"Потрібно боротися за санкції" - Віталій Портников

"Потрібно боротися за санкції" - Віталій Портников

Рішення американського державного департаменту щодо часткової відмови від санкцій проти “Північного потоку-2” - самі санкції тривають і посилюються, але разом із тим вони скасовані щодо компанії-оператора проекту і її керівника Матіаса Варніга - важко назвати перемогою української дипломатії

Однак їх можна достеменно назвати перемогою дипломатії німецької. Не випадково міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас, який обговорював ситуацію навколо “Північного потоку-2” зі своїм американським колегою Ентоні Блінкеном, назвав американське рішення “кроком назустріч”. І це означає, що у Білому домі вважають поліпшення відносин із Німеччиною і взагалі “повернення” Сполучених Штатів на європейський континент куди більш пріоритетним завданням, ніж стримування будівництва “Північного потоку-2”. Ну і до того ж посилають недвозначний сигнал до Кремля: не випадково повідомлення про рішення державного департаменту з'явилося за 30 хвилин після початку зустрічі Ентоні Блінкена із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Ну а те, що таке рішення держдепартаменту говорить про справжню довіру до офісу Володимира Зеленського, краще, аніж тисяча слів, думаю, не потрібно навіть пояснювати. Однак головне зараз - зовсім не тема про рівень цієї довіри, з ним все було ясно вже після того, як Блінкен запровадив персональні санкції проти недавнього бізнес-партнера чинного президента, олігарха Ігоря Коломойського.

Головне - це те, як загальмувати будівництво “Північного потоку-2”, як продовжити санкції. І тут зовсім ще не все є втраченим. Навіть якщо ми не можемо переконати у правильності нашої позиції адміністрацію і держдепартамент, реакція у Конгресі США свідчить, що в України є впливові союзники - як серед демократів, так і серед республіканців. Тобто може повторитися ситуація, яка була звичною за Дональда Трампа - коли небажання адміністрації ефективно діяти проти Росії і на підтримку України було оскаржено Конгресом і ставало законом.

“Я виступаю проти рішення про скасування санкцій і закликаю адміністрацію відмовитися від цього рішення, запровадити обмежувальні заходи, як цього вимагають закони, ухвалені Конгресом”, - говорить керівник комітету з міжнародних справ Сенату Боб Менендез, демократ. "Обурює, але, всупереч законам США, адміністрація Байдена активно допомагає Путіну добудувати його трубопровід". Це вже сенатор Тед Круз, республіканець. І таких ілюстрацій нерозуміння рішення держдепартаменту чимало.

А це означає, що за умови професійного підходу до ситуації можна добитися не просто продовження санкцій, а й їхнього подальшого законодавчого оформлення - на роки, якщо не на десятиліття.

Залишилося тільки проявити цей професійний підхід.