"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
«Людство має вибір: співпрацювати або загинути» – очільник ООН про кліматичну кризу. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що нині світ перебуває на шляху до “кліматичного пекла” на тлі зростання викидів парникових газів.
Про це йшлося у його вступній промові на кліматичному саміті в Єгипті
*
На щорічній Конференції ООН зі зміни клімату в єгипетському Шарм-ель-Шейху відкрився український павільйон, присвячений кліматичним злочинам росії та їхнім глобальним наслідкам.
«З 6 по 18 листопада 2022 року в Шарм-ель-Шейху проходить COP27 — 27-ма Конференція Організації Об’єднаних Націй зі зміни клімату. Україна, яка до того багато років брала участь у події, вперше представлена окремим павільйоном. Його ключове завдання — продемонструвати згубний вплив війни на весь світ та заручитися підтримкою для відродження країни», - йдеться в повідомленні.
За інформацією Міндовкілля, павільйон складається з трьох смислових блоків. У його центрі — інсталяція у вигляді вирви від снаряда. Такими усіяні зараз родючі українські землі. Всередині вирви понад 500 кубів з переробленого матеріалу Polygood від The Good Plastic Company з 16 видами українських ґрунтів — нагадування про величезний потенціал України та її важливість для світової продовольчої стабільності. Тематично павільйон поділений на два блоки — наслідки війни для клімату та бачення майбутнього України як однієї з держав-гарантів та учасниць кліматичних цілей ООН.
Під час форуму українська делегація планує провести низку заходів з метою розпочати міжнародний діалог для узгодження єдиних підходів підрахунку збитків і наслідків, спричинених війною. Зокрема, учасникам COP27 буде презентована ініціатива «Зелені зернові шляхи», яка порушує питання глобальної загрози харчовій безпеці світу та створення партнерств на кожному етапі ланцюжка постачання зернових культур.
За словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця, основне завдання України на цьогорічній Конференції - донести світу інформацію про вірність України кліматичним цілям, прагнення розвитку, а також розповісти про кліматичні злочини росії та їхні глобальні наслідки. Міністр підкреслив, що українська делегація блокуватиме всі намагання рф легітимізувати її незаконні кліматичні звіти.
“Також у рамках цьогорічного переговорного процесу для України важливо отримати фінансову підтримку та ринкові й неринкові механізми реалізації цілей Паризької угоди», - наголосив Стрілець.
*
Голова Міжнародної комісії ООН з розслідування ситуації в Україні Ерік Мьосе заявив, що комісія встановила факти вчинення російськими військовими численних воєнних злочинів в Україні.
“На основі наших розслідувань ми встановили велику кількість воєнних злочинів, порушень прав людини та порушень міжнародного гуманітарного права”, - сказав Мьосе.
За словами голови комісії, це юридичні висновки, які ми зробили.
Міжнародної комісії ООН у вересні опублікувала звіт про перші два місяці війни та продовжує дослідження в Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях. У доповіді не згадується про геноцид, хоча в ній зазначено, що багато мирних жителів були вбиті або поранені, а цілі регіони знищені в результаті “безжального використання вибухової зброї” в населених пунктах.
У ньому також задокументовано "шаблон страт без належного судового розгляду", а також тортури, викрадення та напади на цивільних осіб, які втікали.
“Перш за все ми були вражені великою кількістю страт і попередніх ув’язнень”, - сказав Мьосе.
Він також зазначив, що зараз комісія розслідує повідомлення про примусову депортацію українців до росії.
“Що стосується депортацій, то вони є предметом нашого подальшого детального дослідження - особливо російські фільтраційні табори та цілеспрямовані депортації”, - зазначив очільник комісії ООН.
За його словами, наразі до відповідальності за злочини, вчинені російськими військовими після початку повномасштабного вторгнення в Україну, притягнено 9 осіб.
Він також прокоментував можливість притягнення до відповідальності за воєнні злочини в Україні президента рф володимира путіна.
“Говорячи узагальнено, це може бути національна, наприклад, українська, або міжнародна процедура. А прийняття до розгляду наших рекомендацій залежить від Ради ООН з прав людини”, – сказав Мьосе.
*
Папа Римський неуважно читав Достоєвського, інакше не дивувався би жорсткості росіян - Оксана Маркарова
*
У США здійснили успішний запуск ракети-носія з українськими комплектуючими
Із Центру космічних польотів на острові Воллопс (США) відбувся запуск ракети-носія середнього класу "Антарес", яка включає українські комплектуючі.
Перший у 2022 році пуск ракети-носія середнього класу "Антарес" відбувся о 12:32 хвилини за київським часом.
Ракета-носій "Антарес" складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило держпідприємство "КБ "Південне" та виготовило ДП "ВО ПМЗ" у кооперації з українськими підприємствами "Хартрон-АРКОС" (Харків), "Київприлад" (Київ), "Хартрон-ЮКОМ" (Запоріжжя) та iншими на замовлення корпорації Northrop Grumman (США).
Українські фахівці також брали участь у підготовці, випробуваннях та пуску ракети-носія.
"На ДП "КБ "Південне" фахівці підприємства в режимі реального часу здійснювали технічну підтримку пуску, приймання та оброблення телеметричної інформації і, як наслідок, у повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності", – додали в Мінстратегпромі.
У відомстві підкреслили, що в рамках програми українська сторона виконала весь комплекс робіт з проєктування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія.
*
Українські рятувальники отримали від США обладнання на $800 тисяч
*
Американська Meta Platforms Inc. планує розпочати масштабні звільнення цього тижня, що може стати найбільшим за нещодавню серію скорочень робочих місць у сфері технологій після швидкого зростання галузі під час пандемії
*
У Польщі розпочалося будівництво нової частини військової бази ВПС США
*
Новий прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак приїде в Україну як тільки зможе це зробити
*
Розвідка Британії - РФ зіткнулась з низкою проблем, які не дозволять їй здобути перевагу у повітрі у найближчі місяці
*
Міністерство закордонних справ Китаю закликало Велику Британію припинити будь-яку форму офіційних обмінів з Тайванем, після того, як британський міністр оголосив про плани відвідати острів.
Офіційний представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь на брифінгу заявив, що влада Тайваню "повинна припинити змову з іноземними силами".
"Ми закликаємо британську сторону припинити будь-які форми офіційних обмінів з Тайванем та припинити надсилати хибні сигнали сепаратистським силам щодо незалежності Тайваню", - сказав він.
Британський міністр з питань торгівлі Грег Хендс відвідає Тайвань на цьому тижні для проведення торговельних переговорів і зустрінеться з президентом Цай Інвень, повідомив його офіс в понеділок.
Хендс, який також є членом парламенту, стане одним з організаторів 25-х щорічних британсько-тайванських торгових переговорів під час свого дводенного візиту.
*
Рада Європи збереться на свій четвертий в історії саміт, приводом для якого став напад Росії на Україну, у столиці Ісландії в травні 2023 року
*
ЄС вживає і продовжить вживати заходи за поставки Іраном будь-яких видів озброєння Росії для ведення незаконної війни проти України
*
Президент Франції Еммануель Макрон у понеділок закликав Сполучені Штати, Китай та інші багаті неєвропейські країни зробити свій "справедливий внесок", щоб допомогти біднішим країнам впоратися зі зміною клімату
*
Заступниця міністра закордонних справ Литви Йовіта Нелюпшене вважає, що Захід тривалий час відмовлявся сприймати реальність того, ким є Росія, і це завадило запобігти нинішньому розвиткові подій, коли російське суспільство підтримує зовнішню агресію
*
ЄС за певними напрямками залежить від Китаю більше, ніж від російського газу – Жозеп Боррель
*
Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що оскільки російському диктатору володимиру путіну не вдалося завоювати Україну, він, очевидно,має намір її знищити, здійснюючи атаки на цивільну інфраструктуру країни
*
Міністр оборони Олексій Резніков повідомив про прибуття в Україну зенітно-ракетних комплексів NASAMS та Aspide, подякувавши за це Норвегії, Іспанії та США
*
У Міністерстві закордонних справ Польщі закликають українців утриматися від надмірних очікувань від троїстого політичного союзу України з Великою Британією та Польщею.
Про це заявив заступник міністра Марчин Пшидач у дискусії на Українському центральноєвропейському форумі у Львові.
Пшидач підкреслив, ще мета союзу, про створення якого Лондон, Київ та Варшава оголосили на початку року, не полягає у зміні безпекової структури, і подібні очікування від нього в Україні не мають ґрунту.
"Давайте говорити чесно, зараз є один альянс у світі, який здатен захистити Україну. Цей альянс – НАТО", - заявив він.
Заступник міністра підкреслив, що це не зменшує вважливість політичного союзу за участю Великої Британії. "Що стосується тристороннього союзу – його майбутнє світле, але прошу не шукати у ньому замінник того, що вже є з боку НАТО", - наголосив представник Польщі.
Заступник глави МЗС України Євген Перебийніс, що брав участь у дискусії, заявив, що погоджується з оцінкою колеги і що Україна має намір розвивати тристоронній союз, який попри те, що не є замінником НАТО, є важливим для боротьби з російською агресією. "Ми вже запустили цей формат співпраці на рівні МЗС і сподіваємося підняти на рівень лідерів", - додав він.
*
У понеділок у Литві відбулися міжнародні навчання з управління кризовими ситуаціями BlueOLEX 2022, під час яких покращували підготовку країн ЄС до спільного управління масштабними кіберінцидентами і кризами
*
Фінляндія після набуття членства в НАТО не має наміру розміщувати ядерну зброю на своїй території, та немає жодних ознак того, що хтось це їй пропонує
*
Глобальна інфляція наближається до свого піку – голова МВФ
*
Голова НБУ - Друга місія Міжнародного валютного фонду, на якій розглядатиметься питання щодо моніторингової програми України, працюватиме з 11 по 17 листопада
*
Україні вже виділено за лінією ЄС понад EUR22 млрд, Євросоюз продовжить надавати підтримку Україні всіма можливими способами, написав голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель у своєму блозі в огляді за підсумками наради міністрів закордонних справ держав G7, що відбулася минулого тижня у вівторок.
"Разом з нашими державами-членами ЄС мобілізував понад EUR19 млрд на економічну, соціальну та фінансову стійкість України та EUR3,1 млрд на військову підтримку. Наша допомога також передбачає технічну підтримку з ремонту енергетичної інфраструктури та забезпечення додаткового вироблення електроенергії. Ми збільшимо і нашу гуманітарну допомогу, яка стала ще актуальнішою у зв'язку із наближенням зими", - повідомив Боррель в опублікованій у понеділок статті.
*
У жовтні з України було експортовано 6,9 мільйона тонн сільськогосподарської продукції, з початку війни обсяги експортованого становлять 26,3 мільйона тонн
*
За дев’ять місяців 2022 року українські банки заробили 7,4 млрд грн чистого прибутку, що всемеро менше фінансового результату за дев’ять місяців торік
*
Арештовані товарні знаки "Альфа-груп" на 2 млрд грн передали до АРМА
*
П’ять відчужених до держави стратегічних підприємств – "Укрнафта", "Укртатнафта", "АвтоКрАЗ", "Мотор Січ" та "Запоріжтрансформатор" – працюватимуть для задоволення оборонних потреб держави у режимі 24/7
*
Абсолютна більшість опитаних українців вважають, що через 10 років Україна буде процвітаючим членом ЄС
*
Російський бізнесмен та засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, якого раніше влада США звинуватила у втручанні в американські вибори, відповів на звинувачення. Він заявив, що Росія раніше втручалась у вибори в США і продовжуватиме це робити — "точно та хірургічно"
*
Кремль відмовився коментувати повідомлення про конфіденційні переговори зі США
*
Президент Індонезії Джоко Відодо схильний вважати, що президент Росії Владімір Путін врешті не приїде на саміт лідерів G20 на Балі, що відбудеться наступного тижня
*
Молдовські журналісти-розслідувачі стверджують, що неурядова організація "Молдовсько-російський діловий союз" експрезидента Ігоря Додона з жовтня 2021 року по квітень 2022 року отримала з Росії шість траншів на $300 тисяч
*
Морські поставки російської нафти минулого тижня досягли п'ятимісячного максимуму, оскільки часу для суден, що залишають порти Балтійського і Арктичного регіонів, щоб досягти ключових пунктів призначення до того, як санкції ЄС вступлять в силу, залишається все менше
*
Найбільший російський банк Сбербанк судиться з міжнародним сировинним трейдером Glencore щодо неоплачених поставок нафти на суму близько 117 млн євро
*
Жорстка заборона ЄС на імпорт російського вугілля, яка набула чинності 10 серпня, призвела до того, що вантажі з російським вугіллям перенапправляються до Туреччини, Індії, Китаю та Африки
*
Продажі легкових автомобілів та легких комерційних авто в Росії за жовтень впали на 62,8% порівняно з жовтнем 2021 року
*
Файного дня всім