"Популісти досі перемагають професіоналів" - Віталій Портников

"Популісти досі перемагають професіоналів" - Віталій Портников

Голова ради міністрів Італії Маріо Драгі пішов у відставку після того, як втратив підтримку однієї з провідних партій країни - лівого популістського "Руху 5 зірок". Та й лідери правих популістів – "Ліги" та "Вперед, Італіє!" були зацікавлені у краху кабінету та дострокових виборів.

Ситуація виглядає парадоксальною. Більшість італійців хоче, щоб на чолі уряду залишався професіонал Маріо Драгі, який за недовгий час прем'єрства стабілізував ситуацію і перетворив Італію на одну з провідних країн ЄС. Але на майбутніх виборах прем'єр не має перспектив і не має своєї партії. Натомість за владу боротимуться колишні прем'єри Сільвіо Берлусконі та Джузеппе Конте та колишній міністр внутрішніх справ Маттео Сальвіні. Політична кар'єра кожного - провали та скандали. Але вони мають політичні партії, кандидати від яких вміють обіцяти. Хтось із них прийде до влади. І потім доведеться знову шукати чергового Маріо Драгі для порятунку ситуації. Не випадково італійська газета La Stampa назвала країну "збанкрутілим політичним підприємством". Знову.

Країна, яка вірить популістам і голосує за них, нагадує мені курку з відрізаною головою. Можна бігати і метушитися як завгодно довго, обіцяти будь-яку нісенітницю. Голова все одно не відросте, скільки не бігай.