"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
З початку повномасштабного вторгнення близько 2,8 млн українців були вимушені виїхати чи були депортовані на територію росії
*
В Ірані лунають заклики до триденного страйку
Міністерство внутрішніх справ країни не підтвердило заяву іранського генпрокурора про скасування поліції моралі
*
Волонтер, доброволець, парамедик, командир підрозділу "Янголи Тайри" Юлія Паєвська ("Тайра") отримала премію Станіслава Вінценза "За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів" в межах щорічного міжнародного форуму "Via Carpatia" у Львові та присвятила її вбитому загарбниками письменнику Вакуленку
*
Співзасновниця правозахисного центру "Меморіал" Ірина Щербакова отримала заохочувальну німецьку премію імені Маріон Денгофф за прихильність до міжнародного взаєморозуміння та примирення і боротьбу за права людини
*
Від обстрілів рф загинули вже понад 9 400 мирних жителів, серед них — 461 дитина
*
Умісті Сент-Джуліан, Республіка Мальта, завершилася восьма нарада країн-учасниць Угоди ACCOBAMS про збереження китоподібних Чорного моря, Середземного моря та прилеглої акваторії Атлантичного океану.
За результатами розгляду українського питання про наслідки військової агресії росії для червонокнижних китоподібних у Чорному й Азовському морях країни-учасниці Угоди вирішили створити окрему декларацію, яка визнає негативний вплив російської агресії на охоронювані види китоподібних та шкоду, заподіяну веденням бойових дій у межах міжнародно визнаних кордонів та акваторії України.
Позицію України підтримали Франція, від імені країн ЄС, що є членами ACCOBAMS (серед яких Італія, Іспанія, Португалія, Румунія, Болгарія, Кіпр, Мальта, Словенія, Греція), а також Монако і Грузія.
*
США продовжують зусилля з повернення на батьківщину Бріттні Грайнер і Пола Вілана
Глава Держдепартаменту нагадав, що РФ не дала "серйозної відповіді" на "суттєву пропозицію" Вашингтона щодо обміну утримуваних Москвою американців на росіян, які перебувають в ув'язненні у Сполучених Штатах
*
Ілон Маск закликав офіційно оголосити Крим, анексований Москвою 2014 року, частиною Росії, а на інших окупованих територіях провести під егідою ООН референдуми про російську присутність
*
Блінкен: західні санкції заважають РФ поповнювати запаси зброї для ведення війни з Україною
Держсекретар підкреслив, що Росія не може імпортувати деталі, необхідні для створення нових озброєнь
*
Навмисна масова руйнація критичної інфраструктури в Україні є проявом російського варварства.
Про це в інтерв’ю CNN заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.
“путін намагається використати зиму як зброю, вимкнути світло та опалення, занурити українців у пітьму та холод саме напередодні зимових місяців. Це - справжнє варварство”, - сказав Блінкен.
За його словами, путін використовує тактику “випаленої землі” через провал первинних загарбницьких цілей в Україні.
“путін намагається стерти Україну з карти, знищити її ідентичність, підпорядкувати її знову росії. Цього зробити не вдалося. Після цього він розпочав захоплювати землі на півдні та сході України. Це теж не вдається, оскільки українське військо чинить спротив та повертає багато територій, захоплених путіним”, - зазначив держсекретар.
Блінкен додав, що міжнародні санкції щодня чинять все більший вплив на росію.
“Ми дуже сильно підтримуємо Україну”, - наголосив він.
*
Адміністрація США працює з американським Конгресом над альтернативною формою законопроєкту, який дозволить визнати росію державою-терористом без критичних наслідків, які можуть виникнути внаслідок запровадження офіційного статусу SST - Блінкен
*
Евріл Гейнс: найближчим часом українські війська можуть досягти успіхів
При цьому глава Національної розвідки констатувала, що бойові дії в Україні йдуть у зниженому темпі
*
У Нью-Йорку в Карнегі-Холі відбувся урочистий концерт з нагоди 100-річчя виконання в цьому закладі пісні Миколи Леонтовича «Щедрик»
*
В американському місті Чикаго відбувся благодійний аукціон, під час якого зібрано 4,4 тисячі доларів на придбання медичного обладнання для лікарень Львівщини
*
Масовий притік прямих іноземних інвестицій в Україну є неминучим, - Олександр Грибан на Ukrainian Infrastructure Forum у Лондоні
УЛондоні у межах міжнародного заходу Ukrainian Infrastructure Forum обговорили майбутню повоєнну відбудову України - монументальне завдання, яке потребує безпрецедентного фінансування. Із доповіддю стосовно механізмів залучення таких коштів на форумі виступив заступник Міністра економіки України Олександр Грибан.
Зокрема, у виступі йшлося про те, що успішна відбудова неможлива без залучення коштів міжнародних організацій, окремих країн, міжнародних фінансових інституцій і, звісно, приватного сектора.
“Після перемоги України наша держава стане однією із найкращих у світі за можливостями, які відкриваються перед інвесторами. Наразі ми робимо все можливе для того, аби процес інвестування у відбудову України розпочався вже зараз, не чекаючи закінчення війни. Зокрема, працюємо над практичними інструментами страхуванням політичних та військових ризиків, напрацьовуємо структури фондів залучення приватних інвестицій. Про те, що світова інвестспільнота зацікавлена у проектах в Україні свідчить, зокрема, нещодавнє підписання Меморандуму із найбільшою інвестиційною компанією планети BlackRock. Впевнені, що масовий притік прямих іноземних інвестицій є неминучим. Більш того, вбачаємо велику перспективу у мобілізації ресурсів експортних кредитних агенцій в тому числі для гарантування кредитних ризиків при фінансуванні інфраструктурних проектів”, - зазначив заступник Міністра економіки України Олександр Грибан.
Заступник Міністра економіки детальніше зупинився на презентації інвестиційної платформи Advantage Ukraine, яку було представлено у вересні за підтримки Президента України. Наразі на платформу надійшло понад 400 запитів. Зокрема, вже отримано понад сто запитів від стратегічних та портфельних інвесторів зі США, Великої Британії, Німеччини, Данії, Бельгії, Республіки Корея та ін.
Інвестори у першу чергу цікавляться такими галузями української економіки, як інновації та технології, агропромисловий комплекс, видобуток корисних копалин, інфраструктура, промислове виробництво та логістика. Також чималий інтерес викликають проекти в секторі енергетики й оборонної промисловості.
Як зазначив Олександр Грибан, враховуючи масштаби руйнування інфраструктури внаслідок війни, відновлення лише державним коштом може тривати довго. Значно швидший та ефективніший шлях – державно-приватне партнерство.
“Ми повинні діяти швидко - і у цьому випадку має прийти на допомогу досвід і експертиза приватного сектору в управлінні проектами”, - додав Олександр Грибан.
Нагадаємо, інвестиційні можливості України та їх вплив на відбудову також було представлено у рамках українського Роуд-шоу на провідній міжнародній конференції та виставці корпоративних технологій TechEx Global у Лондоні.
*
Єврокомісія представила країнам-членам ЄС дев’ятий пакет санкцій проти рф, який стосуватиметься фінансових структур.
Про це повідомив редактор Радіо Свобода в Європі Рікард Йозвяк.
«Європейська комісія сьогодні (4 грудня, – ред.) поінформувала країни-члени ЄС про дев’ятий пакет санкцій проти росії. Цікаво, що на Білорусь знову санкції не націлені», – зазначив Йозвяк.
За його словами, у попередньому новому списку санкцій – близько 180 компаній і банків, ЗМІ та технологічних фірм. За попередньою інформацією новий пакет санкцій може бути погоджений під час зустрічі міністрів МЗС ЄС 12 грудня.
*
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що тактика залишити росію непереможеною і готовою до майбутнього партнерства є токсичною
*
Берліні відбулася конференція з цифрової політики, яку проводить Федеральне Міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ), під час якої запустили партнерську мережу [digital.global]. Також у рамках події Мінцифри підписало Декларацію про наміри в рамках ініціативи GovStack з Німеччиною, Естонією і ООН.
У конференції взяли участь заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.
«Вдячні за постійну підтримку, яку сьогодні відчуває Україна. За ініціативи, які реалізуються, щоб допомогти українській владі, людям та бізнесу. Наша команда активно працює над приєднанням до ініціативи GovStack, і ми вдячні нашим німецьким, естонським та іншим європейським партнерам за те, що це стало можливим», — зауважила Валерія Іонан під час виступу.
Ініціатива GovStack направлена на створення спільної структури та технічної практики для розробки міжнародних цифрових компонентів, які можна використовувати для цифрової трансформації урядів країн світу.
Участь в ініціативі означає визнання України, як рівноправного учасника міжнародної цифрової спільноти та надає можливість Україні ділитися з іншими країнами світу такими розробками, як Дія та Платформа реєстрів.
*
Литва надасть 155-мм боєприпаси для української артилерії, які вже незабаром будуть в Україні
*
Американські компанії-виробники коагулянтів передали Україні препарати для зупинення крові
*
Процедура націоналізації банку Sense (колишній Альфа-банк) вже запущена. Вона відрізнятиметься від процедури щодо ПриватБанку
*
Естонська рада у справах біженців надає грошову допомогу постраждалим від війни українцям
*
Україна пришвидшує реалізацію Угоди про доступ українських товарів до ринку ЄС (АСАА). Вже до кінця 2022 року наша країна може прийняти близько 26 тисяч європейських стандартів. Про це домовились фахівці Державного підприємства «УкрНДНЦ» (Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості) та Європейського комітету зі стандартизації (CEN) і Європейського комітету зі стандартизації в електротехніці (CENELEC).
На закритій Асамблеї, яка пройшла наприкінці листопада 2022 року, європейські колеги винесли на обговорення та підтримали два важливих рішення щодо України:
звільнити Україну від сплати членських внесків до кінця 2022 року та у 2023 році (27 950 євро для CEN та 27 950 євро для CENELEC у рік);
зміни статусу України в CEN-CENELEC з організації компаньйона на статус афілійованого члена з 1 січня 2023 року.
*
Єдину державну електронну систему у сфері будівництва введено в експлуатацію
*
Мінреінтеграції: Відтепер витяг про місце проживання можна отримати через «Дію»
*
Віктор Ляшко підписав Меморандум про співпрацю МОЗ із Superhumans Center
*
Енергокомпанія ДТЕК з понеділка, 5 грудня, повертається до графіків стабілізаційних відключень у Київській, Дніпропетровській, Донецькій та Одеській областях
*
Між росією та Ізраїлем відбулися переговори, на яких москва просила Єрусалим "не перешкоджати" перекиданню зброї рф із Сирії до України
*
У Бернській Конвенції про охорону дикої флори й фауни в Європі обмежили участь білорусі
*
Файного дня всім