"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Посол України у Великій Британії Валерій Залужний обговорив із генеральним секретарем Міжнародної морської організації Арсеніо Домінгесом безпеку зернових коридорів і наголосив на необхідності покаранні РФ за крадіжки українського зерна
*
Ізраїль заявив про загибель іще двох заручників ХАМАСу
*
Ізраїль наказав евакуювати частину гуманітарної зони в Газі
*
Папа Римський закликав до олімпійського перемир'я
*
У понеділок прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу вирушає до Вашингтона, де виступить з промовою перед Конгресом Сполучених Штатів та зустрінеться з президентом Джо Байденом
*
У Білому домі заявили, що президент США Джо Байден не планує достроково складати повноваження після того, як вирішив не брати участь у виборах 2024 року
*
Віцепрезидентка США Камала Гарріс, яка після виходу Джо Байдена з президентських перегонів заявила про готовність змагатись за посаду президента, почала спілкуватись з потенційними кандидатами у віцепрезиденти
*
Дані останніх опитувань свідчать про те, що Камала Гарріс, яка може стати кандидаткою Демократичної партії на президентських виборах у США, з незначним відривом відстає від кандидата республіканців Дональда Трампа
*
За кілька годин після зняття Джо Байденом своєї кандидатури з президентських виборів у США демократи отримали понад 50 мільйонів доларів пожертв, що є рекордом для їхньої кампанії 2024 року
*
Долар впав, облігації, біткоїн та золото зросли. Ринки відреагували на вихід Байдена з президентської гонки
*
Спікер Палати представників США Майк Джонсон упевнений, що Дональд Трамп зможе завершити війну в Україні, якщо стане президентом.
Про це Джонсон сказав в інтерв'ю телеканалу ABC News.
У спікера спитали про план Трампа, який він неодноразово згадував, щодо завершення війни РФ проти України за 24 години.
У відповідь Джонсон сказав, що "абсолютно впевнений" у тому, що Трамп покладе край війні, оскільки "демонструватиме силу".
"Ми підтримуємо мир через силу. За три з половиною роки правління адміністрації Байдена цього не було. Все було з точністю до навпаки", – сказав Джонсон.
Нагадаємо, у п'ятницю Трамп провів телефонну розмову з президентом України, після якої знову заявив, що хоче посадити Україну й РФ за стіл переговорів і "принести мир у світ".
А президент України повідомив, що вони з Трампом домовилися під час особистої зустрічі обговорити, які саме кроки можуть зробити мир чесним і справді тривалим.
*
Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп глузуваннями й образами відреагував на зняття з президентських виборів чинного президента Джо Байдена, та заявив, що він "не може" продовжувати роботу на посаді
*
Дональд Трамп пропонує перенести теледебати з майбутнім висуванцем від Демпартії, які були заплановані на каналі АВС, на Fox News, що традиційно підтримує республіканців
*
Близько 3 тис. мігрантів з десятка країн вирушили в неділю пішки від південного кордону Мексики через усю країну, намагаючись дістатися до кордону США, хочуть встигнути до виборів
*
Nvidia працює над версією своїх нових флагманських мікросхем штучного інтелекту для китайського ринку, яка була б сумісна з чинним експортним контролем США
*
Третій день поспіль у США скасовують понад 1000 авіарейсів, оскільки авіакомпанії намагаються відновити роботу після глобального технічного збою, через який тисячі пасажирів застрягли в аеропортах
*
Microsoft випустила інструмент для відновлення комп'ютерів із Windows, які постраждали від CrowdStrike
*
Tesla зупинила деякі виробничі лінії через глобальний комп'ютерний збій
*
Ілон Маск анонсував випуск роботів-гуманоїдів Tesla для внутрішнього використання
*
Google та Jigsaw запускають в Україні ініціативу з медіаграмотності для підвищення стійкості до дезінформації
*
«Лише початок посиленої співпраці»: до Вінниччини приїхала Посол Канади в Україні
Зовнішньоторговельний оборот Вінниччини з Канадою за 5 місяців поточного року склав 4,6 мільйонів доларів
Як розповіла на своїй сторінці перший заступник начальника Вінницької ОВА Наталя Заболотна, до Вінниччини завітала Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Наталка Цмоць.
Під час зустрічі обговорювали створення платформи для обміну досвідом бізнесів. Наталя Заболотна зазначила, що найбільш цінними напрямками зараз є: розвиток малої генерації, альтернативна енергетика, розвиток переробної галузі сільського господарства.
«Готові підтримувати ініціативи такого бізнесу. Знаємо, що Канада є однією з найбільш розвинених країн у світі з побудови малих ядерних реакторів. Для нас дуже важливо почерпнути такий досвід», - каже перша заступниця начальника Вінницької ОВА.
Канада надала Україні вже 12 мільярдів доларів в період від повномасштабного вторгнення. Зокрема, нині на Вінниччині за фінансування Уряду Канади організацією Acted Ukraine реалізовується проєкт «Забезпечення розширення економічних прав і можливостей жінок для відновлення та розвитку» (SEED).
Наталя Заболотна нагадала, так як Україна та Канада у 2023 році підписали оновлену Угоду про вільну торгівлю, то відповідно є багато перспектив у співпраці наших підприємств.
«Тим більше, там йдеться не лише про торгівлю товарами, але й торгівлю послугами, фінансові послуги, інвестиції тощо», - наголосила посадовиця.
Наталка Цмоць зазначила, що один із їхніх пріоритетів – це допомогти стабілізуватися українській економіці.
«Україна – це країна підприємництва і новацій, зокрема щодо виробництва дронів та інеті техніки. Ми всі будемо вчитися у вас», – говорить пані Посол.
*
Новий прем'єр Великої Британії Кір Стармер заявив, що його уряд працюватиме з тим, хто переможе на президентських виборах у США в листопаді цього року після рішення чинного очільника Білого дому Джо Байдена зняти свою кандидатуру
*
Рада Євросоюзу на наступні шість місяців продовжила дію економічних санкцій проти РФ за агресію проти України – до кінця січня 2025 року
*
Рада ЄС ухвалила рішення про зміну статусу Євросоюзу в Реєстрі збитків, завданих агресією Росією проти України (RD4U), з асоційованого члена на повноправного учасника
*
На засіданні міністрів закордонних справ Євросоюзу у понеділок щодо України будуть обговорювати два основних питання: підтримку для української енергосистеми перед новою зимою, а також підтримку спроможностей української протиповітряної оборони
*
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на онлайн-засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу закликав партнерів активізувати захист і відновлення енергетичної інфраструктури України.
Кулеба висловив вдячність європейським партнерам за підтримку України, зокрема у відновленні пошкодженої російськими ударами енергетичної системи.
Він закликав партнерів активізувати захист і відновлення енергетичної інфраструктури України.
"Російські ракетні та дронові удари знищили чи пошкодили значну частину генеруючих потужностей, теплової генерації, гідроелектростанцій, об'єктів системи передачі електроенергії", - заявив міністр.
Кулеба підкреслив, що Україна активно вживає цілу низку кроків для покращення ситуації в енергетичній системі.
Він назвав пʼять пріоритетних кроків для термінової допомоги українській енергосистемі і закликав європейських партнерів активізувати зусилля за цими напрямами роботи.
“Наші зусилля зосереджені на п'яти напрямах. Перший - це посилення протиповітряної оборони. Другий - це швидкий ремонт та відновлення об'єктів генерації та розподілу. Третій - децентралізація енергосистеми, зокрема встановлення когенераційних установок. Четвертий - збільшення імпортних потужностей з ЄС із нинішніх 1,7 до 2,2 гВт. Пʼятий - залучення коштів та обладнання від партнерів”, - зауважив очільник МЗС.
Кулеба нагадав, що найбільшою стратегічною перевагою Росії залишається її повітряний терор.
Він наголосив, що Росія щомісяця скидає від 3 тисяч 200 до 3 тисяч 500 керованих авіабомб на цивільних людей, військових і критичну інфраструктуру України.
“Україна потребує спроможностей для знищення носіїв керованих авіабомб, зокрема російських бойових літаків на аеродромах і в небі. Далекобійні авіаудари та сучасна протиповітряна оборона є основою для припинення щоденного російського терору”, - підкреслив міністр.
У цьому контексті глава МЗС наголосив на необхідності відкинути ірраціональні страхи щодо українських ударів по легітимних військових цілях на російській території, зокрема по місцях концентрації російських військ і техніки, військових аеродромах, складах озброєння та логістичних центрах.
“Ці удари є повністю правомірними з точки зору міжнародного права і можуть реально пришвидшити завершення війни. Деякі рішення з цього приводу вже були ухвалені. Вони допомогли нам зірвати російський наступ на Харків. Нам потрібно зробити подальші кроки і розширити зону застосування”, - зазначив міністр.
Глава МЗС привітав рішення союзників розпочати процес використання прибутків від активів РФ на користь України, зокрема закупівлі озброєння в українських виробників, та подякував Євросоюзу за 14-й пакет санкцій проти Росії.
Міністр наголосив, що союзники мають приділити особливу увагу контролю над виконанням санкційного режиму та експортного контролю компонентів, які Росія використовує у виробництві зброї.
Кулеба також нагадав про успішне проведення першого Саміту миру й повідомив, що Україна розпочинає серію підготовчих зустрічей на рівні міністрів і радників з національної безпеки перед другим Самітом миру.
Він наголосив: "Саме колективна сила, єдність та рішучість світу матиме вплив на Росію та забезпечить досягнення справедливого і тривалого миру для України".
Як повідомляв Укрінформ, під час онлайн-звернення до учасників щорічної наради послів Литовської Республіки у Вільнюсі Кулеба наголосив на необхідності підтримати використання Україною західної зброї проти законних військових цілей на території РФ.
*
Президент Франції Емманюель Макрон Олімпійські ігри, які розпочнуться у Парижі цієї п'ятниці, стануть моментом "політичного перемир'я" на тлі спроб сформувати новий уряд після дострокових виборів
*
Очільниця Європейського кліматичного фонду Лоранс Тубіана, яку частина сил з лівого блоку "Новий народний фронт" пропонувала на посаду прем’єр-міністра Франції, відмовилась висувати свою кандидатуру
*
Лише третина членів Соціал-демократичної партії Німеччини хотіли б його переобрання як канцлера у 2025 році
*
Президент Болгарії Румен Радев передав реформістській коаліції "Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія" (ПП-ДБ) мандат на формування уряду, але її представник та прем'єр Ніколай Денков відразу ж повернув його
*
Парламент Естонії (Рійгікогу) проголосував у понеділок на позачерговому засіданні за надання кандидату в прем'єр-міністри Крістену Міхалу, який обіймав посаду міністра клімату, повноважень на формування уряду
*
Міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян заявив, що Рада ЄС ухвалила рішення про початок діалогу щодо лібералізації візового режиму з країною
*
Прем’єр-міністра Іспанії викликали до суду як свідка для свідчень у справі його дружини Бегоньї Гомес, якій закидають корупцію та зловживання впливом
*
Найбільша бюджетна авіакомпанія Європи, ірландська Ryanair, очікує значного зниження цін на авіаквитки у ключові літні місяці порівняно з минулим роком. Це стало відомо після оголошення про падіння квартального прибутку компанії.
*
На іспанській Майорці понад 20 тисяч жителів мітингували проти туризму
*
На півночі Греції п’ятий день гасять пожежу, що почалася ще минулої середи внаслідок двох влучань блискавки
*
Два стратегічні бомбардувальники В-52Н Військово-повітряних сил США прибули до Румунії і вперше здійснюватимуть польоти з території країни
*
Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто висловив обурення через рішення генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга не призначати італійця на нову посаду в Альянсі – з питань координації дій на південному фланзі
*
Міністерство оборони Молдови розробило законопроєкт, який дозволить перевіряти військових на поліграфі
*
Рада ЄС у понеділок, 22 липня, ухвалила рішення про надання допомоги на підтримку Збройних сил Вірменії на суму 10 мільйонів євро
*
Україна отримає 100 000 снарядів у рамках чеської ініціативи протягом липня та серпня – МЗС Чехії
До ініціативи вже доєдналися 18 країн, з яких 15 уже зробили свій внесок
*
Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже заявила, що необхідно зняти обмеження для України щодо ударів західною зброєю вглиб території РФ
*
Служба охорони кордону Литви придбає систему безпілотних літальних апаратів дальнього радіуса дії за 4,6 мільйона євро
*
Підряд від "Державного оператору тилу" вартістю 2,02 млрд грн на продукти для Збройних Сил України в Донецькій област виграло ТОВ "Трейд граніт інвест"
*
Унаслідок обстрілів є нові знеструмлення у Чернігівській, Херсонській та Донецькій областях. Протягом доби діють обмеження споживачів
*
На полях сільськогосподарського призначення Донеччини внаслідок влучання російських боєприпасів цьогоріч знищено 740 га пшениці. Загалом на полях, всіх об'єктах АПК області з початку року виникло 46 пожеж
*
Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині поранені дев'ятеро цивільних
*
Росіяни вдарили по Нікополю, п'ятеро постраждалих
*
Росіяни вдарили по житловому сектору Костянтинівки на Донеччині, є поранений
*
Ворог ударив ракетами по підприємству під Ізюмом, є постраждалий
*
У ГУР натякнули на значні пошкодження від вибухів на нафтопереробному заводі в Туапсе
*
Сили оборони за добу відбили по три штурми на Оріхівському напрямку та лівобережжі Дніпра
*
На східному напрямку від початку доби вже сталося понад 80 зіткнень - Сили оборони
*
Війська РФ пошкодили в Україні вже 1642 медичні об’єкти, ще 214 зруйнували вщент
*
З Новоросійська вийшов ворожий ракетоносій, є загроза застосування крилатих ракет - Плетенчук
*
За тиждень на фронті - понад 900 боєзіткнень, РФ завдала 19 ракетних і 549 авіаударів
*
Станом на 9:00 понеділка в операційній зоні ОТУ «Харків» відбулося 12 бойових зіткнень, активність ворога спостерігається в районах населених пунктів Глибоке та Вовчанськ
*
На фронті минулої доби сталися 117 бойових зіткнень з російськими загарбниками
*
Від початку доби на фронті відбулося 93 бойових зіткнень, окупанти найбільш активно діють на Краматорському напрямку
*
Україна досягла принципових домовленостей з кредиторами про реструктуризацію 23,4 млрд доларів зовнішнього боргу, після завершення якої строк погашення єврооблігацій буде продовжено, перше погашення відбудеться у 2029 році
*
Вартість українських єврооблігацій, які торгуються на західних біржах, зросла на 13-20% після новин про те, що уряд досяг угоди з кредиторами про реструктуризацію
*
Від запуску послуги бронювання в "Дії" керівники вітчизняних підприємств забронювали вже понад 34 тис. працівників
*
В українських підземних сховищах вже накопичено понад 10 млрд кубометрів газу у межах підготовки до опалювального сезону
*
З початку 2024 року у межах урядової грантової програми підтримки малого та середнього бізнесу "єРобота" агропідприємства отримали понад 280,9 млн грн на розвиток садівництва і тепличного господарства
*
У Донецькій області на території, яка контролюється українською владою, ранні зернові культури вже зібрано на 73% площ; намолочено 190 тис. т зерна
*
У понеділок, 22 липня, запланований імпорт електроенергії з європейських країн складає 24,982 тис. МВт-год
*
В Україні з 20 липня запрацювали урядові програми безвідсоткового кредитування громадян, а також програма «Доступні кредити 5-7-9» для ОСББ та ЖБК на купівлю обладнання для генерації з альтернативних джерел енергії та установок для зберігання енергії
*
Служби відновлення в регіонах затвердили новий порядок організації публічних закупівель для всіх видів проєктів
*
Нацбанк різко збільшив обсяги продажу валюти через падіння курсу гривні
За тиждень, з 15 до 19 липня, Національний банк України продав на міжбанку $950,2 млн, при цьому купив $270 тис.
*
22 липня в обіг вийшла пам'ятна монета "Українська бавовна. Лелека-100"
*
Для зростання ВВП щорічно на 7% до 2030 року Україні необхідно 4,5 млн додаткових працівників
*
Благодійний фонд "Охматдит – Здорове дитинство" оголосив тендер на ремонт фасаду та внутрішнього опорядження лікарні, яка постраждала внаслідок російської ракетної атаки 8 липня
*
Київському обласному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф передали 10 супутникових систем Starlink
*
У Харківській області відкрили рух вже третім мостом, відновленим після руйнацій через російське вторгнення
*
Понад 3,3 тис. перевірок компаній та фопів запланувала цього року Державна податкова служба. На перевірки протягом цього року варто чекати 2 450 компаніям та 915 ФОПам
*
ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» для забезпечення завантаження державного флоту закликає Кабінет Міністрів запровадити знижку на залізничні перевезення агропродукції до порту Ізмаїл
*
"Епіцентр" збільшить потужності заводу керамічної плитки до 12,5 млн кв. м на рік
*
«Автосалони пусті». Українці відреагували на можливе запровадження 15% податку при купівлі авто
*
«Київміськбуду» потрібно близько 4 млрд грн на 2024-2025 роки для добудови обʼєктів, – президент КМБ Василь Олійник
*
«Київміськбуд» здав ЖК «Шевченківський» експлуатуючій компанії цього року, ще шість обʼєктів – в процесі добудови
*
25 угод на загальну суму $510 млн за пів року: український ринок M&A зростає попри війну – звіт KPMG
*
У 2024 році обсяг ринку злиттів та поглинань в Україні зріс до $510 млн
Іноземні інвестори в Україні уклали угод M&A на $410 млн
*
Фонд гарантування повторно виставив на аукціон пул кредитів АТ «МР Банк»
Аукціон заплановано на 6 серпня, стартова ціна лоту становить 64,4 млн грн
*
Vodafone продає ще одну частку в європейському бізнесі телефонних вишок за 1,3 млрд євро
Цей продаж є частиною угоди, оголошеної в листопаді 2022 року, коли Vodafone погодився продати частку у своїй німецькій компанії KKR & Co. і Global Infrastructure Partners за 32 євро за акцію
*
«Рівнеазот» нарощує виробництво добрив: на підприємстві встановили турбогенератори та новий агрегат
Завдяки цьому «Рівнеазот» зможе забезпечити до 40% власних енергетичних потреб
*
«Метінвест» запускає нову лаву із запасами понад 2 млн тонн коксівного вугілля
Наразі триває вихід лави з монтажного тротуару
*
Вінницьке місто Бар домовилося про співпрацю зі своїм «тезкою» в Чорногорії
Допомогла програма «U-LEAD з Європою»
*
Бюро економічної безпеки припинило незаконну діяльність з виготовлення дизелю та бензину у Київській області. Орієнтовна вартість вилученого становить понад 4,5 млн грн
*
Знесення історичної садиби Зеленських у Києві: місто подасть до суду на забудовника
Кличко вимагає заново відбудувати будівлю в ідентичному вигляді
*
Українська NaVi перемогла у турнірі Esports World Cup 2024 з Counter-Strike 2
*
Верховний суд республіки Татарстан (РФ) визнав журналістку Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашеву винною у поширенні «фейків» про російську армію і засудив її до 6,5 року ув'язнення

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Reuters
Поставки до Росії напівпровідників та іншої підсанкційної продукції подвійного призначення від початку року скоротилися вп’ятеро, а їх головними постачальниками залишаються компанії, зареєстровані в Китаї і Гонконгу
***
Китай вважає свою співпрацю з Росією нормальною і не направленою проти третіх сторін, закликає інші країни утриматися від втручання в китайсько-російські зв’язки та обіцяє захищати інтереси китайських компаній, які ведуть бізнес із росіянами.
Про це на брифінгу заявила речниця МЗС КНР Мао Нін.
«Хочу наголосити, що Китай і Росія є великими суверенними країнами. Нормальна співпраця між Китаєм і Росією не спрямована проти третіх країн і не повинна піддаватися втручанню чи погрозам ззовні», - сказала Мао, коментуючи слова радника президента США з нацбезпеки Джейка Саллівана про підготовку Вашингтоном нових санкцій проти китайських компаній і банків за підтримку російської війни в Україні.
Дипломатка підкреслила, що Китай рішуче виступає проти будь-яких «незаконних односторонніх санкцій» і вживатиме всіх необхідних заходів для захисту законних прав та інтересів китайських компаній.
«Китай не є творцем чи стороною «української кризи» (так у Пекіні називають російське вторгнення в Україну), ми активно виступаємо за мир та переговори і сприятимемо політичному врегулюванню кризи», - додала речниця.
За її словами, Сполучені Штати повинні «зробити щось практичне для політичного вирішення кризи і не сіяти розбрат між Китаєм та іншими країнами».
***
За матеріалами ДБР в управління Нацагентства з виявлення активів (АРМА) передали чотири гелікоптери Мі-2 та два літаки АН-2. Літальні апарати належали кримським підприємцям, яких викрили на фінансуванні збройної агресії РФ
***
Ремонтом багатоповерхових житлових будинків в окупованому і зруйнованому армією РФ Маріуполі займається російська компанія з орбіти внука ексгенпрокурора РФ Юрія Чайки
***
Компанії з ОАЕ придбали десятки танкерів для «тіньового флоту» Росії - FT
***
У Міністерстві закордонних справ Польщі заявили, що однією з умов нормалізації відносин з Білоруссю є видача Мінськом мігранта, який вбив польського прикордонника
***
У Хорватії сталася стрілянина у будинку для літніх людей міста Дарувар, за неофіційною інформацією, там загинули п’ятеро осіб
***
Розвідувальна спільнота Великої Британії зазначає, що наразі на території України розгорнуто понад 30 000 військовослужбовців Росгвардії – військового формування РФ, прямо підпорядковане президенту.
Про це йдеться в розвідувальному огляді британського Міноборони за 22 липня.
Більшість особового складу Росгвардії майже напевно виконує завдання з охорони тилових районів, і лише кілька підрозділів беруть участь у бойових діях на передовій, зазначили у відомстві.
Головна бойова одиниця Росгвардії, 116 бригада спеціального призначення, найімовірніше, складається з трьох полків, які мають на озброєнні танки, бойові машини піхоти та артилерію.
З початку 2024 року Росгвардія майже напевно намагалася збільшити свої сили за рахунок поглинання російських нерегулярних формувань.
У травні 2024 року Росгвардія успішно інтегрувала до своїх лав батальйон "Восток" з так званої "ДНР".
Цілком ймовірно, що очікувана угода про підпорядкування сил Групи Вагнера 1-му добровольчому корпусу Росгвардії зірвалася в березні 2024 року, додали у розвідці.
***
Словенські міністри братимуть участь у неформальних зустрічах, організованих угорським головуванням в Раді ЄС
***
Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб відкинула звинувачення Будапешта про те, що Євросоюз нібито своїми діями сприяє продовженню війни РФ проти України, тоді як Угорщина діє як "миротворець".
Про це вона сказала у коментарях ЗМІ перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС.
Лябіб почала з привітання Угорщини із головуванням у ЄС, до якої ця роль перейшла після бельгійського головування.
Після того вона непрямо відповіла на заяви угорських топпосадовців, що Євросоюз буцімто своїми діями затягує війну, а Угорщина прагне якнайшвидше встановити мир.
"Безперечно, ми усі за мир – що на Близькому Сході, що в Україні. Потрібно працювати над таким миром, щоб він був справедливим, щоб цей мир не був перемогою для тих, хто вірить у "право сильного"... Ми, Бельгія, продовжимо допомагати Україні у довгостроковій перспективі у гуманітарному, економічному, військовому вимірі", – заявила Аджа Лябіб.
***
На засіданні міністрів закордонних справ Євросоюзу у понеділок окремо обговорять "миротворчі вояжі" прем’єра головуючої у ЄС Угорщини Віктора Орбана до Москви та Пекіна та антиєвропейські заяви від офіційного Будапешта
***
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе назвав безперспективною спробу президентки Саломе Зурабішвілі оскаржити закон про "іноагентів" у Конституційному суді
***
ISW
Служба державної безпеки Грузії (СДБ), яка нещодавно викликала на допит кількох громадян Грузії, які служили добровольцями на боці українських сил, і звинуватила їх у «змові з метою повалення влади» і «тероризмі», своїми діями нагадує давні кремлівські наративи
***
В Латвії заявили про збільшення кількості випадків, коли нелегальних мігрантів переміщують під кордон з боку Білорусі
***
У південній частині Стокгольма вночі евакуювали готель після вибуху й пожежа, у поліції кажуть, що хтось закинув вибухівку з вулиці і ймовірного нападника затримано
***
В Австрії напередодні поліція затримала понад 50 осіб, які намагалися зірвати марш сотень ультраправих екстремістів у Відні
***
У Лондоні за підозрою у вбивстві підлітка у дитячій зоні парку затримали шістьох чоловіків
***
У понеділок на Тайвані розпочалися щорічні військові навчання Han Kuang, які цього року мають на меті максимально наблизитися до реальних бойових дій та імітувати відбиття китайських атак
***
Південна Корея повністю відновила масштабні агітаційні трансляції проти правлячого в КНДР режиму на чолі з Кім Чен Ином через гучномовці, встановлені на кордоні з КНДР
***
Китай і Філіппіни досягли тимчасових домовленостей стосовно ротації військового персоналу та здійснення місій поповнення запасів філіппінського форпосту на спірній Другій мілині Томаса в Південнокитайському морі
***
У російській республіці Саха (Якутія) знайдено гелікоптер Robinson, на якому, за деякими даними, знаходилися три працівника ФСБ
***
Алієв - Текст мирної угоди між Азербайджаном і Вірменією, над якою нині триває робота, погоджений сторонами на 80-90%
***
Фіцо погрожує зупинити постачання дизпалива в Україну через блокування транзиту російської нафти у Словаччину – Bloomberg
***
США розгорнули бомбардувальники неподалік України
Перед цим пілоти пролетіли над кордоном росії та побачили ракетні підводні човни рф та аеродром «Оленья»
***
Народний банк Китаю зненацька знизив базові ставки за кредитами до рекордно низького рівня, оскільки нещодавні ознаки уповільнення відновлення економіки призвели до нових закликів до стимулювання. Про це пише investing . com.
Регулятор знизив річну базову ставку за кредитом із 3,45% до 3,35%, спростувавши очікування, що ставка залишиться незмінною. 5-річну базову ставку за кредитом, що використовується для визначення цін на іпотечні кредити, було знижено з 3,95% до 3,85%.
Зниження ставок відбулося лише через тиждень після того, як слабші, ніж очікувалося, дані щодо ВВП за другий квартал посилили побоювання з приводу уповільнення економічного зростання. Ці дані, що послідували за низкою середніх економічних звітів з Китаю, призвели до посилення закликів до Пекіна вжити додаткових заходів щодо стимулювання економіки.
Китайські чиновники також пообіцяли додаткові заходи для стимулювання під час третього пленуму Комуністичної партії Китаю минулого тижня. Раніше в понеділок Народний банк Китаю знизив семиденну ставку зворотного репо з 1,8 до 1,7%, що ще більше пом'якшило монетарні умови в країні.
***
Акції в Шанхаї впали, незважаючи на зниження ставок ЦБ КНР, індекси Гонконгу зросли
***
З початку війни понад 50 активістів та опозиціонерів відправили на примусове психіатричне лікування
***
ЦБР підвищить ключову ставку у п'ятницю до 18%, обираючи між кроками 100-200 б.п.
***
Кіностудія, що зняла «Бетмена» і «Матрицю», повністю ліквідує бізнес у Росії
***
Одного із засновників Рунету засудили до двох років ув'язнення
***
Майже 250 російських школярів відправили до табору у Північній Кореї
***
Росіянам на Уралі відключили мовлення ТБ-пропаганди через іноземні супутники
***
У Держдумі запропонували без суду стягувати борги росіян щодо ЖКГ
***
У Забайкаллі введено режим НС через загибель посівів у посуху
***
Росіянам збільшать терміни за псування майна Z-патріотів
***
Блогерам заборонять вести курси та онлайн-семінари без ліцензії
***
У Росії майже перестали ремонтувати дитячі майданчики
***
Президент Сербії заявив про швидку підготовку Заходу до війни з Росією
***
У НАТО привели понад 500 тисяч військових у стан підвищеної бойової готовності
***
Україна втретє за рік ударила дронами по єдиному НПЗ Росії на чорноморському узбережжі
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім