"Позачергові президентськи вибори" - Карл Волох

"Позачергові президентськи вибори" - Карл Волох

Мабуть, основне питання, котре зі мною обговорюють останні дні в телеефірах та після них, це можливість проведення позачергових президентських виборів уже цього року, аби гарантувати, на тлі непоганих рейтингів Зеленського, ще п‘ять років безроздільного царювання.

Давайте почнемо з того, що нам відомо більш-менш достовірно:

- питання це на Банковій обговорюється цілком серйозно;

- рішення досі не прийняте;

- прийняте воно має бути, скоріше за все, до святкувань ювілею країни 24 серпня.

А далі - широкий простір для спекуляцій. Одні вважають, що Зеленський - сибарит і «балувана Галя» - не схоче сьогодні поміняти своє досить комфортне життя на шалену передвиборчу гонку. Враховуючи його інфантилізм, він цілком може не дослухатися до порад використати зручну електоральну кон‘юнктуру, а зажадати від команди «просто» забезпечити йому необхідний результат через два з половиною роки. Та й писати заяву на відставку, передаючи на 3 місяці владу амбіційному Разумкову, Янелох може побоятися.

Інші, серед яких і я, вважають, що, відкривши Зеленському його неминучі кримінальні перспективи після втрати влади, команда легко переконає його не ризикувати з досиджуванням терміну, а виграти ще п‘ять років на посаді, коли шанс на це максимальний.

Однак, мусимо визнати, що всі ці спекуляції мало чого варті, якщо прилетить чорний лебідь - наприклад, у вигляді фільму-розслідування Білігнґкат. І тут є, щонайменше, два серйозних аспекти.

Перший - внутрішньоукраїнський. Як іронічно ми б не ставилися до розумових здібностей і схильності до критичного мислення зеленого електорату, вся соціологія показує, що там чимало цілком патріотично налаштованих людей. Авторитетне розслідування про злиття вищими посадовими особами держави (яких Зеленський, щонайменше, умисно покриває) інформації про важливу міжнародну спецоперацію на догоду Путіну, може сильно розчарувати навіть дуже твердолобих. І тоді перемогу на виборах гарантувати не зможе ніхто.

Другий аспект- міжнародний. Справа навіть не в тому, чи відкриють журналісти таке, що б не було відомо спецслужбам США. А в тому, що після оприлюднення такого роду компроматів простір для маневру влади в демократичних країнах сильно звужується. А це означає, що візит Зеленського до Вашинґтона може стати, замість тріумфу, провалом. І тоді вся майстерна задумка про дострокові вибори може виявитися гіркою помилкою.

Останній термін виходу фільму, вказаний Грозевим - річниця подій у кінці липня. Останній термін оголошення про вибори, мабуть - кінець серпня. Чекаємо, слідкуємо, пильнуємо