"ПОЛІГРАФНА ДИСКУСІЯ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПОЛІГРАФНА ДИСКУСІЯ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Конфлікт, що стався між нардепами Дубінським і Арахамією висвітлив цікаві процеси всередині фракції «Слуга народу». Фракція явно на межі розколу і що станеться після – важко спрогнозувати.

Почати можна з голосування за законопроект про судову реформу Зеленського. Мало хто помітив, що аби його прийняти фракції «Слуга народу»… не вистачило голосів. 18 нардепів-мажоритарників не голосували, і якби не голоси позафракційних – законопроект був би провалений. Історія викликала збурення на Банковій – це вже не перший випадок коли нардепи-служки ігнорують голосування. Вказану групу «відступників» експерти пов’язують з нардепом Олександром Дубінським, якого мер Дніпра Борис Філатов назвав особою наближеною до олігарха Коломойського.

Судячи з діяльності Дубінського Коломойський сильно незадоволений чинною владою і є від чого. В Україні суди повертати банк «Приват» Коломойському не наважуються, а у той самий час тривають розгляди позовів банку «Приват» у суді Лондона. За висновками якого уважно слідкують веселі хлопці з ФБР США. Руками Дубінського Коломойський шантажує Банкову, влаштовуючи їй демарші у Верховній раді і явно погрожуючи розколом фракції. Очевидно – Банковій це порядно набридло.

Не знаю, чи справді у «Слузі народу» вирішили ліквідувати схеми легендарного екс-нардепа Яценка (одна Тендерна палата вже стала історією української політики), чи це була пастка для групи Дубінського. Але. Практично зразу після того як 11 нардепів, включаючи Дубінського, на засіданні фінансового комітету провалили розгляд законопроекту, з легкої руки екс-нардепа Сергія Лещенка була запущена чутка – нардепам які не підтримали законопроект, Яценко заплатив по $ 30 тис. Далі – більше. 23 жовтня по справу з метою перевірки інформації порушила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Все що сталося потім ми спостерігали 23 і 24 жовтня – і бурну істерику Дубінського, і пропозицію іти перевірятися на поліграфі, і «поліграфування прямому ефірі». Цікаві два моменти. Голова фракції Давид Арахамія зразу перевірку на поліграфі не пройшов, бо відмовився поліграфолог, мовляв – йому треба підготуватися. До результатів Дубінського теж питань до біса і їх вже озвучив політтехнолог Віктор Уколов. На Дубінському були відсутні кілька датчиків, обов’язкові при проведенні дослідження. Враховуючи, що поліграф і так не дає 100%-го результату, можна вважати що результати Дубінського вірні з вірогідністю 50% - або збрехав, або ні. Проте.

От розумієте, свари в прямому ефірі і змагання на поліграфах – це шоу. Показуха для наївного глядача перед екраном. А НЕ показуха – це кримінальна справа порушена САП. І для САП дані поліграфів це лише привід для роздумів – не більше. Реальна ситуація виглядає так. Депутати, які провалили закон по схемах Яценка – під перевіркою САП. Дубінський криком кричить про низку корупційних законів вже прийнятих фракцією «Слуга народу». По-факту він зайняв позицію, яку в БПП свого часу займали Лещенко, Найєм і Заліщук, такої собі опозиції всередині більшості. Очевидно, якщо справа зараз дійде до уходу Дубінського з фракції – мандату нардепа він не втратить, проте разом з ним піде ще частина депутатів СН, які почнуть з одного боку захоплено критикувати фракцію «Слуга народу», а з іншого – активно перетягуватимуть «служок» до себе. «Слузі народу» доведеться тоді створювати коаліцію з позафракційними, або з «Батьківщиною» Тимошенко, а в цьому випадку про впровадження ринку землі можна забути. Кого в разі розколу почне підтримувати канал «1+1» гадаю, здогадатися не важко. І так. Все це означатиме повноцінну війну між Зеленським і Коломойським. На чиєму боці тоді опиниться Богдан – зразу не скажеш.

Певно саме тому Арахамія уже заявив що ніякого розколу у «Слузі народу» нема – просто ідуть дискусії. Хай навіть так. Але справа в тому, що апетити Коломойського нікуди не діваються, відтак – Дубінський буде підкладати свиню фракції знову і знову. Тож розкол «Слуги народу» – неминучий.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко