"Понад $300 млрд російських грошей чекають свого часу" - Антон Швец

"Понад $300 млрд російських грошей чекають свого часу" - Антон Швец

Якщо росіяни не хочуть виплачувати репарації добровільно, потрібно повертати ці гроші примусово. Зараз є проблема в тому, що в ЄС усе ще побоюються конфіскації заморожених російських активів. Тому поки що ці гроші лежать мерзнуть у Бельгії. Рано чи пізно ми все одно маємо їх забрати.

Ось трапилось декілька варіантів, як це можна зробити.

▪️У РНБО приймають рішення про конфіскацію. Із цим рішенням можна звернутися власне до уряду Бельгії і запросити в них виведення грошей із системи Euroclear. З тим самим зверненням можна йти і до суду Бельгії, а потім – до Єврокомісії і Європейської ради.

▪️Банк міжнародних розрахунків зі штаб-квартирою у Швейцарії. Він має міжнародні повноваження впливати на політику центробанків. І тут можна було б надіслати вимогу про конфіскацію резервних фондів російського центробанку. А наш Кабмін у свою чергу має ухвалити документ про використання заморожених російських коштів. І врахувати там воєнні видатки, видатки на відбудову економіки, майна та медичні послуги для жертв війни. Ну і додати всі збитки у грошовому вимірі.

▪️РНБО так само приймає рішення про конфіскацію активів російського центробанку. А Мінфін має запропонувати інвесторам спеціальний вид облігацій. Виплати за цими облігаціями здійснюються із заморожених російських коштів у графіку їх надходження до нашого бюджету. Тобто Мінфін залучає гроші в борг з умовою, що розрахується за цим боргом після конфіскації російських резервів. Ну по факту гроші отримати можливо, але з бюрократією і страхами європейців зробити це дуже складно.