"Політична абетка для малюків" - Олег Пономар

"Політична абетка для малюків" - Олег Пономар

Я розумію, що більшість про знає. Але, читаючи коментарі під моїми постами, бачу, що дехто плутається. Як влаштовано владу в Україні? Яка її модель?

Гаразд, розповідаю. В Україні — парламентсько-президентська республіка. Що це таке?

#Парламент. Відбуваються парламентські вибори. Потім у парламенті формується коаліція, яка призначає свій уряд та його голову. Коаліцію формують одна або кілька партій, які мають мінімум половину голосів парламенту (тобто наразі треба 226 голосів), аби могти ухвалювати закони. Отже, коаліція призначає уряд і прем'єр-міністра. Потім парламент ухвалює закони, які потрібні урядові та прем'єрові. Тобто, за реформи та їхню швидкість, за економіку та її розвиток, за законодавство (боротьба проти корупції, простота ведення бізнесу, тощо) відповідає парламент. Тому не може бути такого, коли прем'єр каже у травні, що з початку 2018 року у нас буде відкрито ринок землі, а потім з'ясовується, що в парламенті немає голосів. Цього просто не повинно бути, адже коаліція та уряд — це одне й те ж саме.

#Президент. В українській моделі держави президент відповідає за гарантію дотримання всіма конституції, а також за оборону та зовнішню політику.

Тому реформи, їхній темп, їхня якість — це повністю відповідальність парламенту та уряду.

І якби деякі партії у Верховній Раді, які називають себе про-українськими (а насправді навпаки), голосували за реформи, за потрібні для гармонізації законодавства з Евросоюзом закони, то реформи просувались би набагато швидше. Але вони не будуть за це голосувати, бо тоді всі лаври припадуть не їм. А Україна, а люди?.. Ну, то таке...

Передбачаю питання. Чи впливає президент Порошенко на фракцію БПП в парламенті? Впевнений, що так. Гадаю що приблизно десь на половину членів фракції. Ви ж самі бачите, хто там є і як вони голосують та будують Україну і де.

Тож оці ази політики має знати кожен. І тоді левова частина домислів і стереотипів відпадуть самі. А дискусія стане набагато предметнішою та конструктивнішою. Дуже дякую.

Олег Пономар