""Почему вы их называете свинособаки?"" - Тетяна Доцяк

""Почему вы их называете свинособаки?"" - Тетяна Доцяк

"Плохо вы воспитываете вашу дочь, что это она нас называет свинособаки? Вот почему вы нас называете свинособаки?"

Міцне рукостискання, дивиться прямо в очі. Коли окупанти її допитували, казали: "А вы не боитесь, мы видим, что вы не боитесь... Хотите, покажем как мы допрашиваем тех, кто ведет себя как вы? А хотите мы покажем как девочек таких, как ваша дочь, насилуют прям у мам на глазах?"

Під час окупації Вікторію, вчительку з Балаклії, забрали в полон разом з чоловіком і донькою-підлітком. Вона не погодилась викладати за російською програмою.

"Я думаю, як я буду своїм дітям в очі дивитись, що я буду їм казати 1 вересня? Що я спершу розказувала, що треба любити Україну понад усе, а тепер буду вішати на дошку прапор русні?"

До цього я вже бачила рятувальників, яких кидали в полон, лікарів. яких били прикладами автоматів. Знала, що вбили медбрата, закатували до смерті юриста - ми приблизно одного віку, інколи гуляли в одній компанії...

"Почему вы нас называете свинособаки?"

Насправді, ми називаемо вас ще гірше. Я пишу інтерв'ю з людьми, які воювали, які допомагали нашому війську, які пережили окупацію, і чи не в кожного з вуст вилітає "ці під@ри". "Он там була під@рська посадка", "а тут ми розбили під@рів", "Знімаєте як під@рів звідси погнали?"

Вчительку з дитиною спершу кинули в клітку, потім в камеру. Там вона зустріла свою колишню ученицю.

"Ми лежали поруч на підлозі, я їй на вушко шепочу: "Чого ти так плачеш? Все буде добре!" А вона каже: "Вікторіє Василівно, не буде добре, вони одразу в телефоні все побачили". Коли її приносили (після допиту) і кидали на підлогу, як мішок, вона була дуже знесилена, побита, їй сунули дуло автомата в рот, роздягали наголо, знущались".

Я пам'ятаю, як під час окупації Балаклії молодий хлопець здерся на адміністрацію і намагався зірвати російський триколор. Тоді снайпер почав по ньому стріляти, і хоч не вдалося довести до кінця задумане, тоді це відео дало багатьом надію! Я познайомилася з ним - хоробрий хлопець з правильними думками. Можливо, в нього також була хороша вчителька.

Сьогодні рік як визволили Балаклію, потім були Ізюм, Куп'янськ, Вовчанськ.

Я думаю про те, що саме зараз десь у селі на тих 1,5 % території Харківської області, які й досі перебувають під окупацією, або десь на Миколаївщині чи Херсонщині якийся росіянин з автоматом схилився над дитиною:

"Вот почему вы нас называете свинособаки?"  

Зовсім скоро дізнаєтеся, під@ри.