Порошенко депутатам про недоторканність: голосуйте, а як ні – більше не обіцяйте

Порошенко депутатам про недоторканність: голосуйте, а як ні – більше не обіцяйте

Президент України Петро Порошенко закликає Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати скасування депутатської недоторканності. Про це голова держави сказав 20 вересня, виступаючи зі щорічним посланням у парламенті.

«Переконаний, що в партійні програми вже вкотре повписували обіцянку скасувати депутатську недоторканність. Наполягаю на невідкладному голосуванні відповідних змін до Конституції. Максимально спростив завдання, шановні народні депутати, запропонувавши запровадити цю норму з наступного скликання. Конституційний суд дав добро», – сказав президент.

«Настав момент істини. Будьмо чесними з народом. І прошу вас, голосуйте. А якщо ні, то тоді більше не обіцяйте цього ніколи», – додав Порошенко.

20 червня Конституційний суд України визнав конституційним президентський законопроект про скасування недоторканості народних депутатів з відстрочкою до 2020 року.

У Конституційному суді зауважили, що неодноразово розглядали законопроекти про обмеження депутатської недоторканності та давали висновки про те, що такі зміни не суперечать Конституції.

6 червня КСУ визнав конституційним внесений народними депутатами законопроект №6773 про обмеження депутатської недоторканності. Пропонується, що цей закон набирає чинності від дня, наступного за днем його опублікування.

У 2015 році КСУ вже схвалював рішення щодо скасування депутатської недоторканності. Тоді суд визнав відповідний законопроект таким, що відповідає Конституції, проте в 2017 році депутати зняли цей документ з розгляду.

Відповідно до чинного законодавства, законопроект про внесення змін до Конституції України розглядається Верховною Радою України за наявності висновку Конституційного суду України. Такий законопроект схвалений конституційною більшістю, вважається прийнятим, якщо на наступній черговій сесії Верховної Ради за нього проголосувало не менш як дві третини від конституційного складу парламенту.