"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Генсек ООН закликав Радбез ввести міжнародний військовий контингент на Гаїті
Генеральний секретар Антоніу Гутерріш закликав Раду Безпеки ООН розглянути прохання керівництва Гаїті направити в країну "спеціалізовані міжнародні війська" для подолання гуманітарної кризи, заявив представник ООН.
"Генеральний секретар, як і раніше, серйозно стурбований ситуацією на Гаїті, де стався спалах холери на тлі різкого погіршення ситуації з безпекою, що паралізувало країну", - заявив офіційний представник ООН Стефан Дюжаррік у неділю.
Після того, як у вересні коаліція банд блокувала паливний термінал у Варре, на Гаїті виникла нестача бензину та дизельного пального, що призвело до транспортних проблем, через які підприємства та лікарні змушені були призупинити роботу.
*
Радник Гельсінської комісії закликав Конгрес розглянути резолюції про визнання РФ спонсором тероризму
*
Президент США Джо Байден 9 жовтня провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом: обговорили допомогу Україні, ядерні погрози путіна та ситуацію на світовому ринку енергоресурсів
*
Американська корпорація "General Dynamics Land Systems" представила прототип танка нового покоління Abrams X
*
Канада запроваджує нові санкції проти іранських силовиків. Прем’єр-міністр Джастін Трюдо заявив, що його уряд вживає заходів, щоб запобігти в’їзду в Канаду вищих членів Корпусу вартових іранської революції (КВІР). Цей крок був зроблений після тижнів тиску на уряд з боку опозиційних парламентарів і прихильників, щоб додати групу до списку терористів Канади. Трюдо сказав, що цей крок вплине на 50% вищих членів КВІР — приблизно 10 000 членів — і буде постійним. Раніше цього тижня уряд запровадив санкції проти 34 іранців та іранських організацій, у тому числі членів Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) і поліції моралі. У п’ятницю Трюдо заявив, що уряд розширить санкції.
*
США та Британія обговорюють відновлення виробництва гаубиць M777 через успіхи України у війні
*
Британський постачальник електроенергії доплачуватиме клієнтам за економію
*
У Великій Британії благодійники придбали для потреб військових України бронемашини сімейства CVR(T)
*
Через війну в Україні Євробачення-2023 вперше відбудеться у британському Ліверпулі
*
Кораблі ВМС ФРН обстежують місця витоку газу з "Північних потоків"
*
Німецьку партію "Альтернатива для Німеччини" критикують за проросійську позицію
*
Глава МЗС Німеччини виступає за запровадження персональних санкцій проти іранських посадовців, причетних до жорсткого придушення протестів, спровокованих загибеллю затриманої дівчини за "неправильне" носіння хіджабу
*
Чинний президент Австрії Александер Ван дер Беллен переміг у першому турі президентських виборів, які проходили у республіці у неділю
*
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер шукає заміну голові Федерального відомства з безпеки у сфері інформаційної техніки (BSI) Арне Шенбому, його підозрюють у зв’язках з рф
*
Південь: Загарбники підтягують резерви у напрямку просування ЗСУ
*
Українська війська продовжують просуватися вперед на півдні, російські військові відчувають тиск ЗСУ
*
Найбільші українські банки впевнено переживають породжені війною ризики
Mind представляє традиційне оновлення рейтингу надійності українських банків за підсумками першого півріччя 2022 року та аналіз банківської галузі.
Повномасштабне вторгнення рф в Україну в лютому цього року на довгий час паралізувало українську економіку.
Але українській банківський сектор зміг перелаштуватися та вижити. Ми не побачили масових банкопадів, сплесків неплатежів (це ще попереду), а найбільші банки змогли переформувати бізнес-моделі під нові реалії.
Рейтинг життєздатності банків – інформаційний проєкт оцінки надійності найбільших фінустанов України. До нього потрапили установи, ринкова частка яких перевищує 0,2% від усіх платоспроможних банків.
Цього разу Mind не вносив корективів до методики розрахунків для того, аби можливо було порівняти, як банки змогли пережити ці пів року.
За пів року кількість учасників зменшилася на 7 банків – до 31. З рейтингу виключені неплатоспроможний Мегабанк і ліквідовані російські Промінвестбанк та Сбєрбанк.
Також через падіння ринкової частки з рейтингу виключені Дойче банк ДБУ, Кристалбанк, Банк Інвестицій та заощаджень, Радабанк і РВС Банк.
Звично найвищі оцінки отримують великі установи, що входять до іноземних банківських груп або підтримувані західними державами: Райффайзен банк, Укрсиббанк та Сіті банк. Також зберіг майже найвищий рейтинг державний ПриватБанк.
Ще два українські банки також отримали високі 4 зірки: Укрексімбанк і ПУМБ, а також іноземні ІНГ Банк Україна, Креді Агріколь та ОТП банк.
У зоні ризику МТБ Банк, Індустріалбанк, МІБ, Комінбанк та банк «Січ».
Нагадаємо: редакція не оцінює малі банки, тому що чим менший банк, тим важче аналізувати та порівнювати його ризики на основі публічних фінансових показників.
Mind рекомендує співпрацювати з такими установами (а також з дрібними банківськими установами, що не увійшли до рейтингу) лише у виняткових випадках, коли це виправдано галузевою специфікою, наявністю ділових зв'язків або ж для залучення коштів у бізнес.
Українські банки втрачають прибуток. Саме такий короткий висновок можна зробити, якщо проаналізувати підсумки роботи банківського сектору за перше півріччя 2022 року. За даними Національного банку, чистий збиток платоспроможних банків станом на 1 липня сягав 4,6 млрд грн, а кількість збиткових банків перевищила два десятки.
Найзбитковішими стали три державні банки: Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк. Для порівняння: за перше півріччя 2021 року банки отримали 30 млрд грн чистого прибутку, а кількість збиткових банків була меншою за 10.
Найуспішнішим, як і раніше, залишається ПриватБанк, який за перше півріччя заробив понад 6,2 млрд грн, це 63% чистого прибутку всіх прибуткових банків.
Водночас більшість банків зберігає операційний прибуток – заробіток від профільної діяльності. Зокрема, кількість банків, які до 1 липня зазнали операційного збитку, скоротилася до 12 порівняно з 22 фінустановами на 1 квітня 2022 року.
Крім того, сукупне співвідношення операційних витрат та операційного доходу (CIR) у ІІ кварталі 2022 року становило 37,8% проти 49,9% у квітні – червні 2021 року.
Рентабельність активів та капіталу всіх платоспроможних банків до 1 липня була в негативній зоні та становила -0,46% та -4,09% відповідно. Ці показники демонструють, наскільки ефективно банк використовує наявні в його розпорядженні ресурси.
*
У проєкті держбюджету-2023 майже половину коштів направляють на армію
*
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після ракетних ударів росії по житлових кварталах Запоріжжя закликав міжнародну спільноту негайно здійснити п’ять кроків.
Кулеба зазначив, що минулої доби росія завдала понад 20 ракетних ударів по житлових кварталах Запоріжжя, вбивши щонайменше 13 цивільних та поранивши 60, зокрема 6 дітей.
«Цілі ударів не мали жодного військового призначення. Цілеспрямовані російські удари мали на меті лише спричинити смерть цивільних людей, руйнування, посіяти терор і страх. Цілеспрямоване вбивство цивільних людей є воєнним злочином. Здійснивши ракетні удари по мирних людях, які спали у своїх домівках, росія ще раз довела, що вона є терористичною державою, якій необхідно протидіяти усіма можливими способами, щоб запобігти подальшим жахливим злочинам», - заявив міністр.
У зв’язку з цим він закликав міжнародну спільноту негайно здійснити п’ять кроків.
Насамперед Кулеба закликає Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду та партнерів, які розслідують міжнародні злочини, вчинені росією в Україні, терміново направити на місце злочину слідчих та експертів, щоб задокументувати докази воєнних злочинів росії та притягнути винних до відповідальності.
Як другий крок очільник МЗС закликав США визнати росію державою-спонсором тероризму, а інші країни - визнати росію терористичною державою.
Окрім того, Кулеба закликав міжнародне співтовариство рішуче засудити росію за її нелюдські удари по Запоріжжю та посилити санкційний тиск, а партнерів, зокрема США, Велику Британію, Ізраїль, Німеччину, Норвегію та Францію, терміново надати Україні сучасні системи протиповітряної оборони (ППО) та протиракетної оборони (ПРО).
«Постачання цього життєво необхідного обладнання має бути прискорене. Для нас літери «ППО» та «ПРО» означають життя. Життя наших дітей, які лягають спати в Запоріжжі та інших містах України, не знаючи, чи прокинуться на ранок. Ці системи можуть рятувати життя в Україні вже зараз, а не стояти на складах», - наголосив глава української дипломатії.
Як п’ятий крок очільник МЗС закликав країни, які дотримуються нейтральної позиції щодо російської агресії проти України, негайно направити своїх представників до Запоріжжя, «де вони зможуть переночувати у житлових масивах та відчути все, що прикривають своєю нейтральністю».
*
Від початку деокупаційних заходів на Харківщині працівниками поліції було зареєстровано 1164 воєнні злочини
*
Яценюк - росія вже найближчим часом постане перед вибором: продовжувати виробляти танки і снаряди, втрачаючи лояльність і підтримку росіян, які бідніють, або ж забезпечувати рівень життя у країні, скорочуючи видатки на війну
*
Війна рф проти Украіни торкається всіх та принесе серйозні зміни - Чавушоглу
*
Серію ракетних випробувань КНДР було розроблено для імітації обстрілу Південної Кореї тактичною ядерною зброєю
*
Загарбники знову атакували Запоріжжя - у військовій адміністрації кажуть про близько 10 "приходів"
*
Постійний терор проти цивільного населення є очевидною відмовою росії від справжніх переговорів
*
Файного дня всім