"Повага до прав людини, нації, мови та віросповідання" - Віталій Портников

"Повага до прав людини, нації, мови та віросповідання" - Віталій Портников

Одним з головних підсумків року для мене стало остаточне закінчення майже сторічного національного конфлікту в Швейцарії. Франкомовне протестантське населення німецькомовного католицького кантону Берн боролося за власну державність десятиріччями.

Перемога сепаратистів була майже абсолютною і призвела до появи на політичній карті Швейцарії її останнього кантону Юра. Однак попереду була ще боротьба за майбутнє частини Юри, що проголосувала за те, щоб залишитись у складі Берну.

У Юрі не забули, що частина селищ голосувала за можливість стати частиною нового кантону. Навіть у Конституції Юри було закарбовано право на відбудову її територіальної цілостності. І от цього року відбулися останні голосування у кількох селищах.

Частина території залишиться за Берном, частина приєднається до Юри. З цим погодилися і в Берні, і в Юрі, і в Швейцарії.

Для багатьох українців успіх Швейцарії пов’язаний із її «наднаціональністю» і зосередженні на економічних успіхах. А насправді все навпаки - успіх сучасної Швейцарії насамперед у повазі до прав. Прав людини, нації, мови, віросповідання. І вже на тому фундаменті поваги базуються всі інші успіхи. Історія створення кантону Юра - прекрасний доказ цього.

Віталій Портников