"Повернулася епоха Портнових" - Карл Волох

"Повернулася епоха Портнових" - Карл Волох

Останні п‘ять років навіть за кривий погляд якогось із Генпрокурорів у бік Сергія Горбатюка грантожери і журналісти влаштовували такий галас, що вуха закладало. Прес-конференції, численні публікації, ультиматуми посольств, всеукраїнський стогін на тему «влада зливає розслідування справ Майдану» - все йшло в хід. Нарешті, після років напруженої роботи, розслідування більшості справ завершене або близьке до цього. Але обвинувачувані, в більшості, переховуються за кордоном, а дію заочного засудження парламент не продовжує. Мало того, самий Департамент спецрозслідувань ліквідований, а Горбатюк взагалі звільнений (що не дивно, враховуючи вплив Портнова і зібрані слідаками ДСР докази проти Богдана, якому навіть була підготовлена підозра.
А що ж наша прекрасна «громадськість» (точніше, працівники неурядових грантових організацій, котрих чомусь прийнято вважати повноважними представниками громадянського суспільства)? Майже повна тиша. Чому?
Не знаю, чи помітили ви свого часу оприлюднене Шабуніним фото Рябошапки, Каська і працівника Держдепу Кента після призначення перших двох керівниками Генпрокуратури. А підпис там був дуже красномовний: «Руслан і Віталік будуть мочити, а Джордж їх захищатиме» (не дослівно). Тобто, двоє з керівників ГПУ є членами грантоїдської зграї, де ворон ворону ока не виклює, навіть якщо там на вимогу Портнова-Богдана позакривають всі кримінальні справи проти Януковичів і решти зрадників, злодіїв і убивць того режиму. Хоча, звичайно, нічого публічно закривати їм не доведеться, бо після ліквідації Департаменту і звільнення більшості слідчих, котрі напрацювали ці сотні тисяч томів, справи тихо помруть і самі.
П.С. А знаєте, хто з депутатів минулого парламенту надсилав найбільше запитів щодо ходу розслідування, відволікаючи щомісяця десятки людей, котрі мали готувати відповіді по суті? Хто на кожному кроці піарився своєю «небайдужістю» до розслідування злочинів проти Майдану і гаряче захищав від бариг гнобленого Горбатюка? Віктор Чумак, нинішній заступник Генпрокурора. Той самий, що є сьогодні головним спікером свого відомства по проблемі «чому Горбатюка треба було звільнити».
Від дикості і несправедливості усього цього в мене волосся дибки. Але, схоже, грантоїдам за інтерес до Майдану більше не платять. Та й взагалі, людей, котрі ще живуть майданівським наративом, у суспільстві чимдалі менше і вплив їхній чимдалі слабший. Повернулася епоха Портнових.

Карл Волох