"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Рада Безпеки ООН обговорить у понеділок обстріл єменськими хуситами Тель-Авіва та відповідь Ізраїлю на цю атаку
*
Лідери зарубіжних країн наголошують на значенні Джо Байдена як політичного діяча
Лідери зарубіжних держав у неділю опублікували низку заяв у зв'язку з рішенням президента Джо Байдена про вихід із президентських перегонів.
«Я поважаю рішення президента Байдена і сподіваюся, що ми співпрацюватимемо до кінця його президентства», – наголосив прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер. Він висловив упевненість у тому, що президент Байден «прийняв своє рішення, ґрунтуючись на тому, що, на його думку, найкраще відповідає інтересам американського народу».
Байден сприяв зміцненню НАТО, нагадав канцлер Німеччини Олаф Шольц. «США показали себе добрим та надійним партнером. Джо Байден досяг багато чого: для своєї країни, для Європи, для світу. Його рішення більше не балотуватися заслуговує на визнання», – зазначив глава німецького уряду.
Глава уряду Норвегії Йонас Гар Стере, який виступив в ефірі національної телекомпанії NRK, нагадав, що «Байден був одним із найвизначніших американських політиків протягом кількох десятиліть і президентом, який провів низку важливих реформ».
Прем'єр-міністр Ірландії Саймон Харріс у своєму акаунті в мережі X висловив Байдену вдячність за «глобальне лідерство та дружбу».
«Світ змінився після перемоги президента Байдена у 2020 році; нам довелося зіткнутися з надзвичайними проблемами: від глобальної пандемії до повернення на європейський континент війни у ​​вигляді жахливого повномасштабного вторгнення Росії в Україну», – нагадав голова ірландського кабінету.
Харріс назвав президента Байдена «голосом розуму».
До президента Байдена звернулися в соцмережах глави урядів Польщі та Чехії – Дональд Туск та Петро Фіала.
«Пан президент, – написав Туск, – ви багато разів приймали важкі рішення, які робили Польщу, Америку та (увесь) світ безпечнішим, а демократію та свободу – сильнішими. Я знаю, що ви керувалися тими ж принципами, коли ухвалили це рішення, можливо – найважче рішення у вашому житті»
«Це відповідальний і важкий, з особистого погляду, крок, і тому ще цінніший. Я тримаю пальці схрещеними за США, щоб в Америці, внаслідок демократичної конкуренції двох сильних і рівних кандидатів, було обрано хорошого президента», – заявив Фіала.
Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес констатував, що завдяки «рішучості та лідерству Джо Байдена, США подолали економічну кризу після пандемії COVID-19… і надали зразкову підтримку Україні перед агресією Путіна».
«Я висловлюю йому... захоплення та вдячність за сміливе та гідне рішення», – наголосив Санчес.
*
Верховний суд Бангладеш скасував більшість квот на державні посади, які спровокували жорстокі студентські протести по всій країні, внаслідок чого загинули понад 100 осіб
*
Міністр оборони Ллойд Остін: Президент Байден є видатним захисником національної безпеки США
Міністр оборони США Остін заявив, що Джо Байдену відведено міцне місце в американській історії як одному з найбільших президентів у питаннях зовнішньої політики
*
Україна вдячна Байдену за непохитну підтримку
Президент України наголосив на значенні підтримки Києва з боку США
*
Політичні діячі США виступають із відгуками на рішення президента Джо Байдена про вихід із передвиборчих перегонів-2024.
Нагадаємо, що раніше у неділю чинний президент оголосив, що припиняє боротьбу за переобрання. Він висловився за те, щоб кандидатом у президенти від демократів стала віце-президент Камала Харріс.
«Шістнадцять років тому, коли я розпочав пошуки (кандидатури на посаду) віце-президента, я знав про чудову кар'єру Джо на державній службі, – згадує колишній президент Барак Обама. – Але ще більше я почав захоплюватися його характером – його глибокою (здатністю) до співчуття та… стійкістю; його глибокою порядністю та переконанням у тому, що кожна людина важлива. З моменту вступу на посаду президент Байден знову та знову демонстрував цей характер. Він допоміг покласти край пандемії, створив мільйони робочих місць, знизив вартість рецептурних ліків, ухвалив перший за 30 років великий закон про контроль над зброєю, здійснив найбільші в історії інвестиції у боротьбу з кліматичними змінами… На міжнародному рівні він відновив позиції Америки у світі, вдихнув нове життя в НАТО та мобілізував світ на боротьбу проти російської агресії в Україні».
Лідер демократичної меншини в Палаті представників Хакім Джефріс назвав Байдена одним із тих лідерів в американській історії, яких вирізняє найбільша послідовність і на рахунку яких найбільші досягнення. «Менш ніж за один (президентський) термін він врятував країну від пандемії, яка трапляється раз на сторіччя, вивів (з кризи) економіку, що перебувала на межі рецесії, ухвалив (необхідні) закони на користь простих американців…»
«Джо Байден – не лише видатний президент та видатний лідер у законодавчій (сфері), але також чудова людина, – заявив лідер демократичної більшості у Сенаті Чак Шумер. – Його рішення, звичайно, не є простим, але він знову довів, що на першому місці для нього – його країна, його партія та наше майбутнє».
«Президент Байден – американець-патріот, для якого його країна завжди знаходиться на першому місці», – наголошується у заяві екс-спікера Палати представників Ненсі Пелосі.
«Країна зобов'язана (віддати) Джо Байдену обов'язок подяки за те, що він… поклав на себе президентський тягар у особливо турбулентні часи. Він проклав нашій країні шлях у майбутнє…», – наголошується у заяві сенатора-демократа Марка Уорнера.
«Ми поважаємо важке та принципове рішення президента Джо Байдена не домагатися переобрання та поставити на перше місце інтереси країни», – заявила глава UnidosUS, найбільшої в США організації захисту цивільних прав американців латиноамериканського походження, Джанет Мургіа.
«У своєму листі президент наголосив на численних досягненнях адміністрації Байдена-Харріс. Ми згодні з тим, що країна досягла значного прогресу за останні три з половиною роки, у тому числі для мільйонів латиноамериканських сімей», – наголосила Мургіа.
Нагадаємо, що UnidosUS існує з 1968 року та об'єднує близько трьохсот громадських організацій.
«Це – найгірший президент в історії нашої країни, – сказав по телефону каналу CNN екс-президент та кандидат у президенти на виборах 2024 року Дональд Трамп. – Він увійде в історію як найгірший президент в історії...» Одночасно Трамп заявив, що Камалу Харріс йому буде легше перемогти на виборах, аніж Байдена.
«Зробивши недійсними голоси більш ніж 14 мільйонів американців, які вибрали Джо Байдена кандидатом на пост президента від демократів, самопроголошена "партія демократії" продемонструвала щось прямо протилежне (своєї назві), – заявив речник Палати представників Майк Джонс.
Передвиборний штаб Дональда Трампа та Джей Ді Венса опублікував заяву, яка містить гостру критику на адресу Байдена.
За словами авторів документа, президент «залишив кордони США широко відкритими… створивши хвилю злочинності серед мігрантів», «зруйнував велику економіку США… створивши рекордну інфляцію» і «дозволив убити 13 американських військовослужбовців в Афганістані».
Автори заяви стверджують, що віце-президент Камала Харріс весь цей час «сиділа склавши руки».
«Знаючи, що Джо Байден відмовився від участі у передвиборчій кампанії через його стан здоров'я, що швидко погіршується, чи вважає Харріс, що народ Америки буде в безпеці з Джо Байденом у Білому домі ще шість місяців?». - Запитують укладачі документа.
«Якщо Джо Байден не може боротися за переобрання, він не готовий і до того, щоб служити на посаді президента Сполучених Штатів. Він має піти у відставку негайно», – заявила тим часом конгресвум від Республіканської партії Еліза Стефаник.
Організація YouGov, яка вивчає зміни громадської думки, провела нові опитування з метою з'ясувати реакцію на рішення Джо Байдена про вихід із президентських перегонів та висування Камали Харріс на пост президента.
Нижче наведено деякі результати цих опитувань.
Щодо рішення Джо Байдена не домагатися переобрання думки розподілилися так: 49% опитаних «рішуче схвалюють» його; "швидше схвалюють" - 22%; "швидше не схвалюють" - 7%; "рішуче не схвалюють" - 9%; "утрудняються з відповіддю" - 12%.
Про вплив, який рішення Байдена про вихід з перегонів вплине на виборчу кампанію, думки розділилися так:
36% респондентів вважають, що цей крок зробить перемогу Дональда Трампа вірогіднішою. 23% - що перемога Трампа в цьому випадку стає менш імовірною. 18% опитаних вважають, що на шансах Трампа цей крок не вплине. 23% не висловили певної думки.
З приводу того, кого демократам слід висунути в президенти в ситуації, опитані висловили такі переваги.
На підтримку Камали Харріс висловлюються 37%; на підтримку іншого політика-демократа – 35%. 27% вагалися з відповіддю.
*
Камала Харріс: «Ми боротимемося разом. І разом ми переможемо»
У зв'язку з рішенням президента Байдена вийти з президентських перегонів, передбачуваний кандидат Камала Харріс опинилася перед надзвичайно коротким вікном для проведення своєї передвиборчої кампанії.
*
Президент Джо Байден оголосив про завершення виборчої кампанії
Чинний глава держави підтримав кандидатуру віце-президента Камали Харріс для участі у виборах у листопаді
*
Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп вважає, що перемогти на виборах Камалу Гарріс йому буде легше, ніж Джо Байдена, який вже відмовився від участі в перегонах
*
Відмова президента США Джо Байдена від участі в перегонах творить нову динаміку виборчої кампанії, вважає старший науковий співробітник Атлантичної ради, колишній президент Freedom House Адріан Каратницький
*
Міноборони Британії
Під час свого наступу на Україну росіяни дедалі частіше відправляють у бій погано підготовлені нерегулярні військові формування
*
Глава італійського уряду Джорджа Мелоні засудила напад на журналістку газети La Stampa Андрею Жолі з боку групи ультраправих активістів
*
Протиповітряна оборона України посилилася – з Німеччини прибув зенітно-ракетний комплекс Patriot
*
У Харкові та області 20-21 липня повітряна тривога тривала понад 38 годин поспіль
*
У Херсоні від ворожого обстрілу 21 липня постраждали п'ятеро людей. Усі чоловіки – 65, 22, 33, 52 та 25 років
*
Армія РФ 21 липня обстріляла Нікополь і чотири громади Дніпропетровщини, поранено 89-річну жінку
*
Протягом неділі на фронті сталося 77 бойових зіткнень Сил оборони з російськими загарбниками, найбільше - на Покровському напрямку. Також ворог активний на Харківському і Куп’янському напрямках
*
На Покровському напрямку українські захисники знищили російську інженерну систему дистанційного мінування «Земледелие» разом з екіпажем та боєкомплектом
*
Групи розмінування Державної спеціальної служби транспорту обстежили та очистили від вибухонебезпечних предметів територію площею 1 805,50 га, найбільше ВНП було вилучено в Херсонській області
*
Від початку доби на фронті відбулися 58 бойових зіткнень, підвищена активність російських військ спостерігається на Харківському, Куп’янському та Покровському напрямках
*
Послуга електронної реєстрації в черзі на перетин кордону із 22 липня буде доступна водіям вантажівок на пункті Красноїльськ - Вікову де Сус
*
Франція виділить 5 млн євро на облаштування у Львові трамвайного маршруту, який веде до реабілітаційного центру
*
Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою скоротив граничну чисельність працівників органів Державної податкової служби майже на 3,3 тисячі осіб, водночас посадові оклади будуть збільшені
*
Австрія прийняла на лікування двох онкохворих хлопчиків з київської лікарні "Охматдит", яка зазнала ракетного удару військ РФ
*
Підозрюваного у причетності до вбивства Фаріон оголосили в розшук
Правоохоронці встановлюють особу та місце перебування чоловіка, який може бути причетним до вбивства Ірини Фаріон
*
Збірна України з пляжного футболу стала переможцем Євроліги-2024 у дивізіоні В і підвищилася у класі
*
Банк American Express оголосив про закриття підрозділу у Росії
American Express стане першим закордонним банком, який пішов з російського ринку за новими правилами, запровадженими після вторгнення Росії в Україну
*
Унаслідок стрілянини на масштабній вечірці в американському місті Філадельфія в ніч проти неділі загинули троє людей, шестеро зазнали поранень
*
FT - Німецька компанія Heller Tools продавала інструменти компаніям, пов’язаним із таємною мережею контрабанди російської ФСБ
*
Російські та білоруські журналісти не отримали акредитацію на Олімпіаду в Парижі
Глава МВС Франції пояснив відмову в акредитації близько сотні журналістів побоюваннями, пов'язаними з національною безпекою
*
У тимчасово окупованому Севастополі у бригаді морської піхоти 810, яка дислокована у Козачій бухті, виникла проблема з набором особового складу. Кримчани не бажають брати участь у злочинній війні
*
У тимчасово окупованих районах Луганської області зростає кількість мігрантів з віддалених регіонів Росії, а також із країн Середньої Азії
*
У тимчасово окупованому Криму через пожежу на мисі Чауда вигоріли позиції російських загарбників
*
У тимчасово окупованому Донецьку зупинилася подача води з Дону. Через відключення світла у Росії насосні станції збудованого окупантами водопроводу Дон-Донбас вийшли з ладу й водогін зупинився повністю
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім