"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Постійна палата третейського суду (ППТС) у Гаазі починає слухання по суті за позовом України від 2016 року, де Росію звинувачують у порушенні Конвенції ООН з морського права в Азовському морях і Керченській протоці
*
Агент України, посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич представив позицію Києва на усних слуханнях в Арбітражному трибуналі в Гаазі у справі щодо прав України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці - Росія не має права переписувати морське право
*
Західні країни об'єднуються, щоб завадити домінації Китаю над важливими корисними копалинами
Коаліція 14 урядів оголосила про створення мережі фінансування проєктів із забезпечення сировиною, необхідною для технологічної промисловості
*
Нафта зростає в ціні через побоювання ескалації на Близькому Сході та зниження ставки ФРС США
*
Ізраїльські військові заявили у понеділок, що вони атакували 300 цілей у Лівані під час одного із найінтенсивніших авіаударів в рамках протистояння угрупованню «Хезболла»
*
У другому турі президентських виборів на Шрі-Ланці переміг лідер лівих політичних сил країни Анура Кумара Діссанаяке
*
Лідери Конгресу США оголосили про досягнення угоди щодо тимчасового законопроєкту про витрати. Це дасть змогу фінансувати федеральні агентства впродовж найближчих трьох місяців
*
Віцепрезидентка США Камала Гарріс планує на цьому тижні представити новий набір економічних заходів, спрямованих на те, щоб допомогти покращити добробут американців та створити економічні стимули для бізнесу, які сприятимуть досягненню цієї мети, повідомили три джерела, знайомі з питанням.
План Гарріс, що балотується у президенти проти республіканця Дональда Трампа на виборах 5 листопада, можливо, буде викладено в її промові в Піттсбурзі, штат Пенсільванія, у середу, згідно з джерелами.
Про ці можливі пропозиції віцепрезидента раніше не повідомлялося. Джерела не розкрили деталей плану.
Традиційно республіканці є в очах виборців успішнішими управлінцями, ніж демократи, і аж до осені цього року Трамп обганяв чинного президента Джо Байдена, а потім і Гарріс у дослідженнях, що включають ці пункти.
Деякі опитування, однак, починають схилятися на користь Гарріс.
Опитування Financial Times-Michigan Ross, проведене у вересні, показало, що 44% зареєстрованих виборців готові довірити управління економікою Камалі Гарріс, порівняно з 42%, які віддали перевагу Дональду Трампу.
У серпні опитування Рейтер/IPSOS вказувало на те, що кандидат від Демократичної партії скорочувала розрив із Трампом у категоріях економіки.
*
Не «тимчасовий»: познайомтеся з надзвичайно тимчасовою заміною Боба Менендеса
Сенатор Джордж Хелмі може стати 10-м сенатором з найкоротшим терміном служби в історії Америки. Він сприймає це спокійно.
У Нью-Джерсі новий сенатор — лише на кілька місяців — після відставки Боба Менендеса.
Сенатор Джордж Хелмі, колишній старший помічник губернатора Філа Мерфі, працюватиме менше трьох місяців.
Він говорив з Business Insider про те, що він є одним із сенаторів з найкоротшим терміном служби в історії Америки.
Коли минулого тижня я зайшов до офісу сенатора Джорджа Хелмі в Капітолії, перше, що я помітив, це відсутність будь-яких прикрас, які зазвичай прикрашають робочі приміщення політика.
Фотографій сенатора чи навіть дивної меморіальної дошки ніде не було знайдено. У передній кімнаті загальний плакат оголосив, що це "ще один ідеальний день у Нью-Джерсі". На журнальному столику стояв плетений кошик, наповнений пакетами M&M, очевидно продуктом Garden State. У схожому на печеру особистому кабінеті сенатора дві порожні дерев’яні шафи стояли біля порожніх стін гірчичного кольору.
— Це навмисно, — пояснив Хелмі. «Я не хочу, щоб люди приходили і казали: «О, ти створив цей дім».
Це місце колись займав колишній сенатор Боб Менендес, людина, яка представляла Нью-Джерсі понад 18 років до того, як жахливий корупційний скандал привів його повноваження до ганебного кінця минулого місяця. Губернатор від Демократичної партії Філ Мерфі призначив Хелмі, свого колишнього керівника апарату, замінити Менендеса після того, як його суд за хабарництво призвів до засудження, і він пішов у відставку. Хелмі вступив на посаду два тижні тому і працюватиме лише до моменту підтвердження результатів виборів у Сенат США наприкінці листопада, після чого він піде у відставку. У майбутньому балотуватися не має наміру.
«Я не вважаю це доглядачем або заповнювачем. Я сенатор», — сказав мені Хелмі. «Незалежно від того, чи ви тут один день, чи три місяці, чотири місяці чи 40 років, ви сенатор Сполучених Штатів». Тим не менш, 44-річний хлопець буде працювати на посаді вражаюче коротко, навіть якщо він увійде в історію як перший американець-копт, який коли-небудь обіймає посаду в Сенаті. Під час своєї першої промови минулого четверга він зазначив, що зрештою може зрівнятися з давно померлим сенатором, який служив у 1800-х роках, і стати 10-м сенатором з найкоротшим терміном служби в історії Америки. «Я вічно буду вболівати за міцне здоров’я та удачу тих, хто слідкує, щоб я міг потрапити принаймні в одну десятку топ-10 у якийсь момент свого життя», — пожартував Хелмі.
Його десяток або близько того тижнів перебування на посаді також збігаються з останнім відрізком бурхливої президентської кампанії, і попереду у нього ще лише тиждень сесії перед виборами. На відміну від інших 12 сенаторів, які вступили на посаду під час президентства Джо Байдена, Хелмі склала присягу сенатор Петті Мюррей із Вашингтона, тимчасовий президент Сенату, замість Камали Гарріс — того дня віце-президент був у Пенсільванії, готуючись до дебати. Його найважливіша функція, мабуть, полягає в тому, щоб служити партійним голосуванням для просування та затвердження кандидатів Байдена.
Він чітко усвідомлює все це, навіть коли працює над тим, щоб досягти якомога більшого за цих обставин. «Я бачу себе продовжувачем своєї попередньої ролі співробітника», — сказав мені Хелмі. «Проста, але дуже важлива частина мого перебування тут — це просто бути присутнім і дозволяти керівництву рухатися за нашими пріоритетами».
Але він також вкладає багато своєї енергії в психічне здоров’я молоді, цьому питанню він присвятив приблизно половину своєї першої промови.
«Я хочу зосередитися не лише на доступності медичної допомоги, але й на основних проблемах і що ми робимо, щоб отримати доступ до цих джерел», — сказав мені Хелмі. «Тому що і те, і інше є проблемою».
Член «Товариства тимчасових»
Це вже другий випадок за трохи більше десяти років, коли Нью-Джерсі має тимчасового сенатора. Коли в 2013 році помер колишній сенатор Френк Лаутенберг — ще один колишній бос Helmy — тодішній губернатор. Кріс Крісті призначив республіканського генерального прокурора штату Джеффа К'єзу на п'ять місяців до обрання сенатора Корі Букера.
Але тимчасові сенатори — відносна рідкість в американській політиці. З початку століття було лише шестеро, які служили менше шести місяців. Ті, хто опиняється в такому становищі, незмінно описують це як «честь», а стосунки, які тимчасові сенатори розвивають зі своїми більш вкоріненими колегами, часто можуть тривати довше, ніж вони на посаді.
«Переваги призначення і відсутності необхідності балотуватися на посаду полягає в тому, що вам не потрібно вести агітацію проти когось, тож ви прибуваєте, не знайшовши політичних ворогів», — сказав колишній сенатор-демократ Мо Коуен, який обіймав посаду молодшого сенатора від Массачусетсу. Сенатор на п'ять місяців у 2013 році після затвердження Джона Керрі на посаді держсекретаря. Коли було оголошено про призначення Хелмі, Коуен — тепер керівник медичної компанії — жартома запропонував йому «членський квиток» для «Товариства Тимчасових».
Ласкаво просимо до клубу, Джордж!
Користуйтеся всіма правами та привілеями посади.
Незабаром ми - Товариство Тимчасових - надамо твій членський квиток, пояснимо цукерковий стіл і покажемо таємне рукостискання. https : //t.co/JeJ5d8vPqI
— Мо Кован (@mocowan) 15 серпня 2024 р
"Є лише 100 людей, які мають можливість проголосувати за ці питання", - сказав мені К'єза. «Зараз він один із них, і коли ти там на цій посаді, це досить велика відповідальність».
Хоча його час у Сенаті буде швидкоплинним, Хелмі не чужий у політиці. Чотири роки він працював керівником апарату Мерфі, а до цього був головним співробітником Букера, його колишнього боса, який став колегою. (Хелмі та Букер — не єдиний подібний дует у Сенаті — сенатор Майкл Беннет колись очолював апарат іншого сенатора від Колорадо Джона Гікенлупера, коли той був мером Денвера.) Минулого року Мерфі також призначив Хелмі комісаром. для Адміністрації портів Нью-Йорка та Нью-Джерсі, технічно цю посаду він все ще обіймає і повернеться до неї після того, як піде у відставку.
Політичний досвід Хелмі дав йому змогу розпочати роботу як наймолодший член верхньої палати. На момент публікації він уже представив три законопроекти та став співавтором півдюжини інших.
І він не заперечує, якщо жоден із цих законопроектів не стане законом на його годиннику. «Якби кожен член Палати представників чи Сенату сказав: «Що тільки буде зроблено протягом гарантованого періоду, який ви отримуєте?» ти б нічого не отримав", - сказав Хелмі. «Тож я ціную те, що багато з того, що я робитиму, це представляти, бути співавторами та говорити про проблеми, які, сподіваюся, переживуть мене».
«Тебе завжди запам'ятають за останнім вчинком»
Жоден штат не мав більш бурхливого року, ніж Нью-Джерсі, і ефемерна присутність Хелмі в Сенаті є, певним чином, останнім поворотом. Раптовий політичний крах Менендеса поступився місцем гіркій, хоча й недовготривалій первинній кампанії між конгресменом Енді Кімом і першою леді Теммі Мерфі, боротьбою, яка привернула національну увагу до того, як машинна політика все ще відіграє надзвичайно важливу роль у штаті Гарден.
Мерфі зрештою вибув у березні, а Кім легко виграла праймеріз через два місяці. Але коли губернатор мав вибір призначити когось на місце Менендеса, яке незабаром звільнилося, він вирішив не давати перевагу кандидату від своєї партії, поставивши його на це місце. «У Нью-Джерсі є традиція, коли таке стається, ви не кладете палець на терези», — сказав губернатор Мерфі минулого місяця Семафору.
Хелмі був урочисто приведений до присяги сенатором Петті Мюррей 9 вересня.
Хелмі знайомий з Кімом роками, і він вболіває за перемогу конгресмена над кандидатом від Республіканської партії Кертісом Бешоу. Але він також вірний Мерфі, який готовий захищати машину разом із так званими «партійними босами», які все ще мають значний вплив на державну політику. Перша леді розраховувала на цю партійну інфраструктуру, щоб виграти її номінацію. «Те, що ці люди роблять щодня, — це створення партії», — сказав Хелмі про партійних чиновників. «Ми хочемо бути партією, яка дозволяє якомога більшій кількості людей підняти свій голос і шукати посади. Ми також хочемо бути партією, яка перемагає кожного листопада».
Можливо, найбільш значущим наслідком праймеріз Кім-Мерфі стала крах штатної «лінії округу» — дизайну виборчого бюлетеня, який дозволяв партійним організаціям на рівні округу справляти значний вплив на результати праймеріз — у результаті судового позову, ініційованого Кім та інші кандидати. Згідно з цією системою, кандидати, які не були схвалені окружними партійними організаціями чи місцевими партійними босами, могли опинитися в списку далеко збоку в бюлетені, що зменшувало ймовірність того, що виборці їх оберуть.
Хоча Хелмі визнав, що є «ймовірно, кращий спосіб» вказати, якого кандидата підтримує партія, ніж це, він підтримав ідею, що виборчі бюлетені мають показувати, яких кандидатів підтримують місцеві партії. «Партії округу все ще повинні мати кандидатів, яким привілейовано перевагу», — сказав він, попереджаючи, що без такої системи «ви ризикуєте мати надмірний вплив грошей проти підтримки партії».
Сидячи в колишньому офісі Менендеса, Хелмі також нарікав на те, як завершилася кар'єра сенатора з Нью-Джерсі, який довго працював. «Офіс Боба був офісом, з яким ти завжди конкурував», — зазначив Хелмі, згадуючи свій час із Букером і колишнім сенатором Френком Лаутенбергом. «Це зробило нас усіх кращими. І я думаю, що його спадщина в громадах, які знають роботу, яку виконали він і його команда, ви не втратите це відразу».
«Мені дуже сумно з приводу того, за що його засудили, тому що це не стане частиною спадщини», — додав він. «Вас завжди пам’ятають за вашим останнім вчинком».
*
США прямо застерегли Ізраїль від початку повномасштабної війни з ліванським угрупованням «Хезболла»
*
Опитування NBC News - Віцепрезидентка США Камала Гарріс випереджає свого конкурента-республіканця Дональда Трампа на 5 відсоткових пунктів
*
Президент України вважає, що кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп насправді не знає, як зупинити війну в Україні
*
Президент України відповів Венсу: «Я не сприймаю слова про здачу територій серйозно, бо інакше це початок глобальної війни»
Це означало б, що контроль над територією має той, хто прийшов туди місяць чи тиждень тому з автоматом у руках, наголосив президент
*
Врятувати Intel: компанія Apollo Global Management пропонує інвестувати в чипмейкера до $5 млрд
*
Хедж-фонди скуповують акції американських техкомпаній на тлі зниження ставок ФРС – Goldman Sachs
*
Американська компанія SpaceX планує запустити до Марса п'ять космічних кораблів Starship без екіпажу протягом найближчих двох років.
Про це в соцмережі Х написав глава SpaceX Ілон Маск у неділю, 22 вересня.
«Якщо всі вони благополучно приземляться, то через чотири роки будуть можливі польоти з екіпажем. Якщо виникнуть проблеми, то польоти з екіпажем будуть відкладені ще на два роки», – зазначив він.
Маск уточнює, що довжина кроку випробувань у два роки пов'язана з тим, що такі запуски є можливими тільки тоді, коли дві планети (Земля й Марс) «вирівнюються», що, за його словами, має дворічний цикл.
Мільярдер при цьому пообіцяв, що виробництво й запуск рейсів кораблів SpaceX на Марс відтепер зростатиме «у геометричній прогресії».
«Ми хочемо, щоб кожен, хто хоче стати космічним мандрівником, міг вирушити на Марс! Це означає, ви, ваша сім'я чи друзі – всі, хто мріє про велику пригоду. Зрештою на Марс вирушатимуть тисячі кораблів Starship, і це буде чудове видовище! Можете уявити?» – пише Маск.
При цьому звін задається питанням, чи встигне людство стати «стійко багатопланетним», перш ніж на Землі відбудуться незворотні процеси, які «послаблять цивілізацію настільки, що вона втратить здатність відправляти кораблі постачання на Марс». Серед таких Маск називає ядерну війну, «супервірус» і демографічний колапс.
Найбільшу проблему сьогодні для себе особисто та для розвитку діяльності своєї компанії бізнесмен бачить у «задушенні бюрократичної тяганини», яка торкається всіх великих проєктів у Сполучених Штатах. Як приклад він наводить випадок у Каліфорнії, де, за його словами, було витрачено близько $7 млрд і кілька років на швидкісну залізницю, внаслідок чого штат «має лише ділянку бетону довжиною 500 метрів!»
При цьому Маск, який відкрито підтримує кандидата від республіканців Дональда Трампа на майбутніх президентських виборах у США, висловлює «багато побоювань щодо потенційного режиму Камали (Гарріс)».
«Я вважаю, що бюрократія, яка зараз душить Америку до смерті, гарантовано зростатиме при адміністрації Демократичної партії. Це знищить програму польотів на Марс і прирече людство на загибель», – сказав голова компанії SpaceX, закликавши своїх підписників надати допомогу на «роздоріжжі долі людства».
Як повідомлялося раніше, Секретна служба США перевірить пост Ілона Маска про те, що «ніхто не намагається вбити Камалу Гарріс і Байдена». У Білому домі засудили допис мільярдера, а користувачі звинуватили його в підбурюванні до насильства.
*
Дональд Трамп випустив срібні монети за ціною в $100
*
Світовий конгрес українців (СКУ) оголосив про проведення річних загальних зборів 26 жовтня.
«Протягом кількагодинної зустрічі учасники Річних загальних зборів підсумують діяльність СКУ за 2023‑2024 рр. та накреслять шляхи на майбутнє щодо координації діяльності українців усього світу в підтримці України, протидії російській дезінформації та зміцненню світової мережі СКУ», – повідомили у конгресі.
*
За перший рік дії угоди обсяги посилок між Україною та Канадою збільшились на понад 25%, тож "Укрпошта" та партнери вирішили продовжити дію знижок
*
Покровськ і надалі є головною ціллю російських військ, але Сили оборони України змогли уповільнити просування РФ на цьому напрямку - британська розвідка.
Британські оглядачі відзначили, що Росія з високою ймовірністю захопила Гродівку, що на схід від Покровська, та Українськ, що на південь від міста. Російські війська залишаються приблизно за 8 км від Покровська.
Водночас підкріплення українських військ, міські райони та українські оборонні споруди, ймовірно, сприяли уповільненню просування Росії на цьому напрямку за останній тиждень, сказано в огляді.
Тим часом у північно-східній частині Харківської області російські війська просунулися на захід від села Піщане. Зараз вони займають невеликий виступ за 3,5 км від річки Оскіл.
Цілком ймовірно, що російські війська мають на меті досягти східного берега річки Оскіл, щоб використати його як природний оборонний бар'єр і створити умови для майбутніх операцій.
Ще на початку вересня британська розвідка писала про прискорення просування росіян до Покровська.
Також розвідка Британії стверджувала, що збільшення у серпні кількості жертв серед військових РФ пов'язане, серед іншого, з постійним тиском на Покровській дузі.
*
Мешканців центру й півдня Англії попередили про загрозу підтоплень через сильні зливи, що накрили регіон ще вихідними
*
Європейські виробники сталі звернулися до торгових чиновників з проханням розв'язувати проблему різкого зростання китайського експорту сталі
*
Євросоюз погодив виділення додаткової фінансової підтримки 1 млрд євро п’яти країнам-членам, які у 2023 році постраждали від повеней
*
Єврокомісія пропонує виділити майже 120 млн євро підтримки для європейських фермерів, які цьогоріч зазнали збитків через погодні аномалії
*
Керівництво Соціал-демократичної партії канцлера Німеччини Олафа Шольца у понеділок відкинуло, що у політсили нібито є сумніви з приводу кандидатури Шольца на національних виборах наступного року
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав визначним результатом перше місце своєї Соціал-демократичної партії на земельних виборах у Бранденбурзі
*
Восьмий раз поспіль з 1990 року Соціал-демократична партія Німеччини перемогла на земельних виборах у Бранденбурзі.
*
Співлідер німецької Партії зелених Омід Нуріпур закликав міністра-президента Бранденбургу Дітмара Войдке від Соціал-демократичної партії Олафа Шольца не поступатись підтримкою України для формування більшості
*
Ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" у Бранденбурзі опинилася під розслідуванням через суперечливу пісню про депортації, яку створили за допомогою штучного інтелекту і увімкнули на партійному заході
*
Віцепрезидент Бундестагу Вольфганг Кубицький вважає, що урядова коаліція Німеччини розпадеться ще до кінця цього року
*
Уряд Німеччини вирішив більше не продавати акції Commerzbank AG у найближчому майбутньому, заявило німецьке фінансове агентство.
Раніше у вересні уряд почав скорочувати частку в Commerzbank, якою володіє з часів фінансової кризи 2008 року, продавши 4,5% акцій банку італійському UniCredit. В результаті частка держави в Commerzbank скоротилася до 12% з 16,49%.
UniCredit заплатив 13,2 євро за акцію Commerzbank.
*
У Німеччині вартість Deutschlandticket – популярного місячного проїзного, що дозволяє людям користуватися всіма місцевими та регіональними поїздами, а також автобусами та метро по всій країні, наступного року зросте приблизно на 18%
*
Новий прем'єр-міністр Франції Мішель Барньє у понеділок, 23 вересня, вперше зібрав міністрів свого кабінету та закликав їх зосередитися на реальних, а не показових діях
*
Telegram буде розкривати особисті дані тих, хто займається нелегальної діяльністю
*
У 2024 році близько 60% українських біженців працевлаштувалися в Молдові
*
Близько 62% українських біженців у Литві є працевлаштованими
*
Комісар Ради Європи з прав людини Майкл О'Флаерті, що приїздив до Польщі зі спеціальною місією стосовно нелегальної міграції через білорусько-польський кордон, заявив у доповіді, що Варшава має робити більше для дотримання прав шукачів притулку
*
Грецькі залізничники оголосили страйк на четвер на знак протесту проти нездатності уряду підвищити безпеку після залізничної катастрофи в лютому 2023 року
*
Американський оборонний гігант Northrop Grumman та Литва планують спільно виробляти боєприпаси калібру 30-мм
*
У понеділок, 23 вересня, на трьох полігонах Литви розпочнуться міжнародні навчання підрозділів вогневої підтримки "Вогняний грім 2024"
*
Нідерланди вже поставили Україні радарну систему до ЗРК Patriot і невдовзі поставлять три пускові установки.
«Я можу говорити лише про те, що ми поставили. Ми поставили радарну систему і незабаром поставимо три пускові установки. Ми також намагаємося знайти інші елементи, необхідні для укомплектування системи», - сказав міністр.
Зазначається, що Нідерланди та інші країни передадуть різні компоненти систем Patriot, щоб Україна отримала повноцінний комплекс.
Брекельманс підкреслив, що є декілька країн, які також дуже хочуть допомогти Україні з ППО і вони роблять усе можливе для цього.
«Але вони зіткнулися з деякими проблемами, через які не можна зібрати цю систему. І це залежить від інших країн, чи хочуть вони бути відкритими в цьому питанні.
Причина, через яку ми не завжди прозорі, полягає в тому, що ми не хочемо інформувати РФ. А якщо я розповім усі оперативні деталі, то ми зробимо РФ мудрішою, ніж вона вже є. І я не думаю, що ми повинні інформувати РФ», – сказав урядовець.
*
Румунія ухвалила рішення передати Україні комплекс протиповітряної оборони Patriot PAC-3.
*
Rheinmetall продемонстрував зенітний танк на базі Leopard 1
Концерн розраховує замовити щонайменше 10 одиниць танків для України
*
Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс вважає, що НАТО має чітко дати Росії зрозуміти, що порушення повітряного простору країн Альянсу є неприйнятним.
Міністр вбачає у періодичних порушеннях повітряного простору НАТО російськими безпілотниками певну стратегію.
"Тепер ми знаємо, що це, звісно, стратегія Росії – щоразу йти на крок далі і маленькими кроками промацувати, як далеко можна зайти. І тому я думаю, що ми маємо чітко заявити, що це неприйнятно", – сказав Брекельманс.
За його словами, в окремих держав-членів є свої засоби протиповітряної оборони, якщо йдеться про прості дрони.
"Тому вони також несуть відповідальність за знищення цих дронів, якщо це необхідно. Але якщо справа складніша, якщо їм потрібна підтримка НАТО, я думаю, що альянс також має бути в змозі надати таку підтримку", – сказав міністр.
"І ми повинні постійно обговорювати з союзниками, чи достатньо у нас засобів для захисту нашого повітряного простору. І якщо ні, то ми повинні переконатися, що для цього потрібно більше, більше давати, більше постачати. Тому що, як я вже сказав, послання Росії має бути чітким: порушення повітряного простору НАТО неприйнятне", – наголосив Брекельманс.
*
Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен вважає, що союзники України повинні припинити вагатися щодо допомоги країні у боротьбі і дозволити використання наданої зброї для ударів по Росії.
Фредеріксен вважає, що варто припинити дискусію про "червоні лінії".
"Під час цієї війни було б помилкою вести публічну дискусію про "червоні лінії", оскільки це просто дасть росіянам занадто хороші козирі в руки", – зазначила очільниця данського уряду.
Вона нагадала, що наразі постійно точаться дискусії про те, "чи можна це зробити?".
"Було б дуже добре припинити затримки, які були. І я думаю, що обмеження на застосування зброї слід зняти", – сказала Фредеріксен.
Також міністерка не вважає, що зняття заборони на удари по території РФ зробить союзників учасниками війни й призведе до ескалації на фронті.
"Моя пропозиція: закінчімо обговорення "червоних ліній"... Найважливішу "червону лінію" вже перейдено. І це сталося, коли росіяни увійшли в Україну. Тому я не прийму цю передумову і ніколи не дозволю нікому з Росії вирішувати, що правильно робити в НАТО, в Європі чи в Україні", – сказала міністерка.
*
У межах реформи корпоративного управління у складі АТ "Українська оборонна промисловість" буде створено ще три товариства з обмеженою відповідальністю
*
«Укроборонпром» реорганізував 42 оборонних підприємства
Ці зміни є частиною реформи корпоративного управління в оборонно-промисловому комплексі
*
Колишній член елітного військового підрозділу Ірландії – Крила армійських рейнджерів – Роберт Діган загинув у боях з російськими військами в Україні
*
Окупанти завдали 7 авіаударів по Запоріжжю та району
Внаслідок атаки постраждали 16 містян
*
Під час атаки уночі 22 вересня біля майданчика Хмельницької атомної електростанції знову зафіксований проліт ударного безпілотника
*
Україна першою впровадила технологію «рою дронів» та атакувала понад 200 цілей у РФ за рік - Умєров
*
У 2024 році Міноборони профінансувало український обороно-промисловий комплекс на понад $4 млрд, а кожен другий боєприпас із тих, що є на фронті зараз, українського виробництва - Умєров
*
«Наступний крок – реформа ТЦК». Показники мобілізації за рік збільшились втричі – Умєров
*
Кіберфахівці Головного управління розвідки Міністерства оборони України атакували АТ «Россільгоспбанк» і ПАТ «Московський кредитний банк»
*
На Харківському напрямку ситуація залишається складною, ворог перегруповується поблизу Глибокого. За минулу добу Сили оборони в зоні відповідальності ОТУ «Харків» знищили 78 окупантів та 71 одиницю ОВТ ворога
*
Підрозділи 95-ї окремої десантно-штурмової Поліської бригади Десантно-штурмових військ Збройних сил України прорвали ще одну з ділянок російського кордону.у Курській області
*
План перемоги України включає продовження наступу на Курщині – The Times
*
На фронті за минулу добу, 22 вересня, сталися 162 бойові зіткнення, українські війська відбили 35 російських атак на Покровському напрямку і 28 на Курахівському
*
Сили ППО знешкодили всі цілі, якими росія вночі атакувала Україну
Половина засобів повітряного нападу впали під дією РЕБ
*
Бізнес-об'єдання проти ухвалення законопроєкту щодо підвищення податків
*
Українська газотранспортна система готова працювати в реверсному режимі після припинення контракту на транзит російського газу до Європи наприкінці цього року
*
«Укргазвидобування» збільшує видобуток газу після гідророзриву на одній зі свердловин у 5 разів
Свердловина тепер виробляє понад 100 тис. куб. м газу на добу після проведення капітального ремонту
*
Фонд державного майна України 16-20 вересня 2024 року провів 16 приватизаційних аукціонів, на яких залучив ₴2,574 мільярда
*
Запорізька область та штат Пенсильванія підписали угоду про співпрацю.
Начальник Запорізької ОВА Іван Федоров і губернатор американського штату Пенсильванія Джош Шапіро 23 вересня під час візиту президента України в США підписали угоду про співпрацю між Запорізькою ОВА та Співдружністю Пенсильванія.
Деталі
Угода передбачає взаємодію між держорганами, науковими установами, організаціями громадянського суспільства та бізнесом.
Серед головних напрямів угоди – енергетика, аграрна сфера, цифрові технології та оборона. Угода також сприятиме відбудові Запорізької області, йдеться у повідомленні.
У штаті Пенсильванія проживає понад 150 000 українців та американців українського походження та розміщені виробництва зброї та військової техніки, зазначив президент. «Для України цей напрям є безумовним пріоритетом. Будемо вдячні за посилення співпраці в цій сфері», – наголосив президент.
Контекст
Між українськими областями та американськими штатами укладено вже п’ять угод. Раніше такі документи були підписані між Київщиною та штатом Вашингтон, між Київщиною та штатом Юта, між Житомирщиною та штатом Індіана, між Чернігівщиною та штатом Міннесота.
Президент розпочав візит до США з відвідання Скрентонського армійського боєприпасного заводу, де виробляють складові частини артилерійських і мінометних снарядів. Його потужності повністю завантажені під потреби України, зокрема для виготовлення снарядів калібру 155 мм, яке впродовж року суттєво збільшили.
*
Французький стартап Jump залучив 11 млн євро інвестицій. Серед інвесторів – український фонд Roosh Ventures
Команда стартапу розробляє all-in-one платформу для фрилансерів
*
В "Укренерго" пропонують збільшити тариф на передачу електроенергії на 2025 р. на 48% - до 783,71 грн/МВт*год
*
У понеділок вранці фіксують зростання рівня споживання електроенергії - воно більше на 2,2%, ніж у п'ятницю, українців просять економити світло
*
За минулу добу через обстріли і бойові дії були знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській та Херсонській областях
*
ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 117 тис. абонентів у Донецькій і Дніпропетровській областях
*
"Інтергал-Буд" має намір змонтувати системи автономного енергозабезпечення в усіх комплексах
*
Ціни у львівських проєктах "Інтергал-Буду" зрівнялися з київськими
*
"Інтергал-Буд" анонсує запуск двох нових проєктів у столиці до кінця 2024 року
*
"Інтергал-Буд" переводить низку проєктів на реєстрацію спеціального майнового права
*
Пільгова іпотека забезпечує до 50% продажу девелоперам з акредитованими споруджуваними об'єктами - експерт
*
На австрійській верфі ÖSWAG завершені випробування модернізованого судна Дунайського пароплавства Kapitan Antypov, яке готове повернутися до порту Ізмаїл
*
Експорт цукру з України за рік перевищив 690 тис тонн
*
Українські агропідприємства отримали понад 1 млрд грн грантової підтримки в рамках держпрограм
Зазначається, що 238 компаній скористалися урядовими ініціативами для розвитку садівництва, ягідництва та тепличного господарства
*
Ощадбанк надає «Нібулону» $20,3 млн кредиту для відновлення пошкоджень
Кошти будуть спрямовані на підтримку обігового капіталу та закупівельну кампанію в сезоні 2024/2025
*
Банк Кредит Дніпро запустив новий пакет кешбеків для власників своїх карток
*
Нацбанк збільшує продаж валюти: $826 млн продано за тиждень
НБУ активізував інтервенції на валютному ринку, досягнувши найвищих обсягів із липня
*
Дохід сектору електронних комунікацій зріс на 11% у першому півріччі 2024 року
Основними драйверами зростання стали послуги мобільного зв'язку та фіксований інтернет
*
Після двотижневого падіння акції українських компаній на Варшавській фондовій біржі почали зростати
*
Кабмін продовжив дію механізму ціноутворення для товарів з адвалорним вивізним митом
Таке рішення уряд ухвалив на засіданні в п’ятницю
*
Мінекономіки запускає серію тренінгів в рамках державної програми грантового навчання «Від заявки до гранту»
Кожен тренінг — інтенсивний одноденний курс задля підвищення компетентності власників та керівників підприємств
*
В Україні в імпорті вживаних авто віком до 5 років переважають електромобілі. У серпні 2024 року українці придбали 8,4 тис. ввезених з-за кордону вживаних легковиків віком до 5 років
*
Управління державної охорони України 16 вересня уклало угоду на придбання чотирьох спеціалізованих автомобілів на базі Toyota Land Cruiser по 3,93 млн грн за штуку. Поставити товар має єдиний учасник відкритих торгів ТОВ "ВіДі Автострада"
*
У Києві капітальний ремонт ескалаторів на станції метро "Берестейська" розпочнуть 24 вересня
*
Метро на Виноградар обійдеться бюджету у 2,5 рази дорожче через «бізнес-схеми» АТ «Київметробуд»
Йдеться про мільярди гривень, повідомили аудитори
*
У Миколаєві за допомогою міжнародних партнерів ПРООН демонтують багатоквартирний будинок, у який в 2022 році влучила російська ракета. Мешканці зруйнованого будинку одними з перших отримали сертифікати на житло за програмою єВідновлення
*
На Харківщині за державною програмою єВідновлення нове житло придбали 492 родини
*
Відсьогодні діє заборона РПЦ: закон набрав чинності
Українським релігійним установам дають час розірвати зв'язки з РПЦ до травня 2025 року
*
Антимонопольний комітет України оштрафував ТОВ «Конверс Лінк» (мережа АЗС KLO) на 5,2 млн грн за порушення законодавства про захист економічної конкуренції
*
Антимонопольний комітет оштрафував агрохолдинги «Кернел» і «Контінентал» за порушення законодавства
Компанії оштрафовані на мільйони гривень за придбання активів без дозволу регулятора
*
ВАКС заочно заарештував депутата Одарченка, якого підозрюють у спробі підкупу Найєма
*
В Україні зареєстровано понад 53 000 адвокатів, кількість нових стрімко скорочується – Опендатабот
*
Кратер більш як 60 метрів: нові знімки з місця вибуху міжконтинентальної ракети РФ «Сармат»
Супутникові знімки підтвердили наслідки провальних випробувань російської ядерної ракети «Сармат» (РС-28) на космодромі Плесецьк в Архангельській області РФ
*
В Інституті вивчення війни проаналізували провал випробувань російської ядерної ракети «Сармат»
Черговий провал випробувань російської ракети «Сармат» не свідчить про неефективність «старих» ядерних систем Росії, проте вказує на проблеми, з якими зіткнулися російські розробники ракет через війну проти України
*
У Кремлі заявили, що не знають про провал випробувань новітньої ядерної ракети Путіна
*
У Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, що не є носієм «Калібрів»

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
В Росії спостерігається ріст дефіциту далекобійників, що сягнув понад 50%, а також падіння виторгу автовантажоперевізників на 30% з початку 2024 року
*
Преміальний підрозділ автоконцерну Geely – Zhejiang Geely Holding Group, що випускає Zeekr, обіцяє блокувати машини, вивезені за межі Китаю без його дозволу
*
Автомобільні дилери в Китаї очікують збитків у майже 20 млрд дол через низький попит на автомобілі та переповнені склади
*
Росіяни залізли в рекордні з початку великої війни борги за кредитами
За серпень 2024 року росіяни витратили 33,9% від доступного ліміту за кредитними картками
*
Імпорт російської нафти в Індію знизився на 18% за липень-серпень
*
Індійські акції оновлюють історичні рекорди, сподіваючись на приплив іноземного капіталу
*
«Новатек» заморожує проєкти з видобутку СПГ через санкції
російський виробник скасовує плани на будівництво Мурманського та Обського СПГ, зберігаючи можливість перепрофілювання газохімічного комплексу
*
Швейцарська влада наклала арешт на розкішну віллу в Женеві, що належить дружині молдовського олігарха-втікача Влада Плахотнюка Оксані Чілдеску
*
У Туреччині підрахували, що за останні п'ять років до країни морем намагались потрапити майже 190 тисяч нелегальних мігрантів
*
Неподалік Стокгольма сталося зіткнення пасажирського потяга і трактора на залізничному переїзді, постраждали 15 осіб
*
У Латвії планують позбавити латвійського громадянства Ільяса Махамаєва, оголошеного в міжнародний розшук за ведення війни на боці Росії
*
Росія проводить інформаційно-психологічну операцію у Польщі у звʼязку з повінню на південному заході країни, аби викликати у жителів країни емоції страху і безпорадності
*
У відповідь на порушення російським літаком авіапростору Японії, винищувачі Сил оборони країни вперше випустили сигнальні ракети для попередження
*
Reuters - Іранський Корпус вартових ісламської революції (КВІР) наказав своїм членам припинити користуватися будь-якими засобами зв'язку після нещодавніх вибухів пейджерів і рацій бойовиків Хезболли у Лівані
*
Південна Корея попередила про можливі військові заходи, якщо Північна Корея продовжить надсилати повітряні кулі зі сміттям через кордон
*
Уряд Китаю заявив, що у складі Міністерства оборони Тайваню діє хакерська група «Анонімус 64», яка здійснює кібератаки на цілі в Китаї і намагається транслювати контент, що дискредитує політичну систему КНР і її комуністичну владу
*
До Південної Кореї у понеділок прибув ударний атомний підводний човен ВМС США «Вермонт», озброєний крилатими ракетами «Томагавк»
*
Підозрюваний у нападі з ножами на перехожих 20 вересня у нідерландському місті Роттердам два роки тому вже перебував під слідством через завдання тілесних ушкоджень своїй матері
*
Китай готує додаткові стимули для економіки. Центробанк знизив одну із ставок та оголосив спеціальний брифінг
*
Уряд схвалив кримінальне покарання за «русофобію»
*
Запуск електронних повісток відклали на 2025 рік
*
У РПЦ заявили, що росіяни недостойні найкращої влади
*
У МЗС заявили про «повну готовність» Росії до початку ядерних випробувань
*
Найбільший регіон Уралу втретє за два місяці збільшив виплати за відрядження на війну
*
ООН запускає реформу інституту вето в Раді безпеки всупереч протестам Росії
*
У Пакистані підірвали кортеж російського МЗС
*
Влада приготувалася довічно позбавляти волі за організацію збройного заколоту
*
Експортне мито на СПБТ до РФ зросте вдвічі в жовтні/вересні до $45,2/т - Мінек
*
ЦБ продовжив обмеження для громадян на переказ коштів за кордон до 31 березня 2025 року
*
Росія втратила 2 мільйони молодих працівників після початку війни
*
Росіяни старше 60 років масово поскаржилися на депресію та тривогу
*
Китайський виробник найпопулярніших у Росії електромобілів відключатиме неправильно ввезені машини
*
Уряд підтримав заборону пропаганди «чайлдфрі»
*
Brent може протестувати підтримку на позначці $65,82 у 4 кварталі
*
Глава HeadHunter: у Росії більше ніколи не буде дешевої робочої сили
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім