"Поки в Україні була ніч, ситуація з падінням ракети в Польщі обросла новими важливими деталями та заявами" - Остап Яриш

"Поки в Україні була ніч, ситуація з падінням ракети в Польщі обросла новими важливими деталями та заявами" - Остап Яриш

Коротко пройдусь по основному станом на цей ранок, зібрав для вас усе найважливіше в одному дописі.

В польському МЗС підтвердили, що ракета, яка впала на село Пшеводув і вбила двох людей - російського виробництва. Посла Росії викликали для детальних пояснень. Зі свого боку президент Анджей Дуда додав, що в Польщі наразі немає переконливих доказів того, хто саме запустив ракету. Триває слідство.

Джо Байден скликав екстрене засідання лідерів країн G7 та НАТО в Індонезії. Після нього президент США заявив, що судячи з ліній траєкторії, “малоймовірно”, що ракету запустили з Росії. Але додав, що наразі складно говорити з певністю, не маючи результатів розслідування.

За підсумками засідання в Індонезії лідери засудили “варварські ракетні атаки Росією українських міст”, а Польщі пообіцяли повну підтримку у розслідуванні прильоту ракети - і домовились бути на зв’язку, щоб скоординувати наступні кроки.

Тим часом CNN пише, що розвідувальний літак НАТО зафіксував траєкторію ракети, яка вдарила по польській території. В Альянсі відмовились коментувати, хто і звідки її запустив - але даними радарів вже поділились з Польщею. Сподіваюсь, скоро буде більше інформації.

Зі свого боку Польща зараз розглядає імовірність застосування Статті 4 статуту НАТО. Вона передбачає право країни, що опинилася під загрозою, скликати засідання Альянсу для консультацій та обговорення наступних дій.

Про застосування Статті 5, яка передбачає колективну відповідь в разі збройного нападу на одного з союзників, схоже, поки не йдеться. Однак Анджей Дуда заявив, що у розмовах з іноземними лідерами він отримав запевнення у гарантіях безпеки, зокрема в непорушності Статті 5.

Цієї ночі було багато дзвінків та розмов. Блінкен говорив з Кулебою, Байден говорив з Дудою, Дуда говорив з Зеленським, генерал Марк Міллі говорив із Залужним та з головою польського генштабу. Короткий підсумок всіх розмов - засудження атак Росії по Україні, спільне розслідування прильоту по території Польщі.

Ситуація в селі Пшеводув, здається, затьмарила собою інші важливі новини вечора: Дональд Трамп офіційно оголосив, що балотується в президенти CША у 2024 році. Ракетний приліт по країні НАТО і загроза великої ескалації підняли всіх на ноги посеред ночі. Побачимо, що принесе новий день.

На фото - Байден, Блінкен, Салліван о 5:30 ранку в Індонезії протягом розмови з Дудою. Світлину опублікував Байден у Твіттері.