люди літнього віку та медпрацівники.

Країни ЄС, які мають близько 450 мільйонів населення, приєднались до США та Великобританії, які кілька днів тому почали щеплення вакциною виробництва компанії Pfizer та BioNTech.

До кінця року ЄС планує отримати 12 з половиною мільйонів доз вакцини до кінця року, достатніх для вакцинації 6 мільйонів 250 тисяч осіб. ЄС уклав угоди з низкою інших виробників вакцини, в тому числі з Moderna та АstraZeneca, що має забезпечити європейські країни понад 2 мільярдами доз вакцини. Очікується, що протягом наступного року буде провакциноване все доросле населення.

Тим часом опитування вказують на те, що велика частина населення країн Європи – від Франції до Польщі – висловлює недовіру до вакцини. Лідери 27 країн закликають населення провакцинуватись, називаючи вакцину найкращим шансом повернутися до нормального життя вже наступного року.

«Ми маємо нову зброю проти вірусу – вакцину. Ми повинні встояти, знову», - написав у себе в Твіттері президент Франції Еммануель Макрон, у якого в грудні виявили корнавірус.

«Абсолютно безболісно», - прокоментував процедуру щеплення прем’єр-міністр Греції Кірьякос, який отримав вакцину в лікарні в Афінах.

«Ми знаємо, що пандемія не зникне, починаючи сьогодні, але вакцина – це початок перемоги над пандемією. Вакцина – це переломний момент. Ми завжди це знали, і сьогодні початок нової фази», - заявив канцлер Австрії Себастьян Курц.

Минулого тижня новий різновид коронавірусу, який стрімко поширився у Великобританії, був зафіксований в інших європейських країнах, серед останніх – в Швеції, Франції та на португальському острові Мадейра.