Полковника ЗСУ Михайла Драпатого визнано кращим випускником

Полковника ЗСУ Михайла Драпатого визнано кращим випускником

Полковника ЗСУ Михайла Драпатого визнано кращим випускником оперативно-стратегічного рівня підготовки управління Національного університету оборони. Посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонз вруила йому перехідного меча королеви Великобританії.

Увесь світ обійшло відео, в якому БМП 72-ї ОМБр перелітає барикаду фанатів "Русского мира" в Маріуполі. То була машина командира 2-го батальйону 72-ї бригади майора Драпатого.

Через три місяці він взяв на себе відповідальність за прорив підрозділів т. з. "Ізваринського котла", під ураганним вогнем кадрових російських частин, які Путін кинув на порятунок своїх перевдягнених спецназівців-"ихтамнетов" та місцевих сепарів. По мінних полях. Знищуючи засідки противника.

То були важкі часи. Менш ніж 6 тисяч боєздатних солдат і офіцерів, на іржавій, ледь живій бойовій техніці, з розікраденим і розваленим "папередниками" тилом, без бронежилетів у шоломах зразка 1968 року, без бойового досвіду, починаючи від солдат і закінчуючи генералами та Верховним головнокомандувачем.

То були важкі часи, коли більшість солдат і офіцерів психологічно навіть не готові були воювати з "братами". Одного разу довелося чаркуватися з одним із офіцерів легендарної нині "тридцятки". Відверто зізнався: "Біля Романівки нашу колону зустріли жінка. Одна подала банку молока і зі сльозами спитала: "Ти ж мене захистиш, синку"? І лише тоді я зрозумів, за що іду на війну".

Та війна дала нам безліч героїв. А головне - справжнє військо. Армію. Яка вистояла в ситуації, коли ніхто на це не сподівався. Яка з "нуля" набула колосальний бойовий досвід. З досвідченими бойовими полковниками, які давно стали генералами. З досвідченими бойовими капітанами та майорами, які стали полковниками.

І нехай дурні повторюють маячню про те, як Порошенко "здавав Маріуполь", який врятував "Азов". Дурні вони і є дурні.

9 травня 2014 року "по команді Порошенка", якому до перемоги на виборах залишалося ще два тижні, майор Драпатий на своєму БМП "здає Маріуполь" можна дивитися безкінечно.

До речі, треба згадати й механіка-водія "Летючої БМП" - солдат строкової служби 72-ї ОМБр Дмитро Ворона. У 2018 році його було нагороджено медаллю "За оборону Маріуполя".

P.S.

Дехто має пам`ять, мов у рибок гуппі, чим користуються різноманітні "бійці" невидимого, але дуже жорстокого інформаційного фронту. Від кишенькових тролів олігархів до професіоналів зі Сил Спеціальних Операцій ЗС РФ. Оте от усе "Ворог не в Кремлі", "Армія гола-боса", "Війна на крові", "Бариги", "Липецькі фабрики, "Роттердами +" та "Апшори".

Народ, який не знає, або забув власне минуле, не має майбутнього - казав розумничка Платон.

Від себе додам: такий народ приречений ходити по колу, причому по граблях.

Павло Бондаренко