"Поки всі нормальні люди б'ються з нечистю на сході та півдні, ми тут в тилу, як завжди, маємося" - Олена Павленко

"Поки всі нормальні люди б'ються з нечистю на сході та півдні, ми тут в тилу, як завжди, маємося" - Олена Павленко

В "Дії" запустили опитування щодо скасування 8 березня як святкового вихідного дня і готують таке ж про 1 травня. Я не голосувала і не підтримувала, хоч і не праздную.

Спочатку давайте про Восьму марту. Як казав одній моїй подрузі жадібний бойфренд, що не хотів дарувати подарунок, "краще бути першою Маєю, ніж восьмою Мартою". А якщо серйозно, то в мене зроду віку не було вихідного в цей день, хіба ще в універі, бо я все життя працюю на таких роботах, де і 1 січня не вихідний. Але я усвідомлюю, настільки цей день саме як вихідний важливий для українського жіноцтва. 8 березня жінки багатьох країн традиційно виходять на мітинги за свої права. У будній день цього не зробиш. В принципі, якщо його таки скасують, то вони виходитимуть у перший вихідний березня, а тоді який сенс його відміняти — свято залишиться і мітинги залишаться.

Особисто для мене 8 березня вже давно — День матері. Я знаю, що в Україні є якийсь інший День матері у травні, але не пам'ятаю дати, бо він якось не прижився. Я завжди 8 березня вітала свою маму, а раніше — і бабусь, коли вони ще були живі, бо для них святкувати цього дня свою жіночність, своє материнство дуже важливо. І вітатиму далі, навіть якщо цей день стане робочим (у мене він і так завжди робочий, хахаха).

Тепер щодо 1 травня. Скажіть, а чим це нам не вгодив старий добрий загальноєвропейський Бельтайн? Це свято відзначають в Європі з прадавніх часів як початок літа. Дуже стара, ще дохристиянська традиція, яка збереглася по всьому континенту. 1 травня вихідний у Німеччині, Польщі, Латвії, Литві, Естонії, Британії, Франції, Фінляндії, Бельгії. Тобто, вся Європа його святкує, а ми оце будемо, як кажуть в нас на Слобожанщині, "як здрасті"? Колись якісь західноєвропейські комуняки використали вихідний, щоб провести свій мітинг і зіпсувати людям Вальпургієву ніч, але до чого тут взагалі святкування літа? Хай собі буде, ми ж таки Європа, чи шо попало?

А щодо 9 травня — то хай буде і 8-го. Все одно скоро в нас буде новий День Перемоги. Обов'язково вихідний