"Полковник Роман Червінський - це людина-патріот Батьківщини, патріот народу українського" - Юрій Бутусов

"Полковник Роман Червінський - це людина-патріот Батьківщини, патріот народу українського" - Юрій Бутусов

Генерал-майор Ганущак: «Мій підлеглий полковник Червінський не допустив ніяких перевищень службових повноважень, операція була погоджена з вищим керівництвом ЗСУ, проводилась за ініціативи іншого відомства, я дав покази слідству і підтвержу це на суді»

Генерал-майор Віктор Ганущак - заступник командувача Операцйії об'єднаних сил на Донбасі у 2019-21 роках, один з найбільш компентетних та шанованих пділеглими українських генералів, з беззаперечним авторитетом у військах. Після початку повномасштабного вторгнення Ганущак очолив з'єднання у складі Сил спеціальних операцій ЗС України, яке підпорядкувувалось безпосередньо головнокомандувачу ЗСУ В.Залужному. У підпорядкуванні Ганущака знаходилась військова частина, в яку був зарахований на посаду заступника командира полковник Роман Червінський. Зараз Генеральна прокуратура та Служба безпеки висунули підозру Червінському у перевищення службових повноважень стосовно подій на аеродромі Канатове 23 липня 2022-го року. Але покази генерала Ганущака, на мій погляд, вказують, що справа проти Червінського - це політичне замовлення, а сама справа відверто сфальсифікована окремими посадовими особами Генпрокуратури та СБУ. Свідок у справі Ганущак дав інтерв'ю про ці події для Цензор.Нет, судіть самі.

- Ви були безпосереднім командиром Романа Червінського під час подій на аеродромі Канатове у липні 2022-го року?

- Так. Він виконував на той момент обовʼзки командира військової частини, і був безпосередньо моїм підлеглим, заступником командира однієї з військових частин.

- Чи були ви вчасно проінформовані про проведення спецоперації на аеродромі Канатове?

- Так, операція вже довгий час розроблялася, ми надавали відповідну допомогу і взаємодію в проведенні відповідних заходів. Заходи проводилися і планувалися іншим відомством, скажимо так, а безпосередньо взаємодія, консультації і допомога - ми в цих питаннях працювали з ними. Безпосередньо на Романа Червінського були покладені питання, що стосуються організації заходів по взаємодії і наданню допомоги іншому відомству у проведенні спецоперації.

- За моєю інформацією у той час ви командували з'єднанням ССО у складі ЗСУ. Я уточню додатково: проведення операції на аеродромі Канатове - це була ініциатива вашого з'єднання або ваших підлеглих?

- Ні. Ще на початку весни Р.Червінський та Ю.Семенюк показали документи, що до них звернулася інше відомство, стосовно надання професійної допомоги. Тоді, кажу, підготовте доповідь. Вони підготували доповідь, і після цього я по команді проінформував.

- Ви поінформували та отримали згоду вищого керівництво ЗСУ?

- Так.

- Тобто ця операція не була взагалі ініціативою ЗСУ?

- Ні. Це безпосередньо звернулася інше відомство до нас, інформацію вони передали через полковника Червінського.

- І ця операція і взаємодія з цією структурою були погоджені вищим керівництвом ЗСУ?

- Так.

- Скажіть, будь ласка, чи вбачаєте Ви перевищення службових обовʼязків заступником командира частини ССО ЗСУ полковником Червінським, що вміняється йому згідно з текстом підозри?

- Полковник Червінський не допустив ніяких перевищень службових повноважень. Він робив свою роботу. Професійно, як завжди.

- Чи вважаєте ви, що є якась відповідальність ССО ЗСУ у ракетному обстрілі російсчькими військами аеродрому Канатове 23 липня 2022-го року?

- Ракетні обстріли в той період проходили по 2-3 рази на тиждень. Наскільки я поінформований, і до того там були і обстріли і втрати. Сам полковник Червінський був під час удару на аеродромі Канатове та ризикував разом з усіма. Він як і усі інші військовослужбовці на аеродромі виконував свою задачу.

- Чи давали ви ці покази на допиті у слідчого СБУ?

- Так, давав.

- А як щодо того іншого відомства, яке до вас зверталось? Воно ніяким чином не коментує свої дії, не хотіло б пояснити, що саме вони були ініціаторами цієї справи?

- Ми всі - і я, і Роман, і командир військової частини Семенюк, сказали про це у показах.

- Може виникнути враження, що дехто у Службі безпеки та Генеральній прокуратурі намагаються, з невідомих причин, дискредитувати керівництво ЗСУ та повноваження ССО ЗСУ на проведення розвідувальних операцій. На вашу думку, чому після ваших однозначних показів, полковнику Червінському висунули підозру і посадили за грати на час слідства?

- Не знаю. Під час засідання я був готовий зайти і підтвердити свої покази.

- У підозрі Червінському сказано, що він був ініціатором, і що він діяв без узгодження з керівництвом ЗСУ, і перевищив службові повноваження, тому підозра висунута за відповідною статтею 426-1 КК. Ви готові особисто захистити свого підлеглого, і повторити усе це на суді?

- Тільки так. Полковник Червінський - це людина, яка з першого дня повномасштабного вторгнення виконувала задачі по захисту Батьківщини і він за покликом серця пішов захищати Батьківщину з тими людьми, яких він знав, яким вірив. Вже в подальшому наші дороги перетнулися. Той колектив, що зібрався у військовій частині, де служив Червінський - це були дуже дуже професійні і дуже достойні офіцери. В їх команді не було людей, яких би я не хотів бачити. Всі були вмотивовані, всі були впевнені в нашій перемозі, і йшли без сумніву виконувати усі задачі. З першого дня. Ще навіть не будучи на якихось посадах. Полковник Роман Червінський - це людина-патріот Батьківщини, патріот народу українського. Народ і армія - єдині, якщо хтось це забув. Народ без армії, а армія без народу - не існують. Так, він принципіальний, він має свою позицію, він має свою точку зору – у нас були з ним непогодження, але я завжди його вислуховував, тому що ми можемо мати різні думки, але робити спільну справу згідно з присягою народові України.

- Ви вбачаєте провину Червінського або взагалі подію злочину у справі?

- Ні, нема!