"Повна інформація по обставинам втрати танку М1Абрамс, діям командування 47-і механізованої бригади" - Юрій Бутусов

"Повна інформація по обставинам втрати танку М1Абрамс, діям командування 47-і механізованої бригади" - Юрій Бутусов

After action review

1. Організаційні питання.

А) За словами командирів, танк був оснащений системою РЕБ, але вона з певних причин не спрацювала, чому саме вже не зʼясувати, але не виключено, що противник змінив частоти для управління дронами, і РЕБ на цих частотах не забезпечив прикриття. Засоби РЕБ на танки, які б гарантували захист, штатно не постачаються, це все треба шукати та робити за свій рахунок, і дрони постійно змінюються та випереджають розвиток засобів РЕБ, це загальна проблема.

Б) Тривалий час на танки Абрамс намагались встановити решітки та мангал, але поки що безуспішно. Це і особливості конструкції танка, і його броні. Проблему намагаються вирішувати і досі. Але альтернатива така - або тримати боєздатні танки у тилу, або зупиняти російський наступ усіма можливими засобами. Звичайно, треба ризикувати технікою.

47-ма бригада докладала зусиль для захисту Абрамсів, але це не вдалось зробити через певні технічні обставини.

2. Тактичні питання.

Як я і написав одразу, дії командування 47-і омбр мають свою логіку.

Під час бою 26 лютого у селі Бердичі ворог прорвався значними силами через бойові порядки сусідньої бригади з флангу. Виникла загроза, що група піхотинців 47-і бригади залишаться відрізаними від своїх та потраплять в оточення. Була потрібна негайна контратака, треба було знищити групи росіян, які зайшли у тил нашій позиції. Ризики виконання завдання для танку були високими, але життя бійців важливіше техніки. Завдяки діям екіпажу Абрамса, Бредлі, ударам артилерії та дронів 47-і бригади дві російські штурмові групи було знищено, наші піхотинці відійшли. Абрамс було втрачено. Дії на тактичному рівні були обгрунтовані важкою обстановкою.

Питання до застосування Абрамсів це не питання тільки до 47-і бригади, але і для вищого командування.

Правильно застосувати Абрамси в даному місці з висот неможливо, оскільки висоти в Авдіївці та на коксохімічному заводі контролює противник, а 47-ма бригада отримала зону відповідальності у низинах.

Але заборонити використовувати Абрамси для контратак не можна, бо піхота має підтримуватись бронетехнікою. 47-ма бригада зараз знаходиться на одному з напрямків головних ударів російської армії на Донбасі, і ворог кидає постійно нові сили в лобові атаки, зупиняти ці безперервні атаки потрібно усіма наявними засобами.

Якщо рахувати втрати техніки та піхоти, росіяни в цьому районі втрачають у рази більше, і велика заслуга в тому якраз українських воїнів на американській бронетехніці.