"Політика - заняття для прагматиків, а не фанатиків. А владу треба повертати" - Карл Волох

"Політика - заняття для прагматиків, а не фанатиків. А владу треба повертати" - Карл Волох

Один мій старий знайомий (грузин) розповідав, як одного разу зайшов додому, а там його батько футбол дивиться - і так емоційно коментує, переживає, ногами по паркету возить.

- Тату, а хто грає? - питає.

- Не знаю, і тих, і тих маму їб@в.

Згадав я цю історію, бо набридло слідкувати за вашими дитячими баталіями на тему збитого льотчика Порошенка.

Одні, смокчучи палець, визначили перспективи Пороха як нульові. Інші оголосили всіх, хто сумнівається в перемозі Гетьмана зрадниками Армії, Мови, Віри й прислужниками Янелоха, хоча це судження таке ж пласке.

Почнемо з останніх. Вони, схоже, реально не розуміють, які неймовірні фінансові й медійні ресурси були витрачені на компрометацію Порошенка (і продовжують витрачатися зараз). Результатом цих зусиль є його величезний антирейтинг, котрий уже раз призвів до поразки на виборах і поки що зменшується дуже повільно. Навіть якби Порох домовився з олігархами-власниками рейтингових каналів про повну підтримку (а це не факт), жоден притомний експерт не може гарантувати, що такий антирейтинг вдасться подолати за пару років.

Що в цих умовах означає сектантська твердолобість «тільки Порох»? Та лише втрату шансу виграти вибори, висунувши іншого кандидата (умовно - Турчинова, Омеляна, Марину Порошенко чи якогось харизматичного генерала), якщо соціологія покаже, що їхні шанси можуть бути вищими.

Тепер про адептів секти «збитий льотчик». Вони дивним чином ігнорують факт, що в патріотичному таборі поки що й близько немає політика, котрий за масштабом особистості, харизмою й рівнем популярності бодай наближається до Порошенка. Мало того, його ядерний електорат відзначається найбільшою пасіонарністю і самий факт заміни кандидата може означати серйозне розчарування і втрату голосів частини патріотичної спільноти.

Тепер, щодо шансів виграти вибори з таким високим антирейтингом. Навіть якщо олігархічні телеканали продовжать демонструвати абсолютну лояльність до Зеленського, подальше підвищення тарифів (неминуче сьогодні) та економічна криза цілком можуть протягом наступних трьох років виключити його зі списка електоральних лідерів. А це практично означає, що в другому турі Порошенку протистоятиме Бойко, котрого наш кандидат перемагає в одні ворота.

Таким чином, станом на сьогодні Порошенко є найбільш реальним кандидатом від патріотичного табору. Що абсолютно не відміняє необхідності (в першу чергу, для нього самого) готувати певного «запасного» кандидата і щосекунди звірятися з електоральним компасом.

Політика - заняття для прагматиків, а не фанатиків. А владу треба повертати