"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Україна підготує мирний план до кінця листопада 2024 року – президент України
Президент додав, що «терпіння, підтримка і дипломатичний тиск» – три «фактори справедливого закінчення війни»
*
У неділю, 28 липня, напередодні свого виступу в українському домі Volia Space, відома вітчизняна співачка Джамала завітала до паризького Олімпійського селища, щоб підтримати українських спортсменів на Іграх-2024
*
Військово-політичний кабінет Ізраїлю в неділю уповноважив уряд прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу ухвалити рішення про «спосіб і час» відповіді на ракетний удар «Хезболли» по окупованих Ізраїлем Голанських висотах, внаслідок якого загинули 12 підлітків і дітей
*
США обговорили з Індією необхідність встановлення миру в Україні
Держсекретар Ентоні Блінкен провів зустріч із міністром закордонних справ Індії Субрахманіям Джайшанкаром
Держсекретар Ентоні Блінкен у неділю наголосив на важливості встановлення «справедливого та міцного миру» в Україні під час зустрічі з міністром закордонних справ Індії Субрахманіям Джайшанкаром.
Про зустріч повідомив Держдепартамент. Розмова відбулася на тлі запланованого візиту прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді до України, про можливість якого повідомляють різні індійські ЗМІ. Моді, мабуть, відвідає Україну у серпні. Це буде його перший візит до країни з моменту вторгнення Росії у лютому 2022 року, і він приїде лише за кілька тижнів після зустрічі з Володимиром Путіним у Москві. Президент України Володимир Зеленський висловив невдоволення та розчарування у зв'язку з візитом Моді до Росії.
У той час, як західні країни ввели санкції проти Москви після вторгнення в Україну, дружні Росії країни, такі як Індія та Китай, продовжували торгувати.
«Держсекретар Блінкен наголосив на важливості досягнення справедливого та міцного миру для України відповідно до Статуту ООН», – йдеться у заяві Держдепартаменту, опублікованій у неділю за підсумками зустрічі Блінкена та Джайшанкара.
У повідомленнях у соціальних мережах Блінкена і Джайшанкара в неділю згадувалася їхня зустріч, але не йшлося про Україну.
Індія утримується від прямої критики Росії у зв'язку з її вторгненням в Україну, закликаючи дві країни вирішити конфлікт шляхом діалогу та дипломатії. Нью-Делі чинив опір тиску Заходу з метою дистанціюватися від Москви після вторгнення, посилаючись на свої давні зв'язки з Росією.
В останні роки Вашингтон прагне поліпшити зв'язки з Делі, оскільки все частіше розглядає Індію як потенційну противагу Китаю, що набирає силу. Однак під час візиту Моді до Росії Держдепартамент заявив, що висловив Індії занепокоєння через її зв'язки з Росією.
*
Блінкен: США не хочуть ескалації конфлікту на північному кордоні Ізраїлю
Після ракетного удару по Голанських висотах, міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант сказав, що країна «завдасть ворогові сильного удару». Держсекретар попередив про неприпустимість ескалації ситуації
*
Сполучені Штати і Японія обговорили шляхи реагування на подальшу агресію Росії проти України, а також поглиблення взаємодії Москви з урядами в Пекіні й Пхеньяні, що посилює загрози для регіональної та глобальної безпеки
*
США та Японія збільшать темпи виробництва ракет для Patriot
Рішення прийняте через зростаючу потребу інших країн в американських ЗРК
*
Мелінда Гейтс каже, що Ілон Маск і Пітер Тіль «не філантропи»
Мелінда Френч Гейтс сказала, що нове покоління «активістів-мільярдерів», таких як Ілон Маск чи Пітер Тіль, не є філантропами.
*
Суперегоїстична причина, чому Ілон Маск налаштований на Трампа
Ілон Маск і Дональд Трамп віддані закону та порядку — доки вони пишуть закони та видають накази.
*
The Independent
Ілон Маск ділиться підробленим відео Камали Гарріс, що є очевидним порушенням політики X
Найбагатша людина світу опублікувала «пародійне» відео, яке було обманним чином відредаговано, щоб змусити Гарріс сказати, що вона «найкращий найманець у різноманітності»
*
Симона Байлз здобула найвищий бал у багатоборстві під час кваліфікації на Олімпіаді
Жіноча команда США із п'яти гімнасток, як і очікувалося, піднялася на вершину таблиці лідерів
*
Військово-морський флот Канади потребує кардинальних змін, щоб придбати новий флот підводних човнів, який він хоче
Військово-морські сили Канади хочуть мати 12 підводних човнів, здатних патрулювати під льодом, у надії створити один із найбільших підводних флотів НАТО
Канада хоче створити більший флот підводних човнів, ніж Великобританія.
Але придбання 12 нових човнів може бути важким завданням у той час, коли у нього є проблеми з роботою чотирьох.
Канада має найбільше у світі узбережжя, і підводні кораблі можуть мати вирішальне значення для її захисту.
Якщо Канаді важко керувати чотирма підводними човнами, то наскільки легко буде керувати ще 12?
Це одне з питань, яке стоїть над новим амбітним планом Канади побудувати до дюжини нових підводних підводних човнів, які посилять відчайдушно недостатню потужність Королівського флоту Канади та нададуть Канаді більший флот, ніж Британія, Німеччина та більшість інших країн НАТО.
План також стикається з численними перешкодами, які можуть перетворити його на нездійсненну мрію. Принаймні, це вимагало б відродження занедбаних підводних сил Канади, які складаються лише з чотирьох застарілих і проблемних дизель-електричних ударних підводних човнів класу «Вікторія», лише одна з яких на будь-який момент є повністю готовою.
«Все робиться на шнурку, результати чого очевидні», — сказав Business Insider Пол Мітчелл, професор оборонних досліджень Канадського військового коледжу.
Наразі подробиці придбання підводного човна скудні. За словами канадського уряду, човни матимуть «звичайний двигун і здатні працювати під льодом». Запит на інформацію до потенційних учасників торгів буде опубліковано цієї осені. На запитання канадських ЗМІ урядовець «не зміг підтвердити, скільки коштуватиме план, скільки човнів буде закуплено або коли вони прибудуть».
Але здатність цих підводних підводних човнів працювати під льодом підкреслює стимул для програми: захист інтересів Канади в Арктиці, де танення льоду породило гонку між націями, включаючи США, Росію та Китай, за забезпечення нових судноплавних маршрутів і мінеральних ресурсів. . «Конкуренти шукають доступ, транспортні шляхи, природні ресурси, важливі мінерали та джерела енергії через більш часту та регулярну присутність і активність», — попередило міністерство національної оборони Канади. «Вони досліджують арктичні води та морське дно, досліджують нашу інфраструктуру та збирають розвіддані».
Канада має найбільшу в світі берегову лінію, яка охоплює 150 000 миль і охоплює три океани — Атлантичний, Тихий і Північний Льодовитий. Маючи стільки території, яку потрібно захищати, плюс зобов’язання перед НАТО, Королівський флот Канади вже перевантажений. Відразу після Другої світової війни Канада мала третій за величиною військово-морський флот у світі: сьогодні її бойовий флот включає лише 12 фрегатів і чотири підводні підводні човни, а також різні малі патрульні кораблі.
Підводні човни можуть бути дуже корисними для захисту канадської території або підтвердження присутності в спірних арктичних водах. «SSK [дизель-електричні ударні підводні човни] були б чудовими для патрулювання районів, у яких судна можуть підійти до точок входу в канадську Арктику: протока Девіса на сході та море Бофорта на заході», — сказав Мітчелл. На відміну від атомних підводних човнів, дизель-електричні човни повинні спливати на поверхню, щоб зарядити свої батареї, але повітрянезалежна рушійна технологія дозволяє їм залишатися під водою набагато довше.
Оснащення нових підводних човнів крилатими ракетами також дасть Канаді потужну здатність здійснювати наземні атаки. У канадських фрегатів вже є протикорабельні ракети «Гарпун», але підводні лодки також можуть бути озброєні крилатими ракетами «Томагавк», подібними до тих, що несуть американські підводні лодки. «Гарпун» і «Томагавк» будуть «єдиним стратегічним ударним потенціалом, яким володіють канадські збройні сили зараз або в майбутньому», — сказав Мітчелл.
Підводні човни також дозволять Канаді підтримувати операції НАТО і навіть тихоокеанські операції, наприклад, надавати військові кораблі будь-якій очолюваній США коаліції для захисту Тайваню від китайського вторгнення. Човни класу «Вікторія» дійшли до Японії та Кореї, Баренцева моря та Східного Середземномор’я.
Але потроєння підводного флоту Канади вимагатиме не лише покупки нових човнів. Наприклад, не вистачає берегової інфраструктури, такої як засоби технічного обслуговування та навчання, і вона розділена між східним і західним узбережжями. Щоб підтримувати операції підводних човнів в Арктиці, знадобиться нова база в регіоні, сказав Мітчелл, який зазначив, що відстань між тихоокеанською військово-морською базою Канади в Британській Колумбії та західним входом до Північно-Західного проходу становить майже 4000 миль.
Як і в армії США та інших армій, збройні сили Канади переживають кризу найму. І навіть якби рядового складу було достатньо для комплектування 12 підводних човнів, досвідчених офіцерів бракувало б. «Зараз у RCN лише п’ять кваліфікованих капітанів підводних човнів», — сказав Мітчелл. «Один — контр-адмірал, а двоє — у званні капітана. Підводними кораблями зазвичай командують лейтенанти, які на два ранги нижчі за капітана».
Хоча Канада придбала свій перший підводний човен у 1914 році, останній досвід роботи з підводними човнами був невтішним. У 1998 році Королівський флот Канади купив чотири вживані британські дизель-електричні підводні човни класу Upholder, які стали надлишковими, оскільки Великобританія перейшла на повністю атомний підводний флот. Перейменовані у клас Вікторія, човни незабаром придбали репутацію ненадійних. «Вікторія класу не вистачало фінансування за всю свою історію з точки зору технічного обслуговування та стійкості», - сказав Мітчелл. Переобладнання заважали бюрократії та несвоєчасній роботі оборонних підрядників. Дефіцит запасних частин посилювався необхідністю зберігати запаси на відстані 3000 миль один від одного.
«Цей дефіцит часто означав, що щось, необхідне на Західному узбережжі, було лише в запасі запчастин на Східному», — сказав Мітчелл.
Крім того, канадські верфі не можуть будувати підводні човни. Кілька іноземних суднобудівників висловили зацікавленість у продажу підводних човнів Канаді, у тому числі південнокорейська Hanwha Ocean і шведська Saab.
Але імпорт підводних човнів іноземного виробництва, а не підтримка місцевих виробників, викликає інше питання: чи готова канадська громадськість платити іноземним компаніям 500 мільйонів доларів або більше, скільки коштують звичайні підводні човни? У 2023 році Канада витратила на оборону лише 1,38% свого ВВП, що значно нижче цілі НАТО у 2% для членів альянсу.
Масштабна програма придбання підводних човнів також зіткнеться з конкуруючими пріоритетами. Національна стратегія суднобудування Канади коштуватиме понад 100 мільярдів доларів, включаючи 15 нових есмінців, які замінять застарілі фрегати до 2050 року, а також арктичні патрульні кораблі та криголами. Крім того, Королівські ВПС Канади купують 88 винищувачів F-35, які коштуватимуть майже 75 мільярдів доларів на придбання та підтримку до 2070 року.
Національна оборона рідко була головною проблемою канадської політики. «Історично наш підхід полягав у мінімальних зусиллях», — сказав Мітчелл.
«Якщо Канада продовжить свою історичну практику недофінансування оборони, запропоновані 12 човнів можуть стати найбільшими білими слонами в історії оборони».
Майкл Пек – письменник із питань оборони, чиї роботи публікувалися у Forbes, Defense News, журналі Foreign Policy та інших виданнях. Він отримав ступінь магістра політології в Рутгерському університеті. Слідкуйте за ним у Twitter і LinkedIn.
*
Канадські жінки вперше за 12 років вийшли у фінал команди зі спортивної гімнастики
Енергія була електричною на арені Берсі в Парижі під час жіночої кваліфікації зі спортивної гімнастики. Канада, у підрозділі 4, розпочне свій Олімпійський квест у Парижі 2024 року зі стрибків. Щаслива нічия, яка дозволила канадцям викинути частину енергії та нервів на потужному та динамічному спорядженні.
Єдина канадська художня гімнастка в історії, яка брала участь у чотирьох Олімпійських іграх, 28-річна Еллі Блек проскочила злітно-посадковою смугою, зачепила приземлення на обох опорних опорах і показала вражаючі результати, в середньому 14 000, щоб вивести команду Канади на дошку. Це зрештою дасть їй право на участь у фіналі опорного стрибка, який відбудеться пізніше під час Ігор.
Незважаючи на високий рівень складності та міцно заклеєні щиколотки для більшої стабільності, гімнастка-ветеран виглядала владною та впевненою під час кожного стрибка. Чорні поставили високу планку для команди.
*
«Формула-1». Британець Расселл виграв Гран-прі Бельгії
*
Паризька прокуратура розпочала розслідування за фактом погроз убивства трьом ізраїльським атлетам за дорученням міністра внутрішніх справ Жеральда Дарманена. Його проводить Національний центр по боротьбі з ненавистю в Інтернеті
*
У поштовому центрі сортування поблизу французького міста Діжон перехопили лист, адресований міністрові внутрішніх справ країни Жеральду Дарманену, у якому містилися бактерії чуми
*
Понад 150 вчених закликали НАТО запросити Україну приєднатися до Альянсу
*
F-16 прибудуть за кілька тижнів до України та посилять ППО – WP
Очікується, що лише 6 пілотів завершать навчання цього літа
*
Міноборони - Кількість випадків, коли у військових діагностують «невралгічні захворювання, пов'язані зі стресом», поступово зростає, 29% таких діагнозів становить посттравматичний стресовий розлад
*
У Харкові в ніч на 29 липня під час повітряної тривоги пролунала серія вибухів
*
Під ударами військ РФ сьогодні були два райони Дніпропетровщини - Нікопольський та Криворізький, є постраждалі
*
Над Дніпропетровщиною ввечері 28 липня бійці повітряного командування "Схід" збили російську ракету
*
На фронті від початку доби відбулися вже 97 бойових зіткнень, найактивніше загарбники діють на Покровському напрямку
*
Запорізька область впродовж минулого тижня передала військовим ЗСУ допомогу на 51 млн грн – повнопривідні позашляховики, дрони, потужні зарядні станції тощо
*
Унаслідок російських обстрілів Херсона в місті одинадцять людей отримали поранення, з них троє дітей
*
ВМС - Збройні сили України застосовують дієві способи протидії крилатим ракетам, які Росія запускає з моря
*
В Україні завдяки підтримці партнерів планується створення п'яти сучасних реабілітаційних центрів із найсучаснішим обладнанням
*
Бізнес забронював від мобілізації через застосунок "Дія" 76 тисяч працівників від початку офіційного запуску сервісу електронного бронювання
*
Міжнародний благодійний фонд «Карітас» виділить 1,5 млн грн на підтримку медичної інфраструктури України та грошову допомогу близько 2800 людям із вразливих категорій
*
Онлайн-курси з мінної та цивільної безпеки, створені експертними співробітниками ДСНС та Фондом Східна Європа, відтепер можна переглядати не лише на Освітній онлайн-платформі «Зрозуміло!», а й на платформі MEGOGO Освіта
*
Перша «ракетка» України Марта Костюк подолала стартове коло олімпійського тенісного турніру у Парижі (Франція)
*
Третя «ракетка» України Даяна Ястремська вдало стартувала на олімпійськму тенісному турнірі у Парижі (Франція)
*
Українка Еліна Світоліна вийшла до другого кола олімпійського тенісного турніру у Парижі (Франція)
*
Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї офіційно затвердив Масуда Пезешкіана на посаді президента країни
*
Уряд Лівану в неділю звернувся до США з проханням закликати Ізраїль до стриманості
*
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган пригрозив Ізраїлю, що може ввести на територію країни свої війська – так само як це було в Карабаху та Лівії
*
Лісові пожежі спалахнули в лісах турецьких провінцій Анталія, Ялова, Газіантеп, Кахраманмараш та Ізмір
*
Міністерство внутрішніх справ Бангладеш заявило, що під час студентських протестів у країні проти квот на державні посади загинуло загалом 147 людей
*
Путін пригрозив дзеркальними заходами у разі розміщення ракет дальньої дії у Німеччині
Російський президент розцінив розміщення ракет далекого радіусу дії в Німеччині з 2026 року, про який 10 липня повідомили США, як передумову ракетної кризи часів холодної війни.
*
У Росії, в підмосковній Кубинці одна людина загинула, ще троє постраждали внаслідок удару блискавки у пропагандистському парку "Патріот" міноборони РФ
*
У Росії почнуть блокувати китайські електрокари Zeekr, ввезені за сірими схемами
*
Понад 135 тисяч росіян поїхали до Аргентини та Бразилії після початку війни
*
Суттєву нестачу офіцерських та сержантських кадрів виявили українські підпільники у 810-й бригаді морської піхоти ВМФ РФ, яка бере участь у російсько-українській війні
*
Дев'ять російських ув'язнених, які підписали контракти з міноборони, втекли з військового полігону Корочанського району Бєлгородської області
*
BBC - У неділю, 28 липня, російські військові кораблі взяли участь у морському параді на честь ВМФ, проте там не було жодного із кораблів, про знищення або пошкодження яких повідомляла Україна
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім