"Поживемо - побачимо" - Карл Волох

"Поживемо - побачимо" - Карл Волох

Попередньо ситуація з новим транзитним договором розраховувалася так: на жодні нормальні умови чекісти не пристануть, бо газу до європейських сховищ переправили багато, тому вентиль з першого січня точно перекриють, чим «пом‘якшать» позиції українців та європейців. А тоді, в залежності від температури у цьому зимовому сезоні, або повернуться до переговорів через деякий час - на своїх умовах- або вже дотягуватимуть до запуску ПП-2 (як бачимо, зима видалася дуже тепла і шанс обійтися без нас у цьому опалювальному сезоні був непоганий).
Аж тут втрутився американський законодавець, і стало зрозуміло, що ПП-2 якщо й буде якимось дивним чином добудований, то точно не в найближчий рік. Судячи з учорашніх повідомлень, газочекісти месидж отримали і позицію суттєво скоригували. Думаю, з точки зору комерційної, майбутній договір не буде для України ані принизливим, ані збитковим і термін його дії точно буде більшим за рік або три, як московити вперто нав‘язували раніше.
Інше питання - політичний аспект. Думаю, без прямих закупівель газу в РФ наші закляті партнери транзит не підпишуть (і тут європейці їх підтримають). Борги за рішенням трибуналу будуть оплачені (це вже навіть із учорашніх розпатякувань Путіна можна зрозуміти), але газом, а не грішми. Деякі (сподіваюся, не всі) дії Нафтогазу в міжнародних судах доведеться зупинити. Але навряд чи в реальному житті могло бути інакше.

Карл Волох