"ПОРОШЕНКА ЛЯКАЮТЬ АЛЬТЕРНАТИВОЮ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПОРОШЕНКА ЛЯКАЮТЬ АЛЬТЕРНАТИВОЮ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

На одному відомому і явно зеленому пабліку прочитав таку думку, мовляв нинішній рейтинг Петра Порошенка – це його пік і дуже скоро його рейтинг обвалиться до 8% здобутих на парламентських виборах. Мовляв, нинішній рейтинг Петра Порошенка викликаний найбільшою активністю ЄвроСолідарності в медіа, порівняно з іншими політичними силами патріотичного крила. А зараз, напередодні виборів активізуються ВО «Свобода», «Правий сектор», той самий «Голос», тощо. І що тоді рейтинг Порошенка обскубають як мільярд мишей - Держрезерв. А ще, ніби давно існує план створення ура-патріотичної партії альтернативної ЄвроСолідарності, яка мовляв ЄвроСолідарність дожене і пережене.

Що я вам можу про це сказати? Звісно, сперечатися з телегрою – справа невдячна, але тут я схильний прийняти ці тези всерйоз. Вся логіка подій вказує, що на Банковій і в офісах першої п’ятірки олігархів сильно схвильовані тим фактом, що за три місяці весни рейтинг Зеленського впав на 3,3%, а рейтинг Порошенка зріс на 4,1%. Аби тренд зростання рейтингу Порошенка обігнав тренд падіння рейтингу Зеленського – такого ще не було. Очевидно, ще рік – і їхні рейтинги мають всі шанси зрівнятися. І це – за умови що все залишиться, от саме так як зараз. Бо будь-які проблеми на фронті або в економіці падіння рейтингу ЗЕ прискорять – з гарантією.

Не треба недооцінювати людей які стоять за нинішньою владою – вони це все дуже гарно розуміють і вже зараз роблять кроки назустріч. А перелік кроків – небагатий.

Очевидно, Порошенка будуть продовжувати пресувати силовиками. Але тут влада уже загнала себе в ситуацію коли кожен її крок створює більше лиха ніж користі – як це було з музеєм ім. Гончара. Адвокати Петра Порошенка напрочуд гарно навчилися не просто відбивати наскоки влади, а ще й перетворювати їх на гостросюжетні шоу з кумедним фіналом.

Другий напрямок – давно знайоме. Створення контрольованої альтернативи. Недолугий піар «Голосу» на збиранні підписів за відставку міністра Авакова (де нема підпису самого Вакарчука) явно був не випадковий. У перші півроку цієї ВР ніхто не голосував зі «Слугою народу» так синхронно як «Голос» - висновки можете зробити самі. Щось мені підказує що представників «Голосу» зараз побільшає на телеканалах та інших СМІ – так само як за Януковича дивним чином на ТБ бажаними гостями були представники ВО «Свобода». Можливо – не тільки вони. Слідкуйте за ефірами, там явно з’явиться до біса до болі знайомих мармиз із довгими й нудними просторікуваннями про «гадів-олігархів» від харчпрому. По ефірах їхніх впізнаєте їх.

А от що мені видається повністю фантастичним – це створення проекту альтернативного «ЄвроСолідарності». І от чому.

Насправді у влади не такий вже й широкий перелік тез проти Петра Порошенка. Головним противником п’ятого президента виступили традиційне українське жлобство, інфантилізм та лівацтво, тобто підсвідома ненависть до людини що змогла стати дуже багатою і успішною. Всі ці «олігарх», «Ліпецька фабрика», «наживається на війні», «офшори», тощо, власне зробили Зеленського президентом. Відтоді перелік претензій до Петра Порошенка не змінився ніяк. Натомість більше року силовики намагаються знайти проти Порошенка бодай щось – і нічого не знаходять. Той факт, що ЗЕкоманда ще й досі Порошенка звинувачує але не садить, починає бити по самій ЗЕкоманді. Виборець починає ставити питання вже їй.

Друга причина ще більш прозаїчна. На націонал-патріотичному крилі сучасної політики, партій вже зараз – до біса. Ще один проект, по-перше розчиниться в загальному сузір’ї організацій. По-друге, всі ці ВОС, «Праві сектори» та інші почнуть цей «альтернативний проект» гнобити з усією пролетарської ненавистю – він їхній шмат пирога забиратиме.

А відтак – порадимо шанувальникам ЗЕ не тішити себе ілюзіями. Чому бути – того не оминути. Один раз їм вдалося задурити голови 73% українців. Вдруге таке не вдасться. От давайте не забувати. Порошенко програм вибори у 2019-му. Порошенко виграв вибори в ОДИН (!) тур з підтримкою 54%.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко