"Починаємо новий арбітражний процес проти Газпрому у Стокгольмі" - Юрий Витренко

"Починаємо новий арбітражний процес проти Газпрому у Стокгольмі" - Юрий Витренко

Цього разу про перегляд транзитного тарифу на 2018-2019 рік. Ми маємо на це право, що було підтверджено у рішенні попереднього арбітражу по транзитному контракту.

Попередня сума вимог у нашому зверненні в арбітраж, яке ми сьогодні подали, майже 12 млрд дол. (без відсотків). У перерахунку в гривнях на кожну українську родину - це майже 21 тис. грн.

Ця сума буде зменшена якщо Газпром забронює потужності на транзит після 2019 року та/або якщо він перестане блокувати транзит газу з Середньої Азії та експорт інших компаній з Росії.

Ми довели свою здатність вигравати мільярди доларів у Газпрому в міжнародному арбітражі.

Це прекрасно розуміє і протилежна сторона. Тому новий поєдинок буде ще більш напружений.

Довідково: це буде окремий арбітраж на додаток до нового арбітражного процесу, предметом якого є зокрема вимоги Газпрому розірвати поточні контракти на поставку газу та транзит газу, і зустрічні вимоги Нафтогазу компенсувати завданий збиток через невиконання контракту на поставку газу (різниця між новою ціною за контрактом, яку встановив арбітраж, і ціною, яку сплачує Нафтогаз при імпорті газу з Європи для заміщення обсягів, які відмовляється поставляти Газпром).

Зрозуміло, що новий арбітраж не відміняє обов'язок Газпрому заплатити нам 2,6 млрд дол за попереднім рішенням арбітражу. Газпром ухиляється від сплати, але ми змусимо його заплатити.

Більше подробиць у прес-релізі найближчим часом.

Юрий Витренко