"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
В Осло сьогодні, відбулася церемонія вручення Нобелівської премії миру за 2023 рік, лауреатом якої стала правозахисниця з Ірану Наргес Мохаммаді, яка виступає за права жінок та була ув'язнена владою країни
*
Нетаньяху висловив Путіну обурення "антиізраїльськими позиціями" РФ в ООН
Прем'єр-міністр Ізраїлю також заявив про "рішуче несхвалення" співпраці Москви з Іраном
*
Ізраїльські танки сьогодні з боями пробилися до центру міста Хан-Юніс в рамках нового масштабного наступу на центр головного міста на півдні сектору Гази
*
Евакуація із сектора Гази завершена, вдалось вивести 315 людей: 304 українців, двох палестинців, 9 громадян Молдови
*
Організатори “Євробачення” - Європейська спілка радіомовлення та телебачення (EBU) відхилили вимоги пропалестинських активістів щодо заборони Ізраїлю брати участь у пісенному конкурсі у 2024 році
*
Тихановська - Майбутнє Білорусі - в Європейському Союзі, і демократичні зміни у країні будуть відчутним ударом для Путіна та суттєвою допомогою Україні у боротьбі проти російської агресії
*
Байден і президент України 12 грудня обговорять оборонну співпрацю США та України
Чак Шумер і Мітч Макконнелл запросили українського президента виступити перед сенаторами вранці у вівторок
*
Сенатор Мерфі: Байден активізує переговори з республіканцями в пошуках угоди про допомогу Україні
До відходу Конгресу на різдвяні канікули залишається менше тижня
*
Сенатор-демократ Кріс Мерфі звинуватив республіканців у повільному прогресі переговорів щодо допомоги Україні та Ізраїлю, що сприяє нестабільній ситуації у світі
*
Блінкен: занадто часто державна влада не захищає права людини або зневажає їх
У День прав людини глава Держдепартаменту закликав притягати до відповідальності тих, хто їх порушує
*
США закликали Ізраїль зробити більше для захисту цивільного населення Гази
Глава Держдепартаменту наголосив на необхідності забезпечити доставку гуманітарної допомоги всім, хто її потребує
*
Глава університету Пенсільванії залишила посаду після слухань у Конгресі з проблеми антисемітизму
Понад 70 законодавців від обох партій зажадали негайно усунути з посади Елізабет Мегілл, а також президента Гарвардського університету Клодін Гей і президента МIT Саллі Корнблют
*
Україна і Канада поглиблюють співпрацю в ядерній галузі
Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні Наталкою Цмоць
*
Британія та Норвегія очолять морську коаліцію для допомоги Україні
Ця подія є початком "нових цілеспрямованих зусиль" Великої Британії, Норвегії та інших союзників щодо зміцнення морських можливостей України в довгостроковій перспективі.
Британія разом із Норвегією очолили нову "морську коаліцію" для допомоги Україні. Нове об'єднання країн постачатиме кораблі та інші транспортні засоби українським захисникам для ведення бойових дій на морі. Про це у неділю, 10 грудня, повідомляє прес-служба міністерства оборони Британії.
Морська коаліція тісно співпрацюватиме з українськими ВМС та Міністерством оборони задля "швидкого розвитку морських сил у Чорному морі, продовження розбудови української морської піхоти та річкових патрульних кораблів для захисту прибережних і внутрішніх водних шляхів".
Як зазначив міністр оборони Британії Грант Шаппс, в рамках діяльності коаліції Україна отримає два мінних тральні кораблі Королівських ВМС.
"Ці тральники нададуть Україні життєво важливий потенціал, який допоможе рятувати життя на морі та відкриє життєво важливі експортні шляхи, які були суттєво обмежені після початку незаконного повномасштабного вторгнення Путіна", - сказав міністр.
Відомо, що ініціатива стане частиною "низки нових коаліцій", сформованих між членами НАТО з метою забезпечення довготривалої військової підтримки України.
Велика Британія виділила зимовий пакет гуманітарної допомоги для України в розмірі 29 млн фунтів та спрямувала ще 7,75 млн фунтів на посилення підтримки найбільш уразливих верств населення.
Міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс заявив, що уряд підтримуватиме британські оборонні компанії, які "допомагають таким країнам, як Україна" тому що це в інтересах Лондона.
*
Морська авіація Королівського флоту Сполученого Королівства отримала перший винищувач F-35B
*
Велика Британія відправить Україні два тральщики для розмінування класу Sandown. Їх передадуть зі складу Королівського Військово-морського флоту Великої Британії.
Про це заявили у пресслужбі Міністерства оборони Великої Британії 11 грудня.
У заяві сказано, що два тральщики для розмінування Sandown (MCMV) передаються Збройним силам України з метою зміцнення здатності України діяти на морі.
«Зміцнення морських можливостей ЗСУ, зокрема протидія загрозі з боку російських морських мін, допоможе відновити морський експорт України», – заявив міністр оборони Грант Шаппс.
Зазначається, що кораблі буде закуплено Україною за допомогою експортно-кредитного агентства Великобританії.
*
Борис Джонсон може повернутися на посаду прем’єр-міністра Великої Британії, оскільки в парламенті вважають, що його повернення – єдиний спосіб врятувати Консервативну партію від поразки на виборах.
За інформацією видання, крісло під Ріші Сунаком похитнулося через його план з виселення мігрантів у Руанду. Два міністри – внутрішніх справ і з питань міграції – пішли зі своїх посад після спроб врятувати цей план. У вівторок на Сунака чекає вирішальне голосування щодо його плану “Руанда”.
*
Жозеп Боррель - Війни в Україні та на Близькому Сході не відвертають увагу Євросоюзу від ситуації в Білорусі, тож він продовжить підтримувати громадянське суспільство й демократичні сили цієї країни
*
Напередодні засідання Європейської Ради Емманюель Макрон підтвердив підтримку з боку Франції початку переговорів про вступ України до ЄС
*
Соціал-демократична партія Німеччини фундаментально скоригувала свою позицію стосовно Росії, визнавши помилкою те, що раніше не дистанціювалася від путінської системи
*
Сербія вводить у дію інтерконектор, що знижує її енергетичну залежність від РФ
З'єднувальний газопровід дасть змогу Белграду отримати доступ до СПГ-терміналу в грецькому порту Александруполіс і газу з Азербайджану
*
У нідерландській Гаазі сотні протестувальників вийшли на вулиці з вимогою припинити військову операцію в секторі Гази
*
У столиці Бельгії Брюсселі відбувся національний марш проти антисемітизму, в якому взяли участь близько 4 тисяч людей
*
У Північноатлантичному Альянсі мають надію, що найближчими роками НАТО розшириться, а кордон посунеться східніше.
У НАТО сподіваються, що найближчими роками Альянс розшириться на схід. Про це заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, передає Ziua de Vest.
Заступник генсека НАТО переконаний, що найближчими роками Україна, Молдова, Грузія і Західні Балкани стануть частиною європейської спільноти, а згодом і членами Північноатлантичного альянсу.
Джоане вважає, що Румунія скоро не буде східним кордоном НАТО, адже межа Альянсу посунуться східніше. "Тому настав час для Румунії остаточно втекти з периферії Європи та поставити себе в центр Європи з точки зору важливості", - сказав він.
Заступник генсека НАТО також нагадав про складну ситуацію, в якій опинилася вся Європа.
"НАТО працює бездоганно. У ньому є суперорганізовані та навчені люди. НАТО працювало дуже добре з самого початку, але зараз це дуже складна ситуація, з якою ми всі стикаємося в Європі. Зрозуміло, що зараз перерозподіляються карти політичного та геополітичного впливу, економічного та комерційного впливу, репутації та центральності в Європі та світі", - зазначив Джоане.
Згідно з опитуванням, вступ України у ЄС і НАТО підтримують 78% українців.
Колишній генсек Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен вважає, що Україну можна було б прийняти до НАТО, але "не розширювати гарантії колективної самооборони" на територію, яка знаходиться під окупацією Росії.
*
Північноатлантичний Альянс забезпечить своїх членів та союзників усім, що необхідно їм для оборони.
НАТО не стане очікувати, доки Росія відновить свої збройні сили після поразки в Україні, і забезпечить своїх членів та союзників усім, що необхідно їм для оборони від ймовірної агресії. Про це у неділю, 10 грудня, заявила в ефірі Латвійського телебачення посол США у НАТО Джуліана Сміт.
Вона підкреслила, що НАТО не очікуватиме закінчення війни, а почне зміцнювати свої сили вже зараз.
"Навіть якщо відновлення збройних сил Росії після закінчення її війни проти України займе кілька років, НАТО потрібно виходити з того, що Кремль буде здатний на нову агресію", - сказала Сміт.
При цьому, вона вказала, що США вже вдалося суттєво збільшити виробництво зброї та боєприпасів, наприклад, практично подвоїти випуск снарядів калібру 155 мм.
Також вона зазначила, що у багатьох країнах Європи оборонні підприємства перейшли на цілодобову роботу і застосовують "дуже творчі та новаторські підходи", щоб і "поповнити запаси армій НАТО, що скоротилися, і забезпечити Україну всім, що їй необхідно".
"У нас нові плани, нова стратегія, нова доктрина і ми сконцентровані також на гібридних загрозах - не лише на танках, які можуть піти через кордон, а й на кібербезпеці. Ми сконцентровані на протидії дезінформації, захисті критичної інфраструктури", - зазначила посол.
*
У Міноборони України та ЗСУ реалізуються чотири основні військові навчальні тренувальні програми за ініціативи країн-членів НАТО. Йдеться про місії — JMTG-U, Orbital, Unifier та Interflex.
Про це розповіли в документальному фільмі "Місія триває", створеного Командуванням Сухопутних військ ЗСУ спільно з Центром інформації та документації НАТО.
Об'єднана багатонаціональна тренувальна група Україна (JMTG-U)
Об'єднана багатонаціональна тренувальна група – Україна (JMTG-U) — це військово-тренувальна місія, започаткована США та Канадою у 2015 році. Мета програми полягає у підготовці українських військових за стандартами НАТО під керівництвом інструкторів США, Канади, Великої Британії, Литви й Польщі та Данії.
До 2022 року вишкіл армійців тривав упродовж 55 днів — від надання військовим індивідуальних знань і навичок і до злагодження всього підрозділу, тактичної групи чи з’єднання. Паралельно відбувалися інтенсивні заняття зі штабами батальйонів чи бригад з метою навчання методики ухвалення рішень та організації за найкращими стандартами Альянсу.
З 2015 по 2022 рік підготовку в межах JMTG-U пройшли 9 батальйонів, 8 батальйонних тактичних груп та 8 бригад ЗСУ.
Нині навчання відбуваються лише за кордоном і термін військових маневрів скоротився до двох тижнів. Це обумовлено потребою якнайшвидшого повернення українців на бойові позиції.
Операція Orbital
Операція Orbital була започаткована Великою Британією одразу після анексії Росією Криму. З 2015 року і до початку повномасштабного вторгнення у межах програми Orbital підготовлено 22 тисячі українських військових.
Навчання тривають і нині, але відбуваються за кордоном.
Основна мета операції Orbital — підготовка військових до бойових дій за різних умов та приведення українських підрозділів у відповідність до стандартів НАТО.
Ефективності навчанню надає досвід британських інструкторів, набутий в бойових операціях в Афганістані та Іраку.
"Ми вчимо їх основам тактики підготовки до прориву, переходу до фази маневрів, вчимо як розгортати бойову техніку в польових умовах, територіально схожих на зону ведення бойових дій", — розповів інструктор НАТО та сержант 19 полку Королівської артилерії Бернфілд.
Операція Unifier
Операція Unifier — це внесок Збройних Сил Канади у безпеку України. Ця програма була впроваджена з початком розпалювання росіянами на Сході України та анексії Криму.
Unifier є частиною багатонаціональної спільної групи, що складається зі США, Великої Британії, Канади, Швеції, Польщі, Литви та Данії.
"У нас є 30 днів, щоб провести цей курс. Хоча зазвичай у Канаді він триває близько трьох місяців. Це дуже стислий курс. Однак українці, котрі зараз тут, — це танкісти, які пересідають на танки Leopard з танків серії Т. Вони прийшли зі знанням щодо матеріальної частини танку та навичками стрільби. Тож це схоже на курс перекваліфікації, де вони навчаються користуватися іншим танком", — відзначила капітан кінного полку канадської армії та інструкторка НАТО Брітні Шкі-Гізіс.
Загалом у межах програми Unifier підготовку отримали понад 35 тисяч українських військових з моменту її початку у 2015 році.
Операція Interflex
Операція Interflex проводиться з липня 2022 року Великою Британією за участі інструкторів з Нідерландів, Данії, Канади, Норвегії, Фінляндії, Швеції, Естонії, Латвії, Литви та Нової Зеландії.
Одночасно Interflex проводить навчання близько тисячі українських військовослужбовців. За перший рік навчання бойовий вишкіл пройшли 10 тисяч українців. Навчання тривають і нині. До кінця 2023 року заплановано навчити 19 тисяч військових.
Перспективи вступу України до НАТО
30 вересня 2022 року президент України , голова Верховної ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку на вступ України в НАТО за пришвидшеною процедурою. Відповідна процедура передбачає вступ до НАТО без ПДЧ.
Генсек НАТО Столтенберг того ж дня заявив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх 30 союзників. Глави низки країн Центральної та Східної Європи офіційно підтримали членство України в НАТО.
За результатами саміту 11-12 липня у Вільнюсі країни НАТО прийняли пакет із трьох частин, щоб наблизити Україну до Альянсу, і відмовилися від Плану дій щодо членства (ПДЧ), проте Київ так і не отримав повного запрошення.
Українська делегація вернулася додому з саміту НАТО у Вільнюсі із безпековими гарантіями на шляху до Альянсу. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна зможе приєднатися, коли "союзники погодяться і умови будуть виконані".
*
Сили ППО збили вісім балістичних ракет, якими цієї ночі ворог намагався атакувати Київ
*
Унаслідок роботи ППО сталося падіння уламків у Дарницькому районі, постраждалим на місці надана медична допомога. Інформація щодо падіння уламків в Голосіївському районі не підтвердилася
*
Між Силами оборони України та російськими військами протягом доби відбулися 82 бойових зіткнення, на Авдіївському напрямку ЗСУ відбили 39 атак
*
УКАБ - В Україні у 2023 році майже в усіх галузях сільського господарства відбулось зростання виробництва у порівнянні з 2022 роком
*
Міністерство аграрної політики та продовольства підвищило прогноз валового виробництва зернових та олійних культур в Україні у 2023 році до 81,3 млн т
*
Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня по 8 грудня 2023 року) експортувала 13,92 млн т зернових та зернобобових
*
Україна та Болгарія реалізовуватимуть спільні проєкти з відновлення українського довкілля
*
Київська область додатково спрямувала понад ₴10 мільйонів на формування матеріального резерву на випадок надзвичайних ситуацій в енергетиці
*
У Києві на території “Софії Київської” провели першу офіційну передачу Вифлеємського Вогню в Україні до військових, громадських і волонтерських організацій
*
Укрзалізниця доставить Вифлеємський Вогонь миру на 24 вокзали України менш ніж за добу
*
Президент України зустрівся з лідерами низки країн Латинської Америки
Український лідер взяв участь в інавгурації нового президента Аргентини Хав'єра Мілея
*
Національне агентство з питань запобігання корупції з 10 грудня забезпечило відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування
*
Уряд "Талібану" в Афганістані заявляє, що Пекін офіційно прийняв їхнього посла в Китаї
*
Російська опозиція: мета нашої кампанії - змінити політичний порядок денний у країні
Навальний та інші критики режиму закликають росіян голосувати проти чинного президента РФ, який оголосив про висунення своєї кандидатури на черговий шестирічний термін
*
У Казані на пікеті за свободу преси підтримали Алсу Курмашеву
Казанські активісти вийшли з плакатами проти тиску на співробітників ЗМІ
*
Через величезні втрати особового складу та військової техніки у Росії набирають обертів чистки серед військового командування
*
Файного дня і скорішої Перемоги нам всім