"Поговоримо про російський газ?" - Антон Швец

"Поговоримо про російський газ?" - Антон Швец

Зараз ходять чутки, що в ЄС можуть заборонити використання їхніх портів для реекспорту скрапленого природного газу з рф. У росії є Новатек. Новатек якраз і користується європейськими зупинками. Знаходиться він на верхівці російського газового ринку. І, власне, вже опинився під санкціями. Як, до речі, і Міхельсон, який стоїть на чолі Новатеку.

Цієї весни Новатек завернули свій проєкт «Арктик СПГ-2». Завернули через те, що санкції заборонили Новатеку використовувати танкери льодового класу. Тому весь проєкт і його розвиток перенесли в більш перспективний регіон – Мурманськ.

Так ось, ця заборона на реекспорт трохи придушить транспортування російського СПГ до Індії та Китаю. Ну і до європейців, які його купують. Заборона на реекспорт може потенційно увійти в 14-й пакет санкцій.

Як це взагалі працює? У Новатеку є проєкт «Ямал СПГ». Знаходиться в Арктиці, але транспортує свої вантажі через Бельгію та Францію. Перевантажують із суден льодового класу на звичайні танкери. А після санкцій такі махінації будуть росіянам недоступні.

Як це вдарить по росії? Підіб’є логістику, як і завжди, власне. Шляхи в росії є, але вони стають все складнішими. То санкції, то хусити, то ще щось. От не везе.