"ПОРОШЕНКО РОБИТЬ ХІД КАНАЛАМИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПОРОШЕНКО РОБИТЬ ХІД КАНАЛАМИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Коли вчора я прочитав про створення холдингу «Вільні медіа» куди увійшли канали «Прямий» і «5-й»… я ревів від захвату. Пригадуєте фільм про Індіану Джонса де супер-пупер боєць з місцевих, виходить на бій З Джонсом? Він героїчно вивільняє клинок, починає демонструвати складні захоплюючи комбінації. Завмирає для нападу. В цей момент Джонс піднімає револьвер і валить одним пострілом. От саме це нагадувало те, що зробив вчора Петро Порошенко.

 Прибічники ЄвроСолідарності давно говорили, що президенту потрібна не деолігархізація, а кийок для закриття опозиційних телеканалів. Гговорили, що ЗЕолігархізація це удар по свободі слова. Все це було. Бо це правда. Якби Зеленський справді хотів боротьби з олігархами, він діяв би через антимонопольний комітет, антикорупційні органи та Генеральну прокуратуру.

 Закон проштовхнули. Міністр юстиції Малюська вчора сидячи в позі лотоса на своєму столі і ловлячи дзен, проголосив що скоро РНБО візьметься визначати перших олігархів… І тут Порошенко одним ривком поставив всім їхній складним планам шах і мат. Визнати його олігархом вони більше не зможуть, навіть якщо захочуть.

 Які там ознаки? Монополізм на ринку? Але «Рошен» ніколи не був монополістом, в Україні чимало інших кондитерських підприємств, в т ч європейського рівня. Фінансування партії? Хай доведуть що партію фінансує Порошенко, а не держава з бюджету. Порошенко не голова ради директорів, не призедент корпорації, він лише акціонер низки бізнесів – законом це дозволено. Нарешті – медіа-активи. Але – легкий рух рукою, і ніяких медіа-активів у Порошенка більше нема.

 Я балдію від краси того, що зробив Порошенко. Канали були ним продані. Але. Продав він їх не іншому олігарху, а групі медівників, журналістів та громадських діячів. Очевидно, продав він акції своїм прибічникам. Характерна деталь, найбільший пакет акцій отримав трудовий колектив холдингу – у нього 10% акцій. Тобто у всіх інших акціонерів – значно менше. По-факту, Порошенко зробив велику групу своїх прибічників акціонерами своїх колишніХ медіа-активів. Іншого такого прикладу В Україні я просто не знаю.

  Жлоб, кажете? Тільки гроші цікавлять? І хто це каже? Прибічники коміка Зеленського який свій бізнес віддав навіть не у сліпий траст (Ротшильди таким просто погидують), а передав своєму першому помічникові – і тепер отримує роялті з кожного серіалу проданого в Росію під час війни? Як то кажуть – побачте різницю.

 Ви просто уявіть досконалість комбінації, коли два канали перетворювали в єдиний холдинг і продавали його акції. Це не один і не два тижні роботи. Все це робилося – і ніхто навіть не ворухнувся. Зелена влада з усіма її МВС, СБУ, ГПУ, ДБР і фінконтролем не помітили взагалі нічогісінько. Новина вискочила до них як Пилип з конопель. І що їм тепер робити? Полювати на кожного акціонера? Полювалка зламається. Оголошувати проти каналів санкції? От тут вони стикнуться з опором опозиції – і не тільки ЄвроСолідарності. Захищати свободу слова – справа свята, для опозиції це прямий обов’язок.

 Що тут можна сказати? Можна лише дивуватися наївній недолугості коміків з Кварталу. Ці блазні вирішили що вони зможуть роздавити Порошенка якимось законом. Милі, та Кучмі свого часу ніяких законів не було потрібно – але закрити рупор опозиції, «5-й канал» він не зумів. Давити на «5-й» намагалися прем’єр Юлія Тимошенко та банда Януковича – все це для Порошенко давно минуле і пройдений етап. Він в опозиції пробув довше ніж вся зелена зграя у політиці. У цій сфері Порошенко – спербізон, і вже точно не збіговиську дрібних зелених гризунів з ним тягатися. Щойно п’ятий президент це ще раз довів.

 Порошенко тепер за їхнім же законом – не олігарх, телеканали «Примий» і «5-й» працюватимуть як працюють, в Офісі президента деруть на собі сивочоле волосся, а прибічники Порошенка захоплено регочуть з недолугих потуг ЗЕвлади. Все як і мусить бути.