Politico: "Бути українцем у 2024 році"

Politico: "Бути українцем у 2024 році"

▪️Якщо ви втомилися від цього військового конфлікту, уявіть, як виснажені українці. Під час опитування, проведеного на початку року дослідницьким агентством Info Sapiens, 35% українців заявили, що почуваються щасливими, а 58% — нещасними. При цьому 2022 року лише 19% були нещасливі.

▪️Інше опитування, проведене аналітичним центром «Фонд демократичних ініціатив», показало, що близько 60% українців все ще дивляться у майбутнє з надією, але тривога зростає. Українці, як і раніше, вірять один в одного, у свою армію і в її здатність зрештою відобразити російський наступ. Однак дедалі менше людей вважають, що країна поверне собі території, зайняті Росією з 2022 року.

 ▪️ «Українці втрачають віру, ймовірно, через тривалість бойових дій, проблеми з постачанням зброї, конфлікти між урядом та армією, корупційні скандали тощо… Проте більшість, як і раніше, не погоджується на жодну з вимог Путіна», — каже заступник директора Info Sapiens Інна Волосевич.

 ▪️Наростаючий тиск посилює розкол у країні. Зростає напруга між різними групами українців: тими, хто служить в армії, тими, хто залишився, але не воює, тими, хто залишив Україну. «Думаю, що найбільший поділ відбувається між тими, хто захоплений війною — мобілізованими та їхніми сім'ями, людьми, які втратили близьких, мешканцями прифронтових територій, і тими українцями, які все ще намагаються жити нормальним життям», — каже Інна Волосевич

▪️ «Парадоксально, але українські біженці за кордоном повідомляли про психологічні проблеми майже вдвічі частіше, ніж жителі України, і найчастіше вони повідомляли про почуття провини, мабуть, перед тими, хто залишився», — каже заступник директора Info Sapiens Інна Волосевич.

 ▪️27-річний фахівець із цифрового маркетингу Таїсія Семенова зараз живе в Португалії. Вона відчуває, що має бути обережною в словах. «Людей може зачепити мій досвід життя в Португалії, і я не хочу знецінювати досвід українців, які залишилися вдома та переживають постійні атаки…Люди можуть сказати: «Легко говорити щось під пальмами», тому я часто волію взагалі нічого не розповідати», - Каже Таїсія Семенова. Їй було боляче, коли президент Володимир Зеленський у новорічному зверненні закликав українців, які перебувають за кордоном, повернутись, щоб вирішити, хто вони — біженці чи громадяни.

 ▪️Як українка, яка залишилася, я її розумію. Це був мій вибір — залишитися, бо я відчувала, що моя країна впаде, якщо ми поїдемо. Більшість із нас, 30 мільйонів людей, залишилися вдома і розпочали боротьбу за існування нашої країни. Ми все дорого заплатили.

 ▪️Пройшло два роки, протягом яких я не могла нічого планувати, не турбуючись про можливий ракетний удар або повітряний наліт. У травні 2023 року ми в Києві спали всього тиждень, оскільки Росія майже щоночі обстрілювала нас ракетами, намагаючись випробувати систему протиповітряної оборони Patriot, що нещодавно з'явилася.

▪️ Життя перетворилося на нескінченний «день бабака» — обстріли, робота, сплата податків, пожертвування та боротьба. Ми щосили намагаємося зберігати стійкість і почуття гумору.

 ▪️«Бути українцем у 2024 році — це означає думати про те, що на тебе надіто… Якщо по вас ударить ракета і вас витягнуть з-під уламків, мертвого чи ні, ваші фотографії будуть в інтернеті... Як жінка, ви хочете, щоб останні фотографії у вашому житті були гарними. Тому щовечора я продумую свою піжаму. Вона має бути милою, але водночас достатньо теплою, щоб врятувати вас від обмороження взимку, коли ви лежатимете під завалами, якщо вам пощастить вижити, і чекати, доки вас відкопають рятувальники», — каже волонтер благодійного фонду Мила Ярославська