"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Москва не бачить можливості дипломатичного рішення для припинення війни в Україні та очікує тривалого конфлікту.
Про це заявив Financial Times Геннадій Гатілов, постійний представник Росії при ООН у Женеві.
За його словами, прямих переговорів між президентом РФ Владіміром Путіним і президентом України Володимиром Зеленським не буде.
"Зараз я не бачу можливості для дипломатичних контактів", - сказав Гатілов. "І чим більше триватиме конфлікт, тим складніше буде знайти дипломатичне вирішення", - додав він.
ООН загрузла в "політизації" через війну, і це "зашкодило авторитету ООН та її організацій", сказав Гатілов. Як наслідок, вона не може ефективно діяти як посередник, поскаржився він.
Гатілов, який обіймав посаду заступника міністра закордонних справ до призначення в Женеву в 2018 році, стверджував, що Москва і Київ були "дуже близькі" до угоди, яка могла б призупинити конфлікт, на переговорах, організованих Туреччиною в квітні.
*
За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, у другому саміті Кримської платформи, що відбудеться 23 серпня, візьмуть участь представники близько 60 країн і міжнародних організацій
*
!!!
У березні 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) розпочав розслідування міжнародних злочинів, серед яких воєнні злочини та злочини проти людяності, що вчиняються на території України.
Україна не є учасницею Римського статуту (далі – РС) – міжнародної угоди, на основі якої був заснований та діє МКС. Однак Київ скористався спеціальною процедурою визнання юрисдикції Суду для держав, які не приєднались до РС, але бажають, щоби Міжнародний кримінальний суд розслідував міжнародні злочини, що, зокрема, вчиняються на їхній території.
Про те, чому Україна досі не ратифікувала Римський статут та що надасть його ратифікація, читайте в статті старшої викладачки кафедри міжнародного та європейського права Національного університету "Києво-Могилянська академія" Ґаяне Нуріджанян Гаага без впливу та з обов’язками. Як Україна шкодить собі, не ратифікуючи Римський статут МКС.
Нерідко доводиться чути питання про те, чому Україна не приєдналася до Римського статуту, якщо ми все одно дали Міжнародному кримінальному суду право розслідувати злочини на нашій території.
Ще в 2001 році Конституційний суд України зазначив, що положення РС не узгоджувалися з Конституцією України. І що Конституція не передбачає можливості "доповнення судової системи України" (у цьому випадку Міжнародним кримінальним судом).
Тут слід пояснити, що Міжнародний кримінальний суд уповноважений розглядати справи лише у випадках, коли національна система правосуддя не спроможна або не бажає розслідувати міжнародні злочини, що підпадають під юрисдикцію МКС.
Цю конституційну перешкоду для ратифікації Римського статуту усунули у 2019 році, коли в Конституцію внесли зміни, що "Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, визначених Римським статутом Міжнародного кримінального суду".
Тим не менше, Україна досі зволікає з ратифікацією Римського статуту.
Зрозуміти принаймні одну з причин такого зволікання дозволяє нещодавнє рішення парламенту.
У травні цього року Верховна рада доповнила Кримінальний процесуальний кодекс новим розділом - "Особливості співробітництва з Міжнародним кримінальним судом". Розділ починається словами про те, що держава може обирати коло осіб, щодо яких виконувати свої зобов’язання щодо співпраці з МКС.
Це взагалі не так. І те, що ми не ратифікували Римський статут, цього "не так" не змінює.
Спроба обмежити у КПК коло осіб, щодо яких Україна може співпрацювати з МКС, не впливає на реальний обсяг зобов’язань України щодо цього.
Але саме ця хибна логіка заважає Києву ратифікувати РС.
Існують побоювання, що ратифікація Римського статуту поширить юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на дії Збройних сил України.
Але і це не так. Розширення юрисдикції не буде з тієї причини, що МКС вже має таку юрисдикцію від 2014 року, на підставі визнання Україною юрисдикції МКС у спеціальному порядку.
Так чому ж Україна сама має бути зацікавлена ратифікувати Римський статут?
По-перше, через те, що із приєднанням до МКС Україна не здобуде нових ризиків.
По-друге – через те, що з ратифікацією ми отримаємо нові можливості, а без неї – втратимо. Зокрема, ратифікація Статуту надасть Україні право участі в роботі Міжнародному кримінальному суді. А ще зміцнить позицію України щодо членства у ЄС та на міжнародній арені загалом.
Докладніше - у матеріалі Ґаяне Нуріджанян Гаага без впливу та з обов’язками. Як Україна шкодить собі, не ратифікуючи Римський статут МКС.
*
В Україну доставили 100 тисяч доз вакцини Janssen (Jcovden) у рамках глобальної ініціативи COVAX
*
США та Південна Корея почали найбільші за останні роки спільні військові навчання, що триватимуть до 1 вересня
*
Шольц приїхав до Канади за "зеленим воднем": Там такі самі багаті природні ресурси, як і в Росії
Німеччина може частково перейти з російських енергоносіїв та корисних копалин на канадські, пише Sueddeutsche Zeitung зі слів канцлера Олафа Шольца після його прибуття до Монреалю з триденним візитом. Він уже зустрівся з канадським прем'єром Джастіном Трюдо.
"У країни такі самі багаті природні ресурси, як і в Росії, з тією лише різницею, що це надійна демократія. Навряд чи з якоюсь іншою країною за межами ЄС у нас такі тісні та дружні зв'язки, як із Канадою", – пояснив глава німецького уряду те, чому Берлін бачить у Канаді альтернативу постачанню сировини з Росії.
За даними офісу канцлера, є "великий інтерес до тісної співпраці з Канадою у сфері зрідженого природного газу". Проте йдеться про проєкти, які "поки не дозріли з канадської сторони" (Канада не має експортних ЗПГ-терміналів), тому не буде жодних угод або заяв про наміри в цій сфері. Також, серед іншого, це пов'язано з внутрішньополітичним спротивом фрекінгу в Канаді.
*
(((...
У Канаді автомобіль врізався у натовп на весіллі
Машина проїжджала повз двір будинку, де проходило весілля, але різко розігналася і в їхала в натовп людей
*
Економіка Британії у перший рік після Brexit скоротилася найбільше з 1709 року
*
Велика Британія виділить гуманітарну допомогу Україні в розмірі 15 мільйонів фунтів
*
Війна путіна в Україні перетворилася для нього на "кошмарний сценарій" - екголова британського генштабу
*
Окремі бойові підрозділи рф на Донбасі є ненадійними для наступу - міноборони Британії
*
Радники глав держав і урядів Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини із зовнішньополітичних і безпекових питань у понеділок презентували "Київську ініціативу" – платформу для координації зусиль з допомоги Україні
*
Польське головування в ОБСЄ у відповідь на звернення Постійного представництва України проведе 24 серпня спеціальне засідання ОБСЄ для обговорення триваючої агресивної війни рф проти України
*
Посол ЄС Матті Маасікас разом з колегами-послами та віцепрем’єркою з європейської і євроатлантичної інтеграції підписав листівки, які повезуть українським військовим на передовій
*
Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у понеділок анонсував місію із підготовки українських військових у сусідній з Україною країні
*
Україна й Польща підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у сфері кіберзахисту
*
Олаф Шольц: Німеччина передає Україні найсучасніше військове обладнання
*
На Донецькому напрямку російська армія продовжує ведення наступальних дій, основні зусилля зосереджує на Бахмутському й Авдіївському напрямках
*
За добу 21 серпня зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил України знищили сім безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня та вертоліт Ка-52 російських окупантів
*
Валерій Залужний - На війні вже загинули близько 9 тисяч героїв, а захисники на фронті перебувають у постійному пеклі
*
Повномасштабна війна, яку російська федерація розв’язала проти України 24 лютого, суттєво вплинула на світову економіку, уповільнивши темпи її зростання та прискоривши інфляційні процеси
*
Надходження національної енергетичної компанії "Укренерго" від продажу міждержавного перетину для експорту електроенергії до Румунії та Словаччини з кінця червня до 21 серпня включно становили близько 1,92 млрд грн
*
Ірландія цими вихідними отримала 33 тисячі тонн зерна з України, це була першою з початку війни
*
З початку повномасштабної війни, Польща надала Україні допомогу орієнтовно на понад 10 млрд злотих (2,1 млрд євро)
*
Упродовж повномасштабної війни росії проти України обсяг сплачених урядом коштів за погашеннями внутрішніх боргових інструментів на 43,63 мільярда гривень перевищує обсяг залучених коштів до державного бюджету на аукціонах із продажу ОВДП
*
Україна та Польща домовилися про обмін цифровими документами у спецзастосунках, внаслідок чого українські документи з "Дії" можна буде бачити також з польського mObywatel
*
У Варшаві відкрили центр підтримки для українців, які через війну виїхали до Польщі, де можна буде отримати консультацію з низки питань українською мовою
*
Українські боксери виграли 14 медалей Євро серед юнаків та дівчат
*
російська федерація запросила проведення 23 серпня термінового засідання Радбезу ООН «щодо ситуації навколо Запорізької АЕС», аби інформаційно перебити заплановане на 24 серпня обговорення наслідків російської агресії проти України
*
росіяни у Донецьку та Луганську дуже налякані й бояться зайвий раз на вулицю вийти
Файного дня всім