"ПОРТНОВ ПРОТИ «РАДІО СВОБОДА»" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПОРТНОВ ПРОТИ «РАДІО СВОБОДА»" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Колишній патрон чинного голови ОПУ Андрія Богдана, Андрій Портнов розпочав персональну війну з журналістами програми «Схеми» на «Радіо Свобода». Екс-заступник голови АП часів Януковича опублікував особисті дані водія програми, а коли видання висловило обурення – видав номери ще 2 автівок. Дійшло вже до реакції президента «Радіо Свобода» Джеймі Флая: «Ми закликаємо українську владу та правоохоронців притягнути до відповідальності того, хто вчиняє дії, що підривають віру громадськості в прихильність України до свободи слова та просимо гарантувати безпеку нашим журналістам та співробітникам». По-факту журналістам погрозили розправою і я би радив до слів Портнова поставитися всерйоз.

«Приношу одиозному СМИ свои извинения за фото их автомобиля и данных водителя. В следующий раз мы сделаем его фото с ведром на голове…». «Будем идти на встречу опасениям и теперь публиковать данные обо всех их автомобилях, персональные сведения о причастных сотрудниках одиозного СМИ, места их жительства, биографии, паспортные данные и остальные реквизиты до десятого колена. Думаю, будет не лишней и периодическая показательная прогулка с биноклем возле места проживания, анализ частной жизни и ненавязчивое сопровождение в тёмное время суток в автомобиле с опущенными козырьками и затемнёнными стёклами». «Все, кто обнаружит эти три авто, знайте, что вы имеете право дать силовой отпор их незаконной деятельности. А мы предоставим вам бесплатную юридическую помощь. Наглых и одиозных нужно жестко учить». Це кілька цитат з першоджерела – телеграм-каналу Портнова. Мовою оригіналу.

Очевидно, якщо невдовзі хтось з журналістів або їхні автівки постраждають від рук невідомих – Портнова в організації тиску звинуватити буде нереально. Натомість юридичну допомогу контора Портнова таким особам уже обіцяє. Далі все зрозуміло?

Ви уявляєте? А лише нещодавно можна було робити розслідування про лідерів політичних партій, суддів, депутатів. Навіть (страшно подумати) про п'ятого президента Порошенка і його оточення. Нині журналістам відверто затикають роти. Заяви Андрія Богдана штибу «нам преса не потрібна», нахабство прес-секретаря президента Юлії Мендель і от ці заяви колишнього нардепа чиїм помічником був Андрій Богдан – ланки одного ланцюжка. Якщо порадами Портнова скористається низка інших впливових осіб за програму Бігуса стає просто страшно – їм притаманні як раз ті методи роботи, які нині збурили екс-заступника АП Януковича.

І так. Я не буду запитувати, де зараз ти широки маси журналістів яких колись до сказу збурила «дорогенька» з вуст п’ятого президента Порошенка. Я не буду нагадувати, що вони зробили це все разом. Не нагадуватиму, що перспектива публікації особистих даних з подальшими «рекомендаціями» може прилетіти кожному з працівників ЗМІ.

У нас на жаль немає інших журналістів. А що почнеться якщо журналістам закриють роти – геть і уявляти не хочеться.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко