"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Суд у Панамі виправдав усіх 28 обвинувачених у відмиванні грошей в межах справ, пов’язаних із публікацією «панамських документів»
Суддя Балоїса Маркінес постановила скасувати запобіжні заходи щодо всіх обвинувачених, заявивши, що кримінальний процес скасовано через смерть одного з них.
Офіційно імена виправданих не повідомляють. Однак, як зазначається, у травні помер юрист Рамон Фонсека, який разом із громадянином Німеччини Юргеном Моссаком був одним із засновників Mossack Fonseca.
Як повідомлялося, оприлюднення "панамських документів" у квітні 2016 року стало результатом діяльності Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (штаб-квартира у Вашингтоні).
У них містяться дані про офшорні рахунки цілого ряду чинних і колишніх лідерів, відомих політиків, бізнесменів, спортсменів, які були у розпорядженні панамської компанії Mossack Fonseca, що надавала юридичні послуги з реєстрації компаній в офшорах.
Папери розкрили підставні компанії і показали глобальну мережу осіб, які відмивають величезні кошти та ухиляються від сплати податків. Розкриття цих даних привело до відставки кількох відомих політиків.
*
Ізраїльський уряд може визнати п’ять несанкціонованих єврейських поселень на окупованому Західному березі річки Йордан, аби вони в майбутньому не ввійшли до складу незалежної Палестинської держави
*
Лідери демократів виключили можливість заміни Байдена як кандидата у президенти
Визнав, що виступив на дебатах "не найкращим чином", президент зазначив, що "виборці відреагували інакше, ніж експерти"
*
1 липня набуває чинності оновлена Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою (CUFTA), що має на меті зміцнити двостороннє економічне партнерство.
Про це повідомляє Мінекономіки.
Як йдеться в заяві, оновлена CUFTA принесе користь працівникам, підприємствам і споживачам обох країн, посилюючи торговельну та економічну співпрацю між Канадою і Україною.
Зазначається, що угода зберігає умови доступу до ринку для товарів з угоди 2017 року та була оновлена, щоб включити розділи про інвестиції, послуги та інклюзивну торгівлю.
В заяві підкреслюють, що Канада віддана зміцненню своїх відносин з Україною, підтримуючи її безпеку та стабільність.
Міністри продовжуватимуть надавати додаткові можливості канадським і українським підприємствам і працівникам для стимулювання міцного, сталого та інклюзивного економічного відновлення.
Як підкреслила перша віцепрем’єр-міністерка – Міністерка економіки Юлія Свириденко, оновлена CUFTA - перша угода про вільну торгівлю, у якій особлива увага приділяється Криму та кримським татарам і посиленню ролі корінних народів в економіці та міжнародній торгівлі. Це основа для економічного розвитку Криму після звільнення півострова від окупантів.
Загалом текст документа побудовано на стандартах Угоди про вільну торгівлю Канади, США та Мексики й Угоди про Транстихоокеанське партнерство, до якої Україна готується приєднатися. Фактично це пакт з партнерами, які підтримують нашу торгову безпеку.
Нагадаємо:
Канада виділяє 76 млн канадських доларів (55,7 млн доларів США) на ініціативу під керівництвом Німеччини, спрямовану на швидке постачання систем протиповітряної оборони в Україну для відбиття російських атак.
Цього року уряд Канади надасть Україні черговий пільговий кредит на 400 млн канадських дол (близько 307 млн дол США).
*
Лісові пожежі в Канаді у 2023 році спричинили в чотири рази більше викидів, ніж літаки минулого року - звіт
*
Американський міленіал обрав канадський коледж і тепер живе без боргів
Далія Голдберг вирішила покинути США в 2010 році, щоб отримати ступінь бакалавра в Університеті Макгілла в Канаді
*
П'ять безкоштовних ресурсів для іноземних студентів у Канаді
Іноземні студенти по всій Канаді мають право на доступ до певних послуг з облаштування від організацій, які працюють у провінції чи території призначення.
Ці послуги пропонуються різними організаціями в усіх провінціях і територіях Канади, кожна з яких має свою політику, критерії відбору та перелік послуг, що надаються.
Варто також зазначити, що деталі послуг кожної організації, такі як критерії прийнятності, часто визначаються на розсуд окремого постачальника послуг, а не федерального уряду.
П'ять місць, де можна знайти послуги з поселення іноземних студентів у Канаді
Іноземні студенти в Канаді можуть отримати доступ до різноманітних корисних послуг та ресурсів з адаптації, які можуть допомогти їм у таких сферах, як вивчення мови, доступ до державних послуг, таких як охорона здоров'я, пошук роботи та налагодження зв'язків з місцевою громадою.
Наступні п'ять організацій є прикладами того, де іноземні студенти можуть отримати ці різноманітні послуги з поселення.
Для ясності, ці організації не фінансуються Міністерством у справах імміграції, біженців та громадянства Канади (IRCC).
Призначений навчальний заклад студента (DLI)
Від семінарів до організованих соціальних заходів, всі іноземні студенти зможуть отримати доступ до послуг з підтримки та поселення через свої DLI. Варто зазначити, що не всі DLI в Канаді пропонують однакові послуги з поселення та підтримки.
Примітка: DLI - це єдиний тип вищого навчального закладу в Канаді, який має право приймати іноземних студентів. Всі майбутні та вже вступаючі іноземні студенти повинні переконатися, що школа, в якій вони навчаються, має дійсний статус визначеного навчального закладу в Канаді.
*
Британська розвідка - Російські війська не просуваються під Часовим Яром, але контролюють більшу частину Красногорівки, в районі Кліщіївки тактичних успіхів досягли українські війська
*
Британський корабель HMS Spey нещодавно здійснив патрулювання в рамках санкцій ООН щодо Північної Кореї
*
Від сьогодні, 1 липня, Угорщина прийняла естафету у Бельгійського головування в ЄС, та перебрала на себе організацію роботи Ради ЄС на наступні пів року
*
Франція: перший тур дострокових виборів до Національних зборів
Еммануель Макрон оголосив про їхнє проведення після того, як очолюваний ним центристський альянс зазнав поразки на виборах до Європарламенту
*
Екзитполи - У першому турі парламентських виборів у Франції "Національне об’єднання " та його союзники випередили ліву коаліцію та президентський табір
*
Станом на 17:00 за місцевим часом явка у першому турі парламентських виборів у Франції досягла 59,39%. Це значно більше, ніж було у 2022 році, коли на той самий час цей показник становив 39,4%
*
Кілька американських військових баз в Європі перевели у стан підвищеної готовності через загрозу терористичних нападів на військовий персонал чи об'єкти США
*
США передали 14 танків Abrams на базу НАТО у Польщі
*
Курс Мінветеранів та Міноборони України пройшли 22 ветерани і незабаром викладатимуть початкову військову підготовку у школах
*
У результаті успішної військової операції розвідники бригади «Рубіж» взяли в полон кілька десятків військових армії Російської Федерації
*
На фронті від початку доби відбулися 124 бойові зіткнення. Найгарячішим протягом дня залишався Покровський напрямок
*
Біля узбережжя Шотландії члени НАТО разом із країнами-партнерами проводять морські навчання на знак підтримки українського флоту
*
Начальник ГУР МОУ Кирило Буданов заявив, що звільнення острова Зміїного у 2022 році дозволило відновити морську торгівлю
*
Усі обленерго у понеділок, 1 липня, з 00:00 до 24:00 застосовуватимуть графіки погодинних відключень електроенергії
*
У Львові зустріли учасників благодійної естафети з Фінляндії, які понад місяць тому вирушили з Гельсінкі й подолали маршрут в 1561 кілометр, аби зібрати кошти для підтримки України і українських військових
*
28 червня в Одесі відбулося громадське обговорення реформи профільної середньої освіти та особливостей її впровадження в Миколаївській області. Організували захід Міністерство освіти і науки України, Миколаївська обласна військова адміністрація за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE "Децентралізація для розвитку демократичної освіти".
Про зміст, передумови, реалізацію реформи — у матеріалі Суспільного.
Мета реформи
Реформа профільної середньої освіти є складовою оновлення загальної середньої освіти за концепцією "Нова українська школа". За словами заступника міністра освіти і науки України Дмитра Завгороднього, з вересня 2027 року діти, які закінчують дев'ятий клас гімназії, можуть вступити до академічного ліцею або до закладу професійно-технічної фахової-передвищої освіти.
"І отримати або академічну старшу школу за три роки, або вступити до професійного навчання і отримати паралельно з загальною середньою освітою ще професію або спеціальність. Якщо діти будуть вступати в академічний ліцей, ми хочемо, щоб їх там вчилося достатньо багато, щоб вони могли обрати свій профіль. Наприклад, це може бути мовно-літературний профіль, або математичний, фізичний, історичний", — сказав посадовець.
*
У регіонах тривають громадські обговорення реформи профільної середньої освіти. 27 червня приблизно 150 освітян та управлінців зібралися для обговорення особливостей упровадження реформи в Одеській області. Захід організувало Міністерство освіти і науки України в партнерстві зі Швейцарсько-українським проєктом DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» та за сприяння Одеської ОВА.
До зустрічі долучилися представники МОН, ОВА, ОР, Проєкту DECIDE, голови РВА, керівники органів управління РВА, голови ТГ, керівники органів управління освіти ТГ, керівники закладів середньої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти.
Затвердження планів формування мережі закладів профільної середньої освіти відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» має відбутися до 1 вересня цього року. З 2027-го учні почнуть здобувати трирічну профільну середню освіту (10-12 класи) за двома спрямуваннями: академічним та професійним. Одним із ключових етапів підготовки до реформи є формування спроможної мережі закладів освіти та побудова нової освітньої інфраструктури. Забезпечити за підтримки МОН доступну та якісну освіту — компетенція органів місцевого самоврядування.
Нині триває розроблення стратегії профільної середньої освіти. Перед тим, як запропонувати зміни до законодавства і нормативних документів, МОН проводить обговорення в регіонах та спільно з громадами й ОВА створює проєкт мережі закладів освіти. Це потрібно, щоб урахувати ситуацію на місцях та розробити вимоги до ліцеїв, які відображатимуть реалії та яких громади зможуть дотримуватися на практиці.
Для успішної реалізації реформи потрібно створювати великі академічні ліцеї, які будуть відокремлені від початкової та базової шкіл і доступні всім учням, незалежно від місця проживання, — у великому місті чи маленькому селі. Тут старшокласники зможуть здобути якісну освіту: обрати профіль навчання з поглибленою профорієнтаційною підготовкою, інтегровані курси / предмети в межах та поза профілем.
На заході розглянули:
передумови впровадження реформи профільної середньої освіти;
суть змін та нововведень;
питання щодо засновників академічних ліцеїв;
можливі умови співробітництва територіальних громад;
моделі фінансування.
*
МОН розпочало підготовку до пілотування реформи профільної середньої освіти
*
Профільна середня освіта: 30 пілотних шкіл стануть ліцеями-амбасадорами реформи | Нова українська школа
*
У результаті вибуху в Ізмірі, що на заході Туреччини, п'ятеро людей загинули, 63 зазнали поранень
*
Війська РФ знову обстріляли Харків та Київ. Серед поранених – 8-місячна дитина
Один харків'янин загинув. За словами мера Харкова Ігоря Терехова, для удару по місту було використано керовану бомбу
*
Удар керованою авіабомбою по відділенню «Нової пошти» в Харкові росіяни завдали з населеного пункту Нижній Ольшанець Бєлгородської області РФ
*
ЗМІ РФ повідомили про приватний візит Каньє Веста до Москви
У минулому репер з похвалою відгукувався про Гітлера і висловлював захоплення Путіним
*
Соратники Іллі Яшина відзначили день його народження
Акція солідарності з російським опозиціонером відбулася у Вільнюсі
*
Аби наростити темпи паспортизації на ТОТ, ворог підвищує комунальні тарифи на ТОТ, нагадуючи, що субсидії може отримати лише власник паспорта РФ
*
Про нічну атаку безпілотників заявили у Курській області Росії
*
Дві хвилі вибухів пролунали у тимчасово окупованому Бердянську
*
У Щолкіно, Керчі та Армянську в окупованому Криму пролунали вибухи, заявляють про "прильоти" та роботу російської ППО
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім