"Популізм чи програє – чи поховає всіх нас" - Віталій Портников

"Популізм чи програє – чи поховає всіх нас" - Віталій Портников

Міністр закордонних справ Італії Луїджі ді Майо заявив про вихід з популістського руху "5 зірок", іконою якого він був упродовж багатьох років.

“5 зірок” - чудовий приклад для популістів усієї Європи. Рух, формальним лідером якого був клоун, а справжнім ідеологом – великий бізнесмен. Твердження, що тільки ця партія – за народ, а всі політики – продажні корупціонери. Соціальні обіцянки. Звісно, ​​що саме така партія створила найбільшу фракцію в італійському парламенті.

Але війна Путіна змінила все. Вона змусила визначатись тих, хто хоче проявити політичну відповідальність. Луїджі ді Майо чітко визначив причину свого "болісного вибору": "нам довелося вирішити, з якого ми боку історії - з Україною, що захищається, або з агресивною Росією". Майо та його прихильники обрали Україну та підтримку уряду Маріо Драгі. Інші діячі "5 зірок" залишилися демагогами, по суті – прихильниками та “корисними ідіотами” Путіна.

І цей вибір - за відповідальне майбутнє або за популістське минуле - належить зробити кожному європейському політику та виборцю. І кожному українському політику та виборцю. Інакше ми просто не виживемо.

Якщо ми хочемо жити, популізм має померти. Насамперед – в Україні.